Baru-baru ni kat Facebook, ramai kawan-kawan yang shared video cara paling mudah untuk rebus pasta. Memang betul-betul senang! Jimat masa, jimat air. Tak perlu kita didih sampai satu periuk besar air semata-mata nak rebus pasta hingga lembut.
Caranya?
- Letakkan pasta yang hendak digunakan dalam periuk atau frying pan.
- Tuang air sejuk (Air dari dalam peti ais tau!) sehingga cover permukaan pasta.
- Hidupkan api. Biarkan hingga mendidih. Sambil tu kacau-kacau sedikit supaya pasta tak melekat pada bahagian bawah kuali/periuk. Tindakan haba dengan air sejuk akan membuatkan pasta kita lebih cepat masak.
Saya sendiri dah cuba. Tengok ni,..
Al dente! :) |
Selalunya apabila nak buat kuah, saya akan simpan secawan dua air rebusan pasta. Haa,..apabila guna method ni, disebabkan airnya dah evaporated, kita akan dapat air rebusan yang kawww...yang pekat! Lagi dap dap dap lah kuah yang bakal disediakan tu :)
Kalau nak tengok cara-cara dengan lebih jelas, tonton videonya di sini.
terimakasih farrah, tips yg bagus ni biasanya kaknoor guna air paip je utk rebus, boleh try esuk lusa, air rebusan pasta mmg best tengok jimmy oliver dok buat cam gini gak kan..
BalasPadamBetul, Kak Noor. Saya dulu tengok Jamie Oliver masakla,.. memang dia akan asingkan air rebusan tu. Sebenarnya, saya pun baru tahu cara ni, Kak Noor. Sekurang-kurangnya kita jimat air dan pasta pun cepat masak :)
Padamwah peminat jamie oliver
Padampatut la mcm penah tgk care nie.. rupenye care jamie oliver eh..huhu
PadamAkak suka tgk cara Jamie Oliver masak. Selamba & sempoi. Ikut kepala dia je,..
Padamana suka gak tgk jamie oliver masak sbb suka accents dia hehehe
PadamMudah sungguh..spagetti ambik masa jg nak jd lembut..tq for sharing..
BalasPadambetul perkongsian yang baik
PadamAkak mmg berkenan dgn cara ni sebab selalunya bila perut dah meraung lapar, kuah pasta dah siap,..pastanya tak lembut2 lagi :)
PadamGood info 👍😊
BalasPadamNanti qisha boleh cuba :)
PadamSaya pun guna air rebusan pasta utk kuah.. kuah mmg jadi lebih sedap dan lemak2 je.. kalau jenis goreng pun letak juga sedikit dan biarkan kuah tu serap ke dalam pasta semasa menggoreng...
BalasPadamKuah rebusan tu yang enhanced kan lagi masakan kita :)
PadamTeknik ni boleh apply kat semua jenis ke? Ke yang spaggeti aje?
BalasPadamSS cer try dulu.. nnt bg taw
PadamSemua jenis pasta, SS :)
PadamNasib baik SS dah tanya bagi pihak :-)
PadamJM tu dia nak tanya tapi dia malu2 miawww tu... Ha Ha Ha..
PadamSS nak cuba rendam apa?
Padambaru nak tanye..hihi.. oke2.. boleh cuba nanti..
PadamSelamat mencuba ye semua. Kalau SS ke, aRz ke, Sis JM ke, Anis ke berjaya rendam objek lain guna cara ni, jgn lupa inform ye hihihi
PadamRendam badak buat cucur... aRz MoHa nak?
Padammiauww..miauwww sambil gesel2 kat kaki SS..nak tak?
PadamGesel apa JM? He He He...
Padamnice tips.... tengkiuuu.... boleh guna jugak kat mee kuning yg dah keras kat freezer tu kan... (perangai saya letak mee kuning kat freezer sebab malas nak pegi selalu ke kedai)
BalasPadamBoleh2. Eh,..'perangai' Najib ni baguslah. good idea. Tahan lama sikit mee kuning tu kan,..
Padamyaka? tahan lama?
Padamehh tips baru.. boleh ke? huhu...
Padamsebelum ni membedal je rebus pasta kuah diaa pon bedal jee buat haha baru laa nii tau rebus pasta biaq cepat sikit hahaha
BalasPadamyes,..yang penting cepat sikit :)
PadamTq for the tips! Mesti lagi cepat kalau buat camni. Baru ja buat spagetti tapi guna cara rebus. Mmg lmbt. Next time boleh try tips ni pulak. ^^
BalasPadamNext time leh cuba guna cara ni :)
Padamlepas ni boleh suruh wife masak spagetti cepat-cepat
Padamsuruh jangan tak suruh..nanti update naa kat blog.. :D
Padamuntung org tu ada wife boleh tlg masak..ahkak nk nak mkn buat sendiri
Padamwaa...baru tau kekdah cenggini...nanti sy pon nak try la....thnx farah heheheh
BalasPadamu r most welcome, sis :)
Padamkekdahhhnyeee.. He He He....
Padambaru ahad lepas buat. hehehehe. sedapnyaaa pasta :)
BalasPadammemang sedapppp! sekali-sekala tukar selera :)
Padamoh, macam tu pula..ok, lepas ni wana akan try tips kak farah ni..x la lama sangat nak tunggu pasta tu lembut kan..^_^
BalasPadamCuba,..jgn tak cuba. Memang simple, jimat masa :)
Padamooo... mcm tu boleh cuba nanti... en suami pasta2 xpernah makan n xtaw la boleh buat ke tak... akak ein ada tag nama akak entry ini http://cikash.blogspot.com/2015/02/liebster-award-1.html
BalasPadamKalau suami tak makan pasta, Ekin boleh cuba kenalkan pada dia dengan pasta goreng dulu. Buat ala2 macam mee goreng. Tengok kena ke ngan tekak. Then, barulah leh cuba yang italian style :)
PadamOh, kena tagged ye..insya Allah nanti akak buat ye :)
gantikan mee dgn pasta, pernah makan spagety tom yam.. tak sedap.. huhu
PadaminshaAllah nanti nak try buat macam goreng mee... hihihi... harap abang n MIL suka la makan nanti...
PadamWahh...bagus tips nih..biasa sis JM rebus guna air tapis pastu letak sedikit minyak masak..then bila dh masak, sejat baru gaulkan sekali lagi dengan sedikit minyak agak x melekat. So nak try guna air dalam peti pulak cumanya perlu sejukkan dulu air sbb sis JM ni kurang minum air 'sejuk' rasa ngilu gigi
BalasPadamApabila chef JM berbicara... Semua chef2 di dunia boleh tutup kedai...
PadamJM dah bertukar jadi chef ka? tak travel lagi? kekeke
Padamhahahah... amboiii mcm chef wan dh kak JM..
PadamJM dah boleh jadi duta travel jalan2 cari makan... Pang Chinn Fei dah boleh pencen...
Padamnie chef two bukan chef one ye Anisss...chef x de sijil...cuma ada sijil kahwin yg dah expired sbb x kawin2 ..ehh sijil kawin ada xpired date ke..biasa anak dara je ada expired date kan
PadamSS n Arz : ahahhaahah...korang nih..
PadamGuna air rebusan untuk buat kuah? okey..nanti nk try hee..kalau sedap baru leh jemput Farrah, SS dan ZF datang mkn dan tak lupa jua Najib Ariyan eheheh
BalasPadamkuah apa JM? Kuah rojak ke?
Padamtak bahaya ka air rebusan dijadikan kuah?
Padamxajak kite pon..huhu
PadamYang bahaya tu kalu aRz MoHa direbus bersama kuah... He He He...
Padamhaip..korang cakap apa tu JM dengar hihih...kuah spagetti lah syg oi takkan kuah kari heee
Padamkhaty lama sangat dah tak buat pasta nie..lagi senang cara yang farra share nie..i like pasta..
BalasPadamooooo ye ker. pasnih nak try lah. hehe
BalasPadamthanks sudi berkongsi tips nih.. boleh cuba la nanti..
BalasPadamtak pernah pun masak pasta sendiri..First time nak masak, tolong member je pun. boleh plak masa tu ai p rendam dalam air, macam bihun. Hihi.. member ai perati ja ai buat tanpa komplen. Pastu tengok dia buat. Ai gelak gila kuat, pastu marah dia, la awat tak cakap masak ja terus tak yah rendam.. bikin malu ai ja.. haha..
BalasPadamNasib baik tak letak dalam mesin basuh! siap letak sabun... Ingatkan backing powder.... Kah Kah Kah..
PadamWah2.. thank you for the sharing... boleh try.. tapi kan, kat rumah tak dak air sejuk.. ais yang yang dicairkan pun boleh kan.. hehe
BalasPadamsalji pun boleh hehehe
PadamAir rebusan tu masukkan dalam kuah ke, k.Farrah?
BalasPadamBaru tahu. Selama ni memang dok rebus macam biasa ja.. Thanx kak farrah?
BalasPadamooo ingatkan guna minyak sikit.
BalasPadamAkak pun selalu rebus guna minyak sikit.
Padamuish cemtu ke hehhee.. nasib x suruh stim =P slama ni dok rebuslah dalam periuk.. lamanyaaa x makan spageti.. tengok mood la esok macam mane.. kalo rajin p cari..
BalasPadamNak itot CT boleh? CT katne ni?
Padamtips yang menarik kak farrah. kalau tak ada tips ini saya pasti tak tahu
BalasPadamFarrah, kiranya tak perlu letak minyak ke sedikit dalam periuk rebusan pasta tu?
BalasPadamTerima kasih sebab share kak Farrah :)
BalasPadamoh..kena pakai air sejuk ya?
BalasPadamsaya buat rebus ja guna air paip,pastu taruk minyak n garam ja.. T__T
xpernah dgr lagi guna air sejuk ..huhu..nice one tips........!
n lagi stu tak tahu pula pakai air rebusan jadi pekat..hehehe
thanks !
Samalah, baru tau berguna juga air rebusan tu.
Padamwow nice tips kak farrah..
BalasPadambaru tau..
pasni boleh la try..
sbb kalau xmakan nasi mmg asben suke makan pasta je
Memangm mudah sangat cara ni :) Lama x makan pasta..
BalasPadamsangatt mudah. smpai skg x try lagi msk pasta/spagety. wuu
BalasPadam