728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Jumaat, 12 Jun 2015

Tutorial Kraf Kertas - Simple Explosion Card (Part 1)

Assalamu'alaikum.
Beberapa hari lepas saya dah tunjuk sneak peek explosion card dalam entri Wordless Wednesday. Hari ni kita belajar cara nak buat pula ye. Kalau diikutkan, ada banyak version explosion card. This is one of the simplest!

Simple Explosion Card
Simple Explosion Card

Apa yang diperlukan:

  • Sekeping kad bersaiz 10.5 x 21cm atau 11 x 22cm. Pilihan saya, kad berwarna buff.
  • Sehelai kertas untuk bahagian dalam kad yang akan kita lipat-lipat. Saya gunakan recycled craft paper. Ukuran kertas - 21 x 21cm. Bagi memudahkan kalian, ambil kertas A4, lipat hingga menjadi segi empat sama. Potong lebihan kertas.
Kad dan kertas yang diperlukan.
  • Sehelai kertas bercorak untuk bahagian hadapan kad.
UW Designer Paper - Onyx & Pearl
  • Hiasan untuk kad. Terpulang pada kalian. Ikut kreativiti dan material yang ada. Butang, reben, sticker atau kertas warna. Saya gunakan chipboard embellishments seperti dalam gambar di bawah.
Crafts Embellishment
  • Glue tape atau glue stick.
  • Rubber stamps atau clear stamps yang sesuai. Jika tiada pun tak mengapa. Kita boleh print atau tulis cantik-cantik ucapan untuk kad.
  • Paper cutter atau pisau

Cukup dah semua barangnya? OK, mula-mula, potonglah kad dan kertas mengikut ukuran yang telah diberi. Ketepikan. Next step, kita akan buat origami untuk bahagian dalam kad. 




34 ulasan:

  1. Balasan
    1. Tak delah kreatif sangat, Nani :)

      Padam
  2. Bestnya jadi org kretif ni ☺

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ni takat potong2 tampal2 ni retilah, Fiza :)

      Padam
  3. Kak Farrah..cepat update ye.. nak buat n nak bg kat org.. hehe
    (klu akak sempat lah update.. klu busy xpa)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak dah update dah seberapa segera demi kerana Syida. Sempat buat dak?

      Padam
  4. omeynya.. sapa nak bagi kat Firah ni.. sob2...

    BalasPadam
  5. wahhh mcm best idea ni kak farrah...xsabor tunggu next entri :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihihi selamat khatamkan tutorialnya :)

      Padam
  6. hehehe suka benar la tngk stiker cute2 Kak Farrah nye.. geram..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suka ke? Akak ada 1 pek nak hantar kat CT ni. Nanti ye...

      Padam
  7. Bookmarked entri ni! :)

    BalasPadam
  8. omg, tengok corak dia buat terfikir beberapa kali nak mencuba. ermm ermm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah fikir beberapa kali tu jangan lupa cuba lah hihihi :)

      Padam
  9. suka hasil kreatif matif nih..

    BalasPadam
  10. ish..sih..ish...bila agak nya ada masa nk buat semua nih....balik rumah je terbongkang..hujung mggu lak sibuk kemas rumah huhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe. Kalau sis nak minta saya buatkan je. Jangan pening kepala :)

      Padam
  11. sangat kreatif kak Farah ni

    BalasPadam
  12. seronok ja nengok farra mengajar kitaorang..mesti ramai yang suka

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi nanti kita ramai2 leh cuba buat :)

      Padam
  13. Balasan
    1. Tenkiu (sambil buat muka gedik tersipu-sipu!)

      Padam
  14. bukan mudah nak bagi cantik tu
    saya belum tentu berani nak buat camni =)

    BalasPadam
  15. bile la agak2nye hasil kreatif akk tu leh serap kat ayu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala rendah diri pula dak Ayu ni. Ayu ny projek2 lagi gempak tau!

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...