Selasa, 9 September 2014

Affogato kot,..

'Affogato', yang bermaksud 'drowned' ialah sejenis Italian dessert dibuat daripada kombinasi aiskrim vanila dan espresso. Sedapppp tau! Sibuk buat kerja-kerja depan komputer, tiba-tiba nak makan something sweet.

Kredit: tastefood.typepad.com
Resepi Affogato
1 atau 2 scoop aiskrim vanila
shot of espresso

Cara-cara: 
Scoop aiskrim ke dalam mangkuk. Pastikan aiskrim benar-benar sejuk. Kemudian, apabila hendak makan, tuangkan espresso panas ke dalam mangkuk. Nikmati dengan senyuman :)

Since dekat rumah ni tak ada aiskrim vanila dan espresso, saya buat versi 'drowned' saya sendiri. Guna aiskrim coklat, instant coffee (tanpa gula) dan taburan coklat cip. Rupa tak secantik affogato kat atas, tapi rasanya yummyyyyy! Cubalah!

'My Affogato'

24 ulasan:

  1. ni lagi favourite daku,farah..janji ada aiskrim..bubuh apa saja dalam tu,tak hengat dunia bila daku mkn..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe saya pun sama SueBee,..takkan tolak!

      Padam
  2. nnti mun cuba..mcm sedap jeeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan, Mun. Memang sedapppp :) boleh senyum sampai telinga!

      Padam
  3. Hi, saya singgah!

    P/S : Anda telah ditag :D

    http://aquzack.blogspot.com/2014/09/liebster-award.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, kena tag,...thanks, zack. Nanti akak jawab ye.

      Padam
  4. Balasan
    1. Memang sedap, dik! Apa lagi bila aiskrim tu berenang-renang dalam kopi :)

      Padam
  5. Aiskrim makan dengan apa pun sodap... tapi idah belum pernah try lagi espresso nie... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Idah,..yang ini ala2 float, tapi sebab makan dgn air panas, tu yang jadi 'drowned' tu ;)

      Padam
  6. Balasan
    1. resepi aiskrim dah banyak dlm simpanan. tapi kena tunggu mood super duper rajin sampai hihihi

      Padam
  7. Balasan
    1. kopi gak, shikin. tapi being served dlm small portion & thicker :)

      Padam
  8. Hahahha. Tu pun sama sedapp.. Yg penting aiskrim dan cokelat.

    BalasPadam
  9. tgk first pic tertanya makan di mana..rupanya homemade :-) nyummy..tak ngilu gigi ke syg!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau ngilu pun, kerana affogato hamba gagahkan heheh

      Padam
  10. pehhh sedapp.. dah dpt bayangkn rasanya.. memang memukau la..hoho

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa-apa resepi guna aiskrim memang tak kan fail, dik :)

      Padam
  11. Sedapnya... Tengok ni malam malam, mana pula nak mencari .. Hihi

    BalasPadam
  12. waahhhhh boleh la cuba nanti!!

    BalasPadam
  13. Syok tengok makanan kat ats tu

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...