Beberapa hari lepas, aku buat bubur barli untuk minum petang. Tengok stok barli kat rumah tak berusik, cubalah buat bubur barli. So, ini resepinya.
Resepi Bubur Bali Cekebon (sebab masa buat bubur ni teringat kat ibu he..heh)
Cara-cara:
Resepi Bubur Bali Cekebon (sebab masa buat bubur ni teringat kat ibu he..heh)
- 1 cawan barli
- 2 cawan air
- Beberapa bahagian ayam (dalam 1 atau dua ketul) - potong kecil-kecil
- 1 batang lobak merah - potong bulat
- 1/2 sudu lada sulah/lada putih
- Garam secukup rasa
- Beberapa biji limau kasturi - belah dua dan buang biji
Cara-cara:
- Rebus barli dengan air hingga masak.
- Masukkan potongan ayam dan lobak merah. Biarkan atas dapur seketika hingga ayam masak.
- Kemudian, masukkan lada sulah dan perasakan dengan garam.
- Sedap dimakan begitu sahaja ketika bubur masih panas. Lebih lazat jika diperahkan sedikit jus limau kasturi ke dalam bubur. Boleh juga dihidangkan bersama roti atau biskut.
Tatttaaaaaadaaaaaaa!
Inilah Bubur Barli Cekebon.
boleh try ni...
BalasPadam