728 x 90

Selasa, 8 September 2015

Resepi Mudah - Sandwic Terung

Ini entri susulan My Gridle Pan :) Saya grilled hirisan terung untuk buat sandwic terung yang yummy! Jom tengok resepi mudahnya. Nanti boleh cuba buat untuk tukar-tukar selera.

Grilled Eggplant Sandwic For Two


Resepi Mudah Sandwic Terung (Untuk 2 orang)

Bahan-bahan:
  • 4 keping roti (Saya guna roti fibre)
  • 4 - 6 hirisan terung
  • Hirisan tomato mengikut citarasa
  • Hirisan bawang besar mengikut citarasa
  • Kepingan/Parutan keju secukupnya (Saya guna keju Cheddar)
  • Sedikit mayonis
  • Minyak zaitun secukupnya
  • Mentega/Marjerin secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa

Langkah-langkah Penyediaan:
  1. Sapu sedikit minyak zaitun pada terung dan panggang atas gridle pan hingga ada charred marks cantik belang-belang :) Lakukan yang sama pada roti. Roti tu saya sapukan dengan sedikit mentega terlebih dahulu.
  2. Setelah siap, bolehlah kita mula assemble sandwic kita. Mulakan dengan menyapu bahagian dalam roti dengan mayonis. Jika anda penggemar sos, boleh juga letakkan sedikit sos cili.
  3. Kemudian, susun beberapa hirisan terung panggang di atas roti, diikuti dengan hirisan bawang dan tomato.
  4. Drizzle sedikit minyak zaitun, tabur garam dan lada hitam mengikut citarasa dan barulah diletakkan kepingan keju/parutan keju. Katup permukaan sandwic dengan sekeping lagi roti.
  5. Jika mahu keju lebih cair untuk sandwic, letakkan sandwic di atas gridle pan untuk beberapa minit.
  6. Siap untuk dimakan!

Selamat Mencuba!


 

51 ulasan:

  1. first time ni tengok terung dibuat sandwich..suka grilled terung..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cer tuko dgn timun.. Jadi x? Hi hi hi...

      Padam
    2. Hihihi tu belum cuba lagi, SS :)

      Padam
  2. Erkkk, memang sandwich lain dri yang lain ni kak.. Ape rse kal farah?")

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa x menyesal kot... Hi hi hi..

      Padam
    2. Tepat sekali! Saya saya beri 5 bintang pada SS! Memang tak menyesal, Wawa. Sedappppppp!

      Padam
  3. simple. berkhasiat.
    teringat pepagi tadi, syuhada tanya aida ~ "da lama bu tak buat sandwich tuna"...
    ha ha ha... si ibu ni terlalu byk jenis sandwich yg dibuat.
    terlupa sandwich pe yg da lama tak buat :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi banyak pilihan sandwich Aida,...lepas ni kena catat bila last time masak utk keep track ;)

      Padam
  4. sedap ke Farrah sandwich terung ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap, Intan. Tapi kalau yang tak gemar terung, mungkin dish ni tak sesuailah utk tastebuds mereka.

      Padam
  5. nak buat sendiri takut.. takut tak sedap.. so, nak rasa sikit yang Farrah buat la.. hehe,,,.. boleh tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sila post ye cikgu.... Ha ha ha...

      Padam
    2. Nanti bila sampai dah rosakla. Tak tahan lama :)

      Padam
  6. yummy, tp ija xcukup kalau 2 keping tu. kena banyak2 baru kenyang. Hahaha
    boleh try nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa jangan lupa cuba. Kasi extra terung!

      Padam
  7. sy suka terung...sy suka terung...sedapnyeee...heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa lagi, Sis D,...mari kita makan sandwic terung :)

      Padam
  8. sandwich terung? first time dengar ni
    saya suka makan terung...
    kadang buat ulam aje cicah sambal belacan
    saya tak penah terfikir boleh buat sandwich

    BalasPadam
  9. klu makan terung hanya tahu nak wat pajeri atau sambal. Yg lain tu xbiasa.. ok add new resepi in my book recipe. Thanks akak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. My pleasure. Cubalah, buat tukar2 selera :)

      Padam
  10. Balasan
    1. Saya pun suka. Pajeri lawan ngan sambal belacan & ikan masin :)

      Padam
  11. Balasan
    1. Dua-dua boleh. SS please buat extra for your beloved Jay Emm :)

      Padam
  12. Resepi ni sangat2 simple dan penting sekali ianya healthy..yummy!! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yesssss, healthy & yummy good for me :)

      Padam
  13. first time dengar resepi nih.. apapun resepi yang berkhasiat..

    BalasPadam
  14. boleh cuba laa masa tak ada idea nak masak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masuk dalam list resepi nak cuba cepat :)

      Padam
  15. Kena beli tempat pan gak kalau nak cuba buat resepi ni ke kak farah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pakai frying pan biasa pun boleh, Ekin. Tak pun roti tu bakar pakai toaster je :)

      Padam
  16. Balasan
    1. Trylah buat. Baru tahu sedap ke idak :)

      Padam
  17. 1st time dengan sandwich terung, Macam sedap jer.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan macam sedap, memang sedapppp! :)

      Padam
  18. Terliur sungguh ena tengok.. sedapnyaaa.. ena suka terung.. sedappp

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti Ena cuti, bolehlah cuba kat rumah ye :)

      Padam
  19. roti bakar mmg harus semerbak..mkn time tgh panas tu pergh...sedapnya

    BalasPadam
  20. Balasan
    1. Selamat mencuba, Diana. Boleh tambah bahan2 lain ikut citarasa :)

      Padam
  21. tak pernah try lagi sandwich terung ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau Ikhwan suka terung, balik bercuti nanti boleh cuba :)

      Padam
  22. Sandwich terung? serius baru first time dgr...hehehe..xtau pulak terung boleh buat sandwich...hehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, Cik Mimie. Nanti ada kesempatan, bolehlah Cik Mimie cuba buat :)

      Padam
  23. alamakk..
    ayu tak makan terung..
    ,mcm mane ye rasanye kalu dibuat sandwich
    mcm xleh kene dgn tekak
    tapi kalau kak farrah hidangkan ayu dgn ni rasanye ayu bedal jugak ni
    lokk so nyummy kak farrah

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...