Percubaan pertama saya memasak Ayam Adobo atau Chicken Adobo. A Pinoy dish. Hidangan ayam berkicap ini merupakan salah satu hidangan terkenal di Filipina. Kira signature dish merekalah and apabila sebut adobo, ramuan pentingnya (main ingredient) ialah cuka. Rasa hidangan inmasam-masam, manis-manis dan pedas berempah sedikit.
Ada pelbagai cara dan resepi untuk menyediakan lauk ayam adobo. Antaranya adobo menggunakan resepi yang asas tanpa santan, adobo dengan santan malah adobo makanan laut juga ada!
Usah bimbang. Tidak sesukar mana langkah-langkah untuk menyediakan masakan ini. Saya buat yang basic pun dah dap dap dap! Bahan-bahan yang digunakan tidak banyak. Ayam, cuka, kicap, lada hitam, bawang putih dan daun salam. Perap, goreng dan reneh!
Jamu mata dahulu ye. Insya-Allah, saya akan sertakan resepinya kemudian.
macam ayam masak hitam jer.. apapun menarik namanya..
BalasPadamNi hidangan tradisional masyarakat Filipina, Eyda. Tak pastilah pula saya adobo apa maksudnya :)
Padamadobo tu kicap la kot maksudnye... (akikikii... suke suki je) =p
Padamhaah la mcm ayam msk kicap pon ade hehe
Padam@luna - adobo tu maksudnya perapan atau 'seasoning' yelah,..kan kita kena perap dulu ayam tu ngan cuka ngan kicap :)
Padam@ana- memang ayam masak kicap cuma ada rasa masam cuka :)
amboii nama dia kak farrah. chicken adob. nak resipi nanti. hehe :D
BalasPadamHaaa,...nanti akak update ye :)
Padamupdate2... cewah.. buatnye entah biler =p hihi...
PadamHeheh tak pa, luna. Semangat nak membuat tu dah ada kira OK dah,.. :)
Padamhabis exam...terus terjah sini... wow...tgk makanan terus lapaq... xleh ni... kena try gak ni nanti
BalasPadamWah, adik Zarul dah merdeka! Haa, pilah treat diri. BBQ ke,..steamboat ke,..nanti akak letak resepinya :)
Padamkali xda kak... balik makan nasi kat rumah ja setelah berminggu tak menjamah nasi..diet la konon.. skli makan td.. mau 3 pinggan makan hihi
PadamHahaha lepas dendam la tu,..
Padamzarul : haha! selamat merdeka!! =D
Padamstart praktikal start diet balik hehehehe
Padamluna.. merdeka dri hadap class.. tapi belum merdeka sepenuhnya kena tggu konvo dulu hihi
OKlah tu. Nikmati saat2 merdeka walaupun sementara je :)
Padamsimple ja bahannya kan kak farah..kalau ada bahan ni bleh la buat nanti.. :)
BalasPadamHaa,..nanti akak letak resepinya ya...
Padamtq akak dah share resepi..sayang kak farah ketat2.. :D
Padamsayang wana balik ketat-ketat-ketat (kuasa 3) hikhik
Padamalaa pos la sikit kak farrah. terliur tengok
BalasPadamTak sempat la,aRz. Dah selamat masuk perut :)
Padamkak farrah, anda ditag di sini yer :D
BalasPadamhttp://jindrisska.blogspot.com/2015/01/hadiah-harapan-di-birthday-ke-24-aku.html
Sudah ku kunjungi. Thanks, Aisya :)
PadamMemang kena letak cuka ke? Saya tak berapa suka cuka.
BalasPadamYe, Farah. Kalau tak letak cuka & tak de rasa masam2 tu,..tak jadi adobo.
Padammenariknya name dia...akk kasilah resepi, nnt kita nk jugak try2 :D
BalasPadamOk. No worries. Nanti akak update secepat mungkin.
Padamrasanya mmg kick la kan..dah perap,goreng..! sedoppp
BalasPadamtd google.. adobo tu dr perkataan sepanyol..
Ohhh dish tu dapat pengaruh dari sana ke? Nanti free akak sambung research Nana ;)
Padamagaknya la.. sbb sepanyol prnah jajah filipina dlu..
Padamentah betul ke tdak fakta ke auta ..hahaha
makan dengan nasi panas2 pun sedap ni. pernah gak dengaq adobo ni dalam cita filipina.
BalasPadamYesssss,...dlm citer filipina memang selalu makan adobo ;)
Padamnama dia menarik.. sedapnya kak Farrah..
BalasPadamDap dap dapppp
PadamBila nak jamu tekak pulak,k.Farrah:)
BalasPadamInsya Allah, satu hari nanti kita open table ye..
PadamLooks yumehh!
BalasPadamIt was :)
Padamdaun salam ni tak jumpa lagi la..p usha kt tesco sini..xda plak.. apa function daun salam tu? kalau tukar daun lain boleh ka x
BalasPadamKena guna daun salam kalau tak rasa lari sikit. Jgn cari kat tempat basah. Cari kat bahahian rempah ratus. Daun ni dikeringkan dan pek dlm plastik.
Padamdaun salam ni rupenye dalam englishnye bayleaf... kalo bayleaf pernah la dga sbb dulu rajin maen game restaurant city kat facebook... harini baru google tgk rupe sebenar.. tak pernah gune wat masak pun b4 ni..
Padam- cewah.. cakap macam rajin masak je kan.. kikikiii =p
orait akak....
Padambaru tnya kak saya, dia kata kt rumah mak mertua ada pkok daun salam ni... dia pon xtahu guna masak apa.. nk ambil payah gak.. xpa nnt paksa ank buah ambek gak sbb nk masak
@luna - Betul-betul. daun salam tu bay leaf. Yesss,...zaman2 main restaurant city tu macam2 herbs & ingredients kita belajar kan ;)
Padam@zarul - alang2 nak amik, soh anak buah petik lebih sikit. boleh keringkan dan simpan sebagai stok :)
Lebih kurang macam ayam masak balck pepper kan :)
BalasPadamHaah tapi rasa blackpepper mild je sebab kita guna biji black peper. Tak crush kan pun blackpepper tu.
Padamtetiba lapar balik..hahaha XD
BalasPadamJom makan!
Padambaru pertama kali cuba pun dah menjadi...isshh..mmg pakar bab masak memasak lah si Farrah ni
BalasPadamSaya 'pakar' pilih resepi yang senang, sis hihihi kemungkinan tak jadi tu kurang :)
Padamsis farrah rajin masak.. org rajin masak ni.. tangan die mudah kenal barang.. bahan tak cukup satu due is small matter... boleh je jadik 1 masakan! hehe.. kan2? =D
PadamHehehe tak rajin mana, luna. Masak setakat boleh masuk tekak je. Bahan kalau tak cukup, pejam mata ;) Kalau nak suruh buat hidangan special tu memang fail-lah!
Padamkalau tak tingat nak sebut adobo.. mesti org ingat ayam masak kicap hehe..
BalasPadamHmmm dapat kat Cekebon, "apsal rasa ayam kicap ni lain bebenor, long?"
PadamKalau adudu pulak watak jahat dalam cite boboiboy. Hehe. Maybe sebab ada daun salam tu jd adodo. Akak, daun salam tu nampak mcm daun limau purut. Hehe. Daun salam tu ada bau ke rasa?
BalasPadamwahh..rasa mcm boleh masak ni..ni boleh trima perut ni.. try jd pinoy kejappp
BalasPadamsalam perkenalan..
datang dari Giveaway Travelog Oman IIUM by Blog Iqa :D
PS : Nak Beli Chocolate MOist Cake yg Super Murah?