Ahad, 12 April 2015

Gula Tebu Organik Mildura

Dua minggu lepas, saya pergi Cosway. Ada a few things nak beli. Tengah keliling-keliling kedai cuci mata tengok barang, Bott ternampak benda ni,...

Gula Tebu Organik Mildura

Di rumah memang guna gula tebu organik. Rasanya dah nak masuk tiga tahun dah sejak saya dan keluarga bertukar ke gula organik. Ini antara changes yang dibuat (selain penggunaan garam bukit dan beras Herba Ponni Taj Mahal) untuk jaga diet seluruh isi rumah hihihi. Gula tebu organik memang warnanya perang begini sebab apabila perahan jus tebu diambil dan dikeringkan, kandungan niranya (molasses) dikekalkan. Tidak diproses atau dibuang. 

Selalunya pek 900g/ 1 kg gula tebu organik berharga belasan ringgit. Bergantung pada jenama. Paling murah saya jumpa ialah Gula Tebu Organik Hexa RM7.90/900g. Itupun kalau dibeli di 99 Speedmart. Sekarang ni di Speedmart area rumah saya asyik tak ada stok je.

Gula Tebu Organik Mildura ini pun harganya RM7.90 untuk 900g. Tetapi, member entitled to purchase dengan harga RM6.90. Yeayyyyyyy! Paling murah! Paling murah! Berbaloi-baloi!


49 ulasan:

  1. mencegah/mengawal lebih baik dari mngubati..guna brown sugar lg sedap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. dulu sebelum bertukar ke gula tebu ni pakai gula perang. sedap berlemak :)

      Padam
  2. bagusnya.....bahan2 organik mmg selamat dan baik utk kesihatan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang Athirah. Walaupun a bit pricey, tapi tak mengapalah untuk kesihatan kan,..

      Padam
  3. Memang bagus kan gula ni. Takdelah manis bebenor.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang, Scha. Manis tebu gitu and the best part tak diproses secara kimia :)

      Padam
  4. Oh..macam bagus juga ni kan Kak..jaga kesihatan ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, Wana. Untuk kesihatan. Kat rumah akak ni tak adalah guna semua bahan organik utk masak. Yang penting2 je,..at least kita boleh kawal apa yang patut :)

      Padam
  5. 900g RM7.90 di speedmart....mahal jgk tu ye....rasanya kurang manis or mcm mana

    BalasPadam
    Balasan
    1. X elok manis2... Jari Manis tak pe... He he he..

      Padam
    2. eheheeheheh....Jari Manis semut pun x nk!

      Padam
    3. nak lagi jimat ? celup je jari Akak JM.. hehehe..

      Padam
  6. first time dengar gula tebu nii hahahaha
    pasnii nak diet boleh tukaq pakai gulaa ni pulak tapi susah nak jumpa kat kedai2 biasa --'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, boleh cuba Farhanah. Boleh cari di hypermarket, tak pun kedai2 yang jual barang organik :)

      Padam
  7. Tambahkan manis dalam senyuman... He he he...

    BalasPadam
  8. murah tu kak farrah. saya pun dah mula bertukar ke garam bukit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa baguslah. Biar mahal sedikit untuk pilihan lebih sihat :)

      Padam
  9. gula belum bertukar lagi. insyaallah di masa hadapan

    BalasPadam
    Balasan
    1. di masa depan ye ArZ...bila tu?

      Padam
    2. Nanti,...bila tiba masanya... :)

      Padam
  10. Baru tahu rupa gula tebu tu macam tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yess,...kalau jumpa gula tebu tapi warnanya putih suci, tu bukan gula tebu hihihihi

      Padam
  11. Azie kt rumah guna brown sugar untuk memasak. Taktau pulak di Cosway ada gula tebu organik ni. Boleh pinjam kad ahli Bonda lepas ni. Tq Farah for info! *confirm Bonda pun taksedar kewujudan gula ni*

    BalasPadam
    Balasan
    1. U r most welcome, Azie. Bolehlah cuba lepas ni. Saya pun tak perasan ada jual organic cane sugar di cosway.

      Padam
  12. ehh ada jual ya kat Cosway.. tak pernah perasan plak sebelum nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun baru tahu ada jual, Eyda :)

      Padam
    2. ya ka, thanks sharing.. klu tak share mesti ramai tak perasan adanya gula tebu organik nih..

      Padam
    3. Baru2 ni pergi intai harga terkininya RM7.40 :)

      Padam
  13. kalau guna gula ni dalam buat teh.. amount still sama mcm gula putih atau kurangkan ?
    kalau betol2 raw mesti lagi manis kan ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak rasa lebih kurang sama. Raw hanya dari segi proses. Kita tak buang niranya dan gulanya tak lalui proses kimia macam gula putih (refined). Kalau nak bancuh teh/kopi ikut citarasa. Akak biasanya memang tak buat manis sangat. Asal ada rasa manis2 manja dah cukup :)

      Padam
    2. manis2 manja? hehehe..

      Padam
    3. Yessss. Manis2 manja gitu!

      Padam
  14. kalo ikut makcik p cosway mesti sabar cokolat..

    BalasPadam
  15. Cik Mimie tak minum air manis ni...hehe..hari2 air masak je.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus tuh Cik Mimie! Akak selalu kena minum air panas, so sekali sekala nak juga air panas manis :)

      Padam
  16. Balasan
    1. OKlah, Intan. Yang pasti lebih baik daripada gula putih biasa :)

      Padam
  17. so far mn yg lbh baik? yg lama atau yg ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya rasa saya dah serasi dengan jenama Cosway ni Anies :)

      Padam
  18. Baru taw... nanti nk try p cari la gula utk kesihatan harus kena cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, mulakan slow2. Kalau tak nak tukar keseluruhan, buat separuh dulu. Untuk minum, guna gula tebu. Untuk masak gunalah gula putih biasa.

      Padam
  19. hahaha xpenah try pon ni
    sedap ke/?
    manis gula pasir lg dari ni ke kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak rasa gula ni tak semanis gula putih biasa. Susah nak bagi pendapat gak sebab akak memang kurang guna gula.

      Padam
  20. memang bagus ye kak?? nanti bolehlah recommend dekat ummi saya ^^,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehlah cuba. A bit pricey but good for health :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...