Selalu saya sediakan telur dadar biasa je. Kali ni, saja nak tukar selera saya buat Telur Dadah Lobak Merah pula :) Saya gunakan gegelang bulat telur (egg ring) untuk hasilkan telur dadar versi mini. Buat individual portions.
Egg Ring |
Resepi Telur Dadar Lobak Merah
Bahan-bahan:
- 2 - 3 biji telur
- 3 biji bawang merah (hiris halus)
- 1/4 batang lobak merah (hiris memanjang)
- 1 tangkai daun sup (potong halus)
- sedikit lada sulah
- garam secukup rasa
- sedikit mentega atau marjerin
Cara Penyediaan:
- Pukul telur bersama bawang merah, lada sulah dan garam.
- Panaskan kuali leper. Letak sedikit marjerin/mentega. Kemudian, ratakan sedikit marjerin/mentega pada bahagian dalam egg ring supaya telur tidak melekat.
- Letak egg ring di atas kuali. Masukkan telur yang dipukul tadi hingga separuh penuh. Kemudian, taburkan dengan daun sup dan hirisan lobak merah. Biarkan seketika hingga bahagian bawah telur masak. (Api dapur jangan terlalu kuat.)
- Angkat egg ring apabila telur sudah mula membentuk dan boleh dipisahkan. Terbalikkan telur supaya bahagian atasnya pula masak.
- Sedia untuk dihidang!
Boleh juga ditambahkan 1 sudu besar mayonis pada adunan telur supaya rasanya lebih lemak. Selain daripada letak lobak merah dan daun sup, boleh manjakan deria rasa dengan hirisan kobis atau taburan bawang goreng.
SELAMAT MENCUBA!
Sedappppp..hehe..egg ring dh ada..nnti nak try lh ...
BalasPadamtry la. tgk kena tak dengan selera fiona :)
Padamwah mcm sedapnya kak..boleh cuba ni ^_^
BalasPadammemang sedap, dik. cubalah. nak sediakan pun senang :)
Padamsekali sekala ubah cara masak ok juga ni
BalasPadamBetul! Betul! Betul! :)
Padamsuka.. hihi..
BalasPadamTengok sayur2 yang penuh kat telur rasa macam bestnyeeee..
BalasPadambest kan? akak excited sebab colourful :)
Padamterliur tgk! sesuai ni nak paksa budak2 makan sayur
BalasPadam