Setiap kali pergi beli barang dapur, saya pasti akan cari buah jambu batu. Kalau ada, memang akan belilah. Rezeki saya, baru-baru ini harga jambu batu murah. Buahnya pula segar-segar. Mungkin stok baru sampai kot.
Saya memang suka jambu batu dan buah ini biasa jadi sebahagian daripada menu harian saya. Lazimnya untuk snacking antara dua waktu makan. Jambu batu merupakan buah yang mengandungi banyak serat. Makan setengah biji, bolehlah perut tu bertahan sehingga ke waktu makan seterusnya. Tak adalah nanti kerja asyik nak mencari something to munch sahaja.
Bagi yang berdiet atau yang ingin mengawal paras gula dalam darah, ini antara buah yang rendah indeks glisemiknya (Low G.I). Apabila rendah indeks glisemik, makanan dicerna dan diserap ke dalam tubuh dengan perlahan secara berperingkat. Jadi, paras gula dalam darah tidak akan spike. Kita pun tak cepat rasa lapar.
OK, cukuplah serba sedikit tentang manfaat jambu batu dan sifatnya yang low G.I tu. Kadangkala, petang-petang apabila angin mengidam datang, teringin pula nak makan jambu cecah atau jambu colek. Makanya, buatlah kuah cuka pedas begini. Cuka, gula, garam dan hirisan cili api.
Ada yang gemar makan jambu dengan colek atau kuah rojak? Saya ada resepi colek paling mudah. Tetapi, saya jarang buat sebab nanti asyik nak mencolek je ;) Lagipun, apabila pakai belacan banyak-banyak, saya tak tahan sangat. Nanti puaslah menggaru.
Resepi Kuah Colek Paling Mudah
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 300 - 350g gula perang
- 15 tangkai cili api hiris halus
- belacan 1/2 keping (bakar, dihancurkan)
- 1/4 cawan cuka putih
- 2 sudu besar asam jawa (tak perlu bancuh dengan air). Hendak guna pes asam jawa Adabi pun boleh.
Langkah-langkah penyediaan:
- Campurkan semua bahan kecuali cuka ke dalam mangkuk sederhana besar.
- Tuangkan cuka sedikit demi sedikit dan kacau semua bahan sehingga sebati.
* 1/4 cawan cuka tu lebih kepada anggaran tau. Bergantung kepada jenis cuka yang kalian gunakan juga. Kuah colek ini jenis yang pekat macam kuah rojak atau petis tu. Jadi, agak-agaklah penggunaan cukanya supaya dapat konsistensi yang diingini. Pastikan tidak terlalu cair.
Resepi Nam Pla Wan
Pernah dengar nam pla wan? Nam pla wan ni kira macam kuah rojak buah dari Thailand. Cecah potongan buah dengan nam pla wan memang asyik! Tak berhenti makan. Biasanya saya kirim pada kawan beli dalam botol je kalau teringin sangat. Ini dah jumpa resepi yang dikongsi oleh RASA, bolehlah cuba.
Psst! Ingin cuba kerabu jambu batu? Intai resepinya di sini.
terliur pplak tengok, tak pernah lagi cicah ngan kuah cuka atau kicap cili..biasa guna asam boi jer...
BalasPadamCubalah, SA. Mana tahu kena selera SA rasa masam manis pedasnya 😊
PadamSedapnya kak farah..Sha suka cicah serbuk asam atau colek je.. cuka tak pernah lagi..
BalasPadamMemang sedap, Sha. Akak kalau teringin nak mencecah, buat kuah cuka ni jelah... Senang 😊
Padamsedapnya bercicah cicah niiii.... sy mkn jambu mcm tu je. konon nk amik vit c asli hahaha
BalasPadamSaya sepatutnya pun makan begitu sahaja tapi tekak ni pandai pula request macam-macam 😆
Padam'mood' tekak ni sukar dijangka hahahaha
PadamKalaulah boleh jangka, kemungkinan besar saya sudah slim melim hahahah
Padamsedapnya..tak pernah cicah cuka + cili..
BalasPadamNanti boleh cuba, kak 😊
PadamItulah tidak sakit perut ke kalau makan banyak colek.
BalasPadamHehe tapi memang ketagih makan.
Hehehe memang ketagih!
PadamSaya pun suka. But without belacan saya langsung x boleh
BalasPadamOh, Sal memang kena pantang belacan eh... alahan ke?
PadamBiasa makan jambu tapi tak pernah cicah kuah cuka
BalasPadamNanti boleh cuba, wak.
PadamCecah dengan cuka ni tak pernah try lagi. Cuka pun xda kat rumah ni. Hihi. Tapi resipi kuah colek tu nak try jugak la. Kena beli cuka putih jugak ni.
BalasPadamSelamat mencuba, Eza!
PadamJambu batu makan dengan serbuk asam sedapnya..
BalasPadamFuh, itu memang sedapppp!
Padamsedapnyaaaa kak :)
BalasPadamMemang dap dap dap! 😊
Padamkecur liur ni
BalasPadamJom cari jambu! 😊
Padamsedapnyaaa..kalau jumpa memang beli buah jambu ni. sekarang kat tempat saya musim mangga, kerja mencicah je la..haha
BalasPadamAduhai, kalau akak jadi Tiara pun mesti pagi petang siang malam dok mencecah je 😊
PadamTerus kecur liur tengok buah jambu dengan cecahannya tu. nyummm nyuummm!
BalasPadamsedap jambu batu ni akak. kadang kalau HB low memang makan sebiji. nak maintain 12 above nanti nurse risau
BalasPadam