Resepi Mudah Ayam Adobo. Hari tu beri sneak peek untuk jamu mata je dalam entri sebelum ini. Sekadar tunjuk gambar hidangan tanpa diselitkan resepi. Hari ini saya kongsi resepi penuh ayam adobo yang sedap dan mudah disediakan.
Terdapat pelbagai cara dan resepi untuk menyediakan lauk ayam adobo. Antaranya adobo menggunakan resepi yang asas tanpa santan, adobo dengan santan malah adobo makanan laut juga ada!
Jom lihat resepi. Di bawah ini resepi asasnya, tidak pakai santan.
Ayam Adobo |
Resepi Ayam Adobo
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 300g - 400g ayam
- 1 cawan cuka
- 3/4 cawan kicap (saya guna kicap lemak manis Jalen je. Bukan kicap pekat, bukan kicap cair.)
- 1/2 labu bawang putih (asingkan, titik dan buang kulitnya)
- 1 - 2 sudu teh lada hitam biji - Tidak perlu ditumbuk/dihancurkan kerana kita mahu rasa lada hitam yang tidak terlalu kuat. Just nice.
- 2 - 3 keping daun salam.
- Garam (jika perlu)
- Sedikit minyak untuk menggoreng ayam.
Cara penyediaan:
- Bersihkan ayam. Perap ayam bersama cuka, kicap, lada hitam, bawang putih (jangan lupa titik/tumbuk dulu untuk keluarkan rasa garlicky-nya) dan daun salam. Ada yang perap semalaman supaya perapannya lebih mesra. Saya perap 2 - 3 jam je. Dah cukup dah, insya-Allah.
- Setelah diperap, gunakan frying pan (kuali leper) dan panaskan sedikit minyak. Sedikit sahaja tau! Goreng ayam hingga masak dan bahagian luarnya crispy sedikit. Balik-balikkan ayam supaya gorengan sekata.
- Setelah ayam masak, masukkan kuah perapan tadi dan didihkan seketika sehingga liquidnya reduced dan memekat sedikit. Perasakan dengan garam (jika perlu). Jika mahu kerangupan bahagian ayam dikekalkan, keluarkan ayam dari kuali sebelum reneh dan pekatkan kuah. Apabila nak dihidangkan baru masukkan ayam ke dalam kuahnya. Dua-dua cara pun boleh.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!
ni juadah negeri mana ni...hehe first time dengar. Nampak sedap
BalasPadammakanan orang Filipina, Ema :) memang sedap,..masam-masam gitu
Padamowhh..makanan filipina..huhu..baru tau..hihi
PadamIngat kami tak kak bila makan adobo?
BalasPadamTakkkk,...tapi bila tengok kerja & material untuk FSE mmg ingat kalian ;)
PadamPasti terbaik :)
BalasPadam:)
Padamhoyeeahhh!!! tq kak farah cayang sebab share resepi ayam adobo ni..erm, terliur lagi ni nampak gambar ayam ni..ayooo..;D insyaallah bila dah ada semua bahan wana nak try buat..sebab simple tapi nampak sedap sangat..
BalasPadamkak kalau pakai kicap pekat biasa tu boleh atau kena pakai kicap jalen juga baru sedap?
PadamBoleh je, Wana. Cuma kalau guna kicap pekat kena tambah air sedikit & adjust garam :)
Padamoh macam tu..ok, thanx banyak akak..kalau wana malas nak buat..datang gi umah akak ja la ya?? hee..
PadamBoleehhhhhh. Ketuk je pintu, bagi salam,..bawaklah tupperware ke mangkuk ke :)
Padamakhirnyaa kak farrah share jugak adobo chicken ni :D
BalasPadamhehehe akhirnya,...jangan cuba buat Inani. Best ni :)
PadamKenapa ayam ni dipanggil adobo ye?
BalasPadamsebab 'adobo' maksudnya perap & ayam ni diperap dgn cuka :)
Padamrajinye kak farah.. blh try ni.. ")
BalasPadamTak rajin mana, Wawa. Resepi senang rajin sikitlah nak angkat senduk :)
PadamTerbaik ni
BalasPadamAda masa boleh cuba, DP :)
PadamAdoiii... SS dah laaa lapo... Nampak plak gambo makan... Adusss...
BalasPadampantang nampak makanan hahaha
Padaminsyallah... akan di cuba juga...
BalasPadamZF..nanti jemput akak rasa leh..akak nk buat food tester :-)
Padamnak rasa jugak :)
Padamboleh ja..pa2 hal sakit perut dulu sis la noh...hehe
Padamsedapnya farah..thanks share resepi
BalasPadamDaun salam? susah jugak nk dapat nih...biasa Farrah beli kat mana eh daun nih
BalasPadamkat pasaraya... xpon tgk bahagian kering... hihi tlg jwb... betul ka x la...
Padamdaun salam? first time dgr..
BalasPadamdaun salam ni bayleaf, sue :)
Padammesti rasanya masam2 manis kan... nampak menarik... :D
BalasPadamBetul, sis. Memang masam-masam manis :)
Padamamboi namanya.. Adobo gitu.. nasib tak Adobe photoshop =D elokla Kak Farrah kasi recipe kat yang rajin masak.. suruh CT hakhak.. peramnya semua recipe. tah bila nak masak muahahha.. dasar pemalas..
BalasPadambak kata SS..kalau pemalas..pemalas jugak...hihi
Padam@ CT -Belum datang rajinnya. Nanti, bila dah rajin,..pagi petang siang malam bertukang kat dapur!
Padam@ZF - Amboi, bukan main lagi ZF quoted SS :)
tak pernah lag dengar resepi ni.... resepi dari mana ni sis
BalasPadamResepi tradisional orang Filipina, ekin :)
Padamooooo.... kalau daun salam ni boleh cuba resepi ini... sejak jadi wife orang 8 bulan ni masih terkial2 lagi nak memasak menu... haahhahah... asyik menu yang sama menu abang n mak mentua suka... menu ekin suka takut diaorg tak makan....
Padamdia macam ayam masak kicap ja kan.. cuma beza ada cuka ja..saya xberani lgi nak pakai cuka..
BalasPadamLebih kurang macam masak kicap, ingredients yang buatkan rasanya beza - cuka, pepper & daun salam tu :)
PadamDaun Salam?
BalasPadamHospital SALAM saya taulah - kat Senawang, Seremban.
Heheheh ye, Shikin. Daun salam tau,..bukan hospital SALAM :)
PadamMasam2 rsenye? Blh cube ni.. Papaglamz suka yg masam2.
BalasPadamKalau suka masam2, rasanya hidangan ni memang sesuai utk papaglamz :)
Padamalaaa. silap blogwalking pada entry dan waktu yang salah. sekarang tengahari. tengok pula resepi....laparrrr
BalasPadamAlaaaa salah timing pula ye...gi mamam cepat!
Padamkemarin dlm spice route Adabi kat TV3 chef tu pon msk ayam adobo hehe
BalasPadamOh ye ke... akak tak tengok. Senang je kan nak prepare adobo :)
PadamMakan adobo ingat jericho rosales tak? Hehe
BalasPadamsedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
BalasPadamsalam perkenalan..
datang dari Giveaway Travelog Oman IIUM by Blog Iqa :D
PS : Nak Beli Chocolate MOist Cake yg Super Murah?
kan?
BalasPadamkalau resepi pelik2 je mesti kat blog akk..
heheheeh mmg tak pernah dengar pon
Saya akui, banyak benda baru yg sy dgr dan lihat sejak membaca disini. Hohoho
BalasPadamSaya mintak izin copy ya :) Terima kasih
BalasPadamSilakan, Nad. Selamat mencuba resepi adobo ni :)
Padam