Sabtu, 29 Ogos 2009

Shinjuku Incident (2009)


Akhirnya kesampaian hasrat aku untuk menonton filem ni. I am a big fan of Jackie Chan + Daniel Wu. Last cerita Jackie Chan yang aku tengok 'New Police Story' beberapa tahun lepas. 'The Forbidden Kingdom' pulak (lakonan dengan seorang lagi hero kegemaran aku, Jet Li), sampai sekarang masih belum ada peluang nak tengok.

Pada pendapat aku, cerita ni lagi berat daripada New Police Story. Jackie Chan kononnya seorang 'tractor mechanic' yang masuk ke Jepun secara illegal semata - mata untuk cari kekasih hatinya. Bila dah hidup merempat sebagai pendatang haram, Jackie ni mula terlibat dengan macam-macam aktiviti jahat untuk dapatkan wang + dapat tahu girlfriend dia dah kahwin dengan salah seorang ketua yakuza yang terkenal. Cerita ni lagi bertambah berat bila ada isu pergaduhan antara yakuza, imigran China diburu polis dan penglibatan diorang dalam macam2 aktiviti illegal. Masa tonton cerita ni, teringat novel Ramlee Awang Murshid ~ Hatiku di Harajuku, juga berkisar tentang kehidupan yakuza.

Cerita ni penuh dengan mesej. Jackie akhirnya berjaya dapatkan kerakyatan Jepun dan cuba ubah nasib imigran2 China yang lain untuk cari rezeki cara betul & tak tindas orang. Tapi hanya dia seorang je yang bersungguh-sungguh sedangkan geng2 yang lain masih nak seludup dadah + jadi samseng. Korang tengoklah cerita ni. Memang worth it,....satu je aku tak puas hati. The ending.... :( Tontonlah dan korang akan tahu mengapa.

3 ulasan:

  1. nasib naik pernah ke ke Jepun then baru baca entri ni bila sebut je Shinjuku dah boleh bayangkan tempat tu :-)

    BalasPadam
  2. SS minat Jackie Chan... Dari zaman 80an lg...

    BalasPadam
  3. Pernah tengok bekas tapak tangan Jackie Chan di HK... Besau jugak orangnya... Nampak kat TV macam kecik je...

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...