Hari ini saya ingin kongsi resepi tauhu gejrot versi saya yang disediakan menggunakan air fryer. Apa itu tauhu gejrot? Tauhu gejrot merupakan sejenis hidangan masakan Indonesia yang berupa potongan tauhu goreng, dimakan dengan kuah bercili yang masam-masam pedas.
Ikut resepi asal, kena pakai tauhu Sumedang. Susah nak jumpa tauhu Sumedang ni. Kali terakhir saya beli di pasar tani. Sekarang ini tak tahulah ada lagi ke tidak produk tauhu Sumedang dijual di sana. Tetapi tak mengapa, pakailah apa-apa jenis tauhu pun. Tauhu keras biasa boleh. Tauhu kering pun boleh. Ini saya pakai tauhu keras biasa.
Penyediaan resepi ini ada dua proses. Satu kita mengulek. Tumbuk kasar bahan-bahan yang ada. Satu lagi, di sinilah peranan air fryer - kita hendak goreng tauhu tanpa menggunakan minyak. Jangan risau, bagi yang tidak miliki air fryer, kalian goreng sahaja tauhu seperti biasa ya.
Penyediaan Tauhu:
- 4 keping tauhu (belah kepada 6 atau 8 bahagian)
- secubit lada sulah
- secubit garam
Cara-cara:
- Taburkan sedikit lada sulah dan garam ke atas permukaan tauhu. Masak di dalam air fryer selama 8 - 10 minit sehingga tauhu bertukar warna kekuningan. Jika ingin tekstur tauhu yang lebih garing, lamakan sedikit tempoh memasak.
- 5 - 7 tangkai cili padi (boleh tambah atau kurangkan ikut cita rasa)
- 2 biji bawang merah
- 1-2 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil gula Jawa. Saya guna gula Melaka. Haaa, kalau nak beli gula Melaka yang original tanpa campuran gula, hubungi Cik Timm. Dia ada barang baik punya!
- Air asam jawa secukupnya
- Secubit garam
Cara-cara:
- Tumbuk cili, bawang merah, bawang putih dan gula Melaka sehingga lumat.
- Masukkan air asam jawa dan perasakan dengan garam.
- Tuangkan kuah ke atas tauhu sebelum dihidangkan. Boleh juga ditekan atau dipenyekkan sedikit tauhu supaya kuah lebih meresap.
- Penggunaan bahan-bahan di atas boleh diubah suai ikut selera. Jika mahu lebih pedas, lebihkan cili padi. Jika mahu lebih masam, lebihkan air asam. Yang penting, kombinasi pedas, masam dan manis kena ada.
nasib baik br lps mkn kalau x mesti lapar tgk tauhu ni hehehe
BalasPadamMujur dah makan ye... tak pe, kalau lapar mehla datang sini 😊
Padamassalamualaikum yuri...sy mai nak makan tauhu hahahahaha
PadamWaalaikumussalam. (Saya tolong jawab bagi pihak Yuri) 😊
PadamDia ajak makan berjemaah. Dia ada dry food baru 😂
tak jadilah dry food...
Padamsaya balik dulu
hahahahahahahahah
Alaah mehla. Dia memang tak pandai makan mende lain. Dia makan dry food, kita makan lontong gorenglah 😊
PadamWah belajar tentang resipi baru. Pertama kali juga kenal perkataan gejrot.
BalasPadamNanti ada kesempatan boleh cuba, NA. Mana tahu kena dengan cita rasa 😊
Padamteringat gi kilang tauhu di Bandung..first time makan tauhu ni...
BalasPadamHuhuhu saya rindu tauhu Sumedang!
PadamWah.. nmpak sedap bila ada smbal hijo2 begitu...
BalasPadamMemang sedap. Saya suka extra cili heheh
PadamTak dapat imagine rasa mcm mne..
BalasPadamDia macam tauhu kita makan dengan kuah asam cili api, tapi kuah asam tu versi lain sikit. Kalau resepi asal, kekuatannya pada tauhu tu sendiri. Tekstur, bau dan rasanya memang lain 😊
Padamwoww sedapppnyaaa. senang jaaa guna air fryer :)
BalasPadamMemang senang. Adjust masa memasak ikut jenis air fryer masing2 je 😊
Padambila nth nak beli air fryer ni, tgk kegunaan dia senang betul
BalasPadamMemang senang, Atie. Memudahkan kita memasak di dapur. Boleh tinggal begitu je, boleh kawal penggunaan minyak utk makanan bergoreng 😊
PadamSha siap google nak cari tauhu Sumedang tu macam mana.. hehehe..
BalasPadamNampak sedap dan menarik resepinya kak..
Bagi akak memang sedap, Sha. Kena dengan selera.
Padamnampak sedapp
BalasPadamKalau penggemar tauhu memang akan enjoy 😊
Padam