Pertama kali makan dan buat kuih tradisional dari pantai timur ni. A few weeks ago tengok rancangan Lesung Pipit, nampak resepi ni as pencuci mulut. Terus berkenan nak buat! Mudah je.
Resepi Mudah - Kuih Tepung Bunga
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 200 - 250 g tepung pulut
- 1/2 cawan santan
- Air secukupnya
- 2 biji telur
- Garam secukup rasa
- Gula untuk ditabur pada kuih sebelum dihidang
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
Langkah-langkah penyediaan:
- Bancuh tepung dengan santan dan sedikit air sehingga membentuk doh yang tidak melekat. Kalau nak lebih lemak, boleh gunakan lebih santan. Saya guna santan kotak jenama Ayam Brand yang Fat Trimmed. Jangan risau, rasa lemak santan tetap ada cuma kandungan lemaknya rendah berbanding santan kotak yang lain.
- Bentukkan doh menjadi bebola kecil. Kemudian, tekan sedikit di bahagian tengah untuk leperkan doh.
- Panaskan minyak. Pecahkan telur dan pukul sedikit.
- Celupkan doh ke dalam telur dan goreng hingga warnanya bertukar keperangan.
- Setelah diangkat dan ditus minyaknya, taburkan sedikit gula di atas kuih. Saya gunakan gula tebu Mildura (boleh baca di sini.) Jika ingin lebih enak, guna gula perang pun boleh.
Kuih Tepung Bunga |
Sedappppppp sangat! Memandangkan kuih ini dibuat daripada tepung pulut, teksturnya seperti kuih onde-onde. Lapisan luar ala-ala crispy sebab disalut dengan telur, bahagian dalamnya lembut. Then, manisnya just nice. Kita sendiri boleh kawal jumlah gula yang kita nak letak. Jangan banyak sangat ye. Kita bukan nak salut donut. Letak seadanya. Biar rasa manis manja-manja gitu.
Selamat Mencuba! Boleh masuk dalam menu berbuka puasa :)
sedapnya.. nak try la... nmpk mudah bangant.. tqvm ye
BalasPadamMemang mudah bangat, qisha! Jangan lupa cuba ye :)
PadamAkak... macam pisang goreng sadur gula pulak nampaknya.... heee
BalasPadamHeheheh yes ada rupa..ada rupa :)
PadamEh, senangnya...boleh buat juadah berbuka puasa nanti :)
BalasPadamMemang senang, Cik Mimie! Boleh masuk list dah!
Padamoooo....cenggini rupanya...xpernah dgr tepung bunga...biasa dgr tepng pelita jerrrr....hihihhi
BalasPadamSaya pun baru tahu kuih tepung bunga ni, sis :)
Padamwoww.. macam senang je nk buat ni kak..
BalasPadamEasy peasy, dik! :)
PadamNi kuih getas kan? kan? kan?
BalasPadamBukan SS. Ni saudara jauh dia. Kalau kuih getas, ada kelapa parut then kita sira dgn gula macam kuih keria kan...Haaa, tepung bunga ni hanya guna tepung pulut, celup telur, goreng. Dah siap, tabur gula manja2 :)
Padamkenapa namanya kuih tepung bunga eh..bukan kuih tepung pulut heeeee
BalasPadamKan masa kita goreng tu, telurnya akan mengembang berjurai-jurai,...kononnya mengembang macam bungalah! :)
PadamNasib baik nama dia bukan kuih tepung berjurai.... He He He...
PadamHahahah bila SS buat, kita namakanlah kuih tepung berjurai :)
Padammesti waktu kunyah tu rasa crunchy di luar dan liat di dalam kan sbb tepung pulut tu kan liat sikit
BalasPadambetulll! Ala-ala onde2 goreng cuma tak de gula kat dalamnya :)
PadamRasa dia liat macam ayam kampung tak Jay Emm? He He He...
Padamada gak tgk rancangan Lesung Pipit ni yg di hoskan oleh Yana Samsudin tu kan...waktu tu beliau belum bertudung
BalasPadamSaya suka tengok sebab rancangan tu covr masakan tradisional negeri2 kat Malaysia :)
Padamsenangnyaaa sedap la.. CT penah makan skali..
BalasPadamtapi maybe sbb time tu yg dah sejuk punya.. luar x krispi sngt..
tapi mmg sedap..
Haah betul. Kuih ni makan time panas sedap. Dah sejuk kurenggg sikit :)
PadamNampak macam cekodok pun ya juga ni.
BalasPadamBetul. Rupa memang cam cekodok :)
Padammudahnya bahan bahan dia!! okay ni wajib try esok! :D
BalasPadammudah kan...memang wajib cuba :)
PadamMemang kuih feveret time pose..sedap..nyum²
BalasPadamsedap dan mudah sangat nak disediakan :)
Padamnampak sedap jer kuih tu..
BalasPadammemang sedap, eyda :)
Padamcrispy crispy yang tak menahan dengar ni... hehehe..
BalasPadamHikhikhik :)
Padamsenang sangat nak buat Bab santqn susah no Cari sini.. nk guna santam kotak MIL xsuko
BalasPadamKalau buat tak pakai santan pun tak pe. Tapi rasanya tak lemak sangatlah. Sedap je...akak biasa cuba :)
Padamfirst time dengar ni.. dah simpan resepi, nanti rajin2 leh buat.. macam simple je
BalasPadamYes, resepi tradisi yang simple :)
Padamtak pernah dengar kuih ni..first time ni tau..
BalasPadamCubalah buat, nur. Simple je :)
Padammakan panas2 mesti best nie..krup krup krup
BalasPadamMemang best Khaty! :)
Padampernah buat kuih yg hampir sama dgn ni cuma tak celup telur lah ... nama ? saya tau buat n mkn tapi x tau nama ... hehehee
BalasPadamTak pe, Sis Vee! Janji sedap masuk tekak masuk perut. Nama belakang kira! :)
Padamaritu bercadang nak buat kuih ni lah
BalasPadamdisebabkan tak penah lagi buat, takut tak jadi
buat kuih lidah buaya aje =)
Nanti cuba la YY. Kalau takut tak jadi, buat sikit dulu. Airnya tu tambah sikit2. :)
Padamfirst time aida dgr ni.
BalasPadamlom pernah rasa and jumpa :)
Nanti ada peluang, Aida cuba ye. Kuih ni tak de kat Melaka hihihi
Padam1st time dengar kuih tepung bunga
BalasPadamCubalah buat Ayu. Buat minum petang :)
Padampertama kali juga mendengar nama kuih ni...
BalasPadamNanti ada peluang aniey cuba buat ye :)
Padam