NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 28 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Jumaat, 4 April 2014

Jeruk Bawang Putih Idaman Kalbu

Entah angin apa,..tiba-tiba saya teringin nak makan jeruk bawang putih. Ala,..yang biasa kita makan dengan nasi kerabu tu. So, sekarang ni saya bersiaran dari dapur. Percubaan pertama untuk buat jeruk ni. Harap-harap jadilah sesedap yang saya biasa makan. Oh, kongsi resepi dulu.

Resepi Jeruk Bawang Putih

  • 15 labu bawang putih (Tidak perlu kupas kulit. Basuh dan toskan.)
  • 2 cawan air
  • 1 cawan cuka
  • 1/2 cawan gula pasir
    1/4 cawan garam halus

Cara-cara Penyediaan
  1. Campurkan air, cuka, garam dan gula. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan bawang putih dan biarkan di atas dapur dalam 15 minit.  (Biar bawang putih empuk)
  3. Setelah bawang putih empuk (boleh dicucuk dengan garpu), tutup api. Biarkan sehingga betul-betul sejuk.
  4. Masukkan ke dalam balang atau bekas bertutup. 

Sediakan Minyak Bawang Putih untuk lazatkan hidangan/sebagai pencicah roti (Klik sini)

1 ulasan:

  1. Tetiba cravng jeruk ni kak... tapi tak pernah makan pun.... makan apa sedap dengan jeruk bawang putih ni?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...