Resepi Sihat - Peria Katak Tumis Mudah

Khamis, Julai 03, 2014

Saya memang suka peria katak. Selalunya akan buat jus peria katak dengan epal hijau atau lobak merah. Kadang-kadang je masak sebagai hidangan. Itupun saya makan seorang. Sebab kat rumah ni saya seorang je yang makan peria. Yang lain semua akan menyeringai buat muka pahit the moment saya mentioned 'peria'. Bott & Cekengah lagilah,..paksa minum air peria untuk kesihatan pun liat!

Resepi di bawah ni senang untuk disediakan. Cubalah! Menu sihat, rasa lazat!
Peria Katak Tumis
Bahan-bahan:
  • Beberapa biji peria katak (bersihkan, buang biji dan potong)
  • 3-5 batang cili kering (potong dua)
  • 3 siung bawang putih (cincang halus)
  • 2 sudu besar minyak zaitun/minyak canola/minyak bunga matahari
  • beberapa tangkai daun kari

Langkah-langkah:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih. Kemudian, masukkan daun kari dan cili kering. Tumis sehingga daun kari garing dan naik bau.
  2. Masukkan peria, renjiskan dengan sedikit air untuk melembutkan teksturnya. Biarkan selama beberapa minit. Siapppp!
 Selain resepi ini, boleh cuba  Resepi Peria Goreng Berempah. Atau amalkan minum jus peria untuk kawal kandungan gula dalam darah.


8 ulasan

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.