728 x 90

Isnin, 9 Februari 2015

Resepi Kerepek Ngaku (Arrowhead Chips)

Inilah hasil projek buat kerepek ngaku petang kelmarin (Baca mengenainya di sini). Untuk sekilo lebih ngaku, dapatlah penuhkan satu tupperware besar dan balang tutup merah. Selebihnya masuk mulut sepanjang proses menggoreng! Cukuplah untuk cover stok gatal gigi buat beberapa hari :)

Kerepek Ngaku

Resepi Kerepek Ngaku (Arrowhead Chips)

Bahan-bahan:
  • Ngaku
  • Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng

*Pemarut - Yang ini penting, kita perlukan pemarut tajam yang matanya kecil supaya boleh parut ngaku menjadi hirisan-hirisan nipis.


Langkah-langkah Penyediaan:
  1. Kupas kulit ngaku tetapi jangan buang tangkainya. Ini untuk memudahkan kita menyagat ngaku tu nanti. Kemudian, cuci hingga bersih dan biarkan kering.
  2. Parut ngaku menjadi hirisan kecil dan nipis. Kalau tebal nanti kerepeknya tak rangup. Gaulkan dengan sedikit garam agar hirisan-hirisan ngaku tidak melekat antara satu sama lain. (Bagi yang dah expert, boleh je parut ngaku terus ke dalam kuali apabila minyak dah panas.)
  3. Panaskan minyak dalam kuali. Minyak kena banyak ye.
  4. Apabila minyak dah panas, masukkan hirisan-hirisan ngaku ke dalam kuali. Pastikan hirisan-hirisan tidak bertindan. Terbalik-terbalikkan bila perlu. Angkat dan tuskan apabila ngaku bertukar warna menjadi kekuning-kuningan. Taburkan sedikit garam. Gaul sekata.
  5. Sejukkan seketika dan masukkan dalam balang kedap udara. 

Selamat Mencuba!

106 ulasan:

  1. first time dengar kerepek ngaku nih.. trus search cari rupanya macam mana.. nanti nak cuba laa.. manalah tau, kena dengan selera plak nanti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, eyda! Insya Allah, kalau suka kunyah2 tu, memang akan kena dengan selera :)

      Padam
    2. ya ka, macam seap betul nih.. boleh bagi contoh skit rasanya macam kerepek apa.. ;D

      Padam
    3. Macam kerepek ubi & sukun tapi lemak,..lebih rangup dan rapuh sebab nipis :)

      Padam
  2. Ngaku? macam mana rupanya itu.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bulat-bulat macam bawang besar tapi ada tonjet hehehe

      Padam
    2. sudah jumpa entry akak yg lepas..

      Padam
    3. macam Fung Sai Yuk pakai toncet... He He He...

      Padam
    4. hahaha tonjet.. first time dgr

      Padam
    5. ahahaha...biasa dengar TONCET tapi tak pernah dgr pulak TONJET ke TANJAT!

      Padam
    6. toncet ? jin pakai toncet =P

      Padam
    7. Jin pakai tonjet, toncet & tanjat sume tak makan ngaku :)

      Padam
  3. wahhh dah siap kerepek ngaku kak farrah. nak sikett. hahaha :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah khalas! selamat masuk perut dah dik :)

      Padam
    2. alahhhh. hahaha. nak cari dekat mana eh ngaku tuuu ?

      Padam
    3. kedai runcit kedai moto hiksss

      Padam
    4. Kalau jumpa di kedai motor, maksudnya tuan kedai tu punya ngaku :)

      Padam
  4. Ok, saya dah baca.. tapi saya tak buat.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. OK, thanks sebab baca. Tak buat tak pe,..kita beli yang dah siap punya :)

      Padam
    2. Makan kepek kentang aje laaa... Tapi feeling macam makan ngaku... He He He..

      Padam
  5. Balasan
    1. More tu tumbuhan berakar atau bebawang. Cam sengkuang cina :)

      Padam
  6. kak farrah ngaku tu ape kak
    alaa nape xtnjuk buah tu sebelum digoreng
    heheheh
    1kg byk tu jeke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayuuuuuu! Windunya! Akak dah letak link entri sebelum ni yg tunjuk gambar ngaku. Saiz macam bawang besar. Rupanya macam sengkuang cina, cuma besar sikit dan kulit luar lebih cerah.

      Padam
    2. heheheh selit byk2 name ayu dlm blog akk nie,,,
      ha dh tgk dah..
      sengkuang cina pon ayu xpenah tgk kak..
      ni kan pulak ngaku

      Padam
    3. Tak mengapa. Dah tau ni,..nanti pergi kedai jumpa,,,,dah kenallah :)

      Padam
  7. Kalau tahun baru cina ni la yg paling di cari sebab murah, huhuu.....;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Cikna. Lepas habis CNY memang susah nak jumpa dah :)

      Padam
  8. Balasan
    1. Macam sengkuang cina, Maria. Glamour time raya cina, orang buat kerepek :)

      Padam
  9. 1st time dengar ni.. rasa pernah tengok kat giant minggu lepas shopping baran dapur sikit.... ingat ke bawang rupanya macam bawang.... hhahahaha..... boleh cuba ni mesti best di makan ni.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa betul2. Kat Giant, kat TESCO selalu ada sale ngaku ni. Cubalah beli sikit & try buat :)

      Padam
    2. tengok la nanti g giant ekin try beli... resepi dah ada di blog akak... hahahhah... nanti tak pasal2 abe n mak mentua tertanggih nak make... mcm ekin buat carrot goreng tepung hari2 nak makan.... tambah2 abe yg x make jdi make... sory tulis ada cmpu2 kelantan sikit...

      Padam
    3. Akak nak cuba carrot goreng Ekin, sampai sekarang tak jadi2

      Padam
    4. cuba2 la akak buat... ni kilang abg masa sebelum puasa aritu dia selalu bawa bekal siap ada permintaan nk carrot ni hahaha

      Padam
  10. sedapnyaaa kak. makan sambil layan tv best ni. :D

    BalasPadam
  11. baru je mkn kerepek ni.. mak sedare yg buat..
    first time rase tros jtoh cinta..
    :D

    BalasPadam
  12. Serius.. ni baru tahu.. ingatkan ngangkung td.. hehe.. macam familiar juga rupa keropok ni.. tp mungkin kalau tempat lain, nama pun lain kot.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi bukan ngangkung...bukan...nama omputehnya Arrowhead Chips,..selalu orang panggil kerepek ngaku. Tak surelah saya kalau ada nama lain,...

      Padam
  13. baik 'NGAKU" scpat siapa yang sepahkan meja ni..yang tu sis JM tahu tapi kalau kerepek ngaku ni festime tengok dan festime juga dgr..makna? jauh sekali x pernah mkn..

    rasanya like kerepek ubi or pisang tu kan Farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa macam kerepek ubi, sis. Tapi ada manis-manis sikit :)

      Padam
    2. hihihi JM punya ayat lucu la...

      Padam
    3. Pandai kak Jm bergurau yer. Hikhik

      Padam
    4. ROs : sesekali ku rasa teringin! hihhii

      Padam
    5. Alamak, sis JM dah berdendang lah!

      Padam
  14. mana nk cari buah ni...rasannya kat pasar x pernah jumpa...oppss..jap nk baca dulu entri sebelumnya :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Cari kat TESCO atau GIANT :)

      Padam
    2. Oh.. Ok thanx untuk info ni. Bolehlah cari nanti :)

      Padam
    3. okey..cantik nanti nk g survey

      Padam
  15. Salam kenal..first time dengar ngaku ni..sedap nampaknya tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat berkenalan. Memang sedapppppp. Nanti ada peluang boleh cuba cari & rasa :)

      Padam
    2. Hai Wanie..meh la selalu teratak kak Farrah ko ni..mcm2 ada heee

      Padam
  16. kalau mak ngan kak saya terua sagat masuk kuali.. kalau saya masuk bekaa dulu.. takut kena minyak panas nnt tgan ni.. nnt sapa nk jawab hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita sama spesies la, Zarul. Akak ni penakut. Belum campur gelabah lagi...silap2 dengan pemarut tu sekali masuk kuali! :)

      Padam
    2. Apa kes pulak mak dgn kak masuk kuali? muat ke kuali tu masuk berdua?

      Padam
    3. SS : ahahahaha....yang ni x boleh blah

      Padam
    4. terua sagat tu apa? teruna sangat?

      Padam
    5. ke nak tulis mcm ni "kalau mak ngan kak saya terus sagat masuk kuali.. kalau saya masuk bekas dulu.. takut kena minyak panas nanti tangan ni.. nanti sapa nk jawab hihi

      ehh...kenapa .ZF nak masuk BEKAS..masukkan kan ngaku tu ke dalam bekas...ahakss...sengaja cari pasal lagi hihi

      Padam
    6. sapa nak jawab?...JAWAB lah sendiri eheheh

      Padam
    7. K.JM, ada teruna bertakhta di hati ke?
      Kui3..jangan mare.
      Melawak ja.

      Padam
    8. Adehhh! Sakit perut gelak baca 'pertikaian' sis JM!

      Padam
  17. sengkuang cina tu pon, kalau beli buat kerepek jugak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh eh? Akak tak pernah cuba. Selalu sengkuang cina tu, kupas2 masuk mulut, kupas2 masuk mulut huhuhu

      Padam
    2. Oh boleh juga buat ye ZF?. Tak pernah tahu ni

      Padam
    3. malas gila nak kopek sengkuang cina tu.. dahla kecik.. pastu cepat aje habis..

      Padam
    4. Betul CT. Kopek sampai lenguh jari tangan, habis sekejap je!

      Padam
  18. oo beginilah rupa kerepeknya. nmpak lebih kurang mcm kerepek ubi kan. sambil buat kerja sedaplah mengunyahkn..hehehe

    zinziemeewah

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye,..macam kerepek ubi tapi teksturnya lebih rapuh. memang makan sambil buat kerja tak sedar bila habisnya :)

      Padam
    2. bahaya ni.. nanti celah gigi gatal2 lagi cem mane..

      Padam
  19. kerepek ni top sangat kan kak bila tiba CNY..nampak sana sini blogger post pasal kerepek ni..hari tu wana nak beli masa jalan di mall sekali tengok harganya mahal pula..sebalang rm20..hurm, telan liur ja lah..nak buat susah pula cari bahan..huwaaaaa..wana pegi rumah kak farah ja la boleh????

    BalasPadam
    Balasan
    1. top ? adus ceruk dunia mana CT duduk ni hahaha.. tak pernah tahu.

      Padam
    2. Tak palah. Kam sekarang CT dah tahu. We learn something new everyday kan,... :)

      Padam
  20. Last aritu tanya Nur As pasal buah TAK NGAKU ni...nak try buat la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah cuba buat ke belum acik? Skrg dah habis raya cina, susah gak nak cari ngaku tak ngaku ni :)

      Padam
  21. Pernah makan, ade kawan bagi. Memang sedap! Tapi macam susah nak jumpa buah ngaku ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedappppp kan! Buah ni bermusim. Awal2 tahun camnilah baru kita dapat rasa :)

      Padam
  22. Baru tahu ada kerepek nama ngaku. Adoiyaii.

    BalasPadam
    Balasan
    1. same la anis pon baru tau..huhu

      Padam
    2. Nama pasar dia ngaku. Nama english dia arrowhead root ;)

      Padam
  23. bentuk da macam bawang sblum dimasak..
    siapa yg expert tu sagat masuk kuali utk goreng mmg terer la..saya nak mengoreng takut sikit..ehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe takut terpercik eh.. kalo CT goreng ikan letak ikan atas sudip dulu then masuk kuali hahah

      Padam
    2. yeahhh same la kite kak siti..huhu..takut gak menggoreng nie..

      Padam
    3. Sama jugak.
      Tudung periuk jadi shield.

      Padam
    4. Sama je ngan akak. Time2 beginilah akak jadi ironman kat dapur :)

      Padam
  24. ada jumpa jual di pasaraya hari tu...
    tapi...keseganan dan kemalasan pula melanda...

    siap ada yang sudah siap digoreng macam akak buat pun ada juga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheeh tak pa,..tahun ni intai2 pandang2 dulu :)

      Padam
  25. ku mengaku ku tak pernah tengok ngaku =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang dah boleh ngaku yang CT dah tengok ngaku :)

      Padam
  26. Tak pernah makan lagi..nanti nak try la..sekrg kn musim CNY..senang la dapatkn?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah cuba buat ngaku dah, Cik Mimie?

      Padam
  27. Buah ngaku ni kalo sebut omputihnya sedap gak. Kalo in BM melopong je dengar sbb x tahu apakah. Hehe.

    Kantoi baca dr dpn. Japgi sy reverse ke belakang. :')

    BalasPadam
    Balasan
    1. Reserve ke go straight ke gostan ke semua boleh!

      Padam
  28. Balasan
    1. Maaf Asnor, saya buat untuk makan2 sendiri je. Tak jual :)

      Padam
  29. Ngaku cepattttt !! Haha! Curious rasa kerepek ni macam mana....

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...