Ni menu beberapa hari lepas. Kebetulan masih ada kerisik dalam peti sejuk. Pegaga 'tuai' dari kebun :) Pokok pegaga di taman herba saya dah bertambah jadi tiga pasu! Heheheh.
Maaf, kali ini tak boleh disertakan resepinya. Saya main campak-campak bahan ikut resepi kerabu taugeh yang terlintas di kepala. Then, tambahkan daun pegaga. Taugeh dan pegaga saya celur dalam air panas sekejap. Kemudian, tuskan dan cepat-cepat masukkan dalam air sejuk. Jadi, taugeh akan kekal rangup dan tidak terlalu lembik/lodoh. Since saya suka pedas, saya masukkan potongan cili api :) Ratah macam tu je pun sedappppp!
Kerabu Taugeh dan Pegaga |
Maaf, kali ini tak boleh disertakan resepinya. Saya main campak-campak bahan ikut resepi kerabu taugeh yang terlintas di kepala. Then, tambahkan daun pegaga. Taugeh dan pegaga saya celur dalam air panas sekejap. Kemudian, tuskan dan cepat-cepat masukkan dalam air sejuk. Jadi, taugeh akan kekal rangup dan tidak terlalu lembik/lodoh. Since saya suka pedas, saya masukkan potongan cili api :) Ratah macam tu je pun sedappppp!
aduhai.. tgk mcm ni pun terliur.. huhu.. kenapa rasa lapar ek tetiba... ooo agaknya sebab puasa hari ni... (^^,')
BalasPadamOh, KM puasa...jeling-jeling je ya.
PadamKalau orang pandai masak memang main campak je..
BalasPadamTak pandang pun xpe.
Kalau saya yg campak, terkeluar dari kuali atau periuk kot.
Hahaha kelakar lah, Shikin.
PadamHmm,..akak ni pun bukan pandai mana. Dtg time tak menjadi, semua sekali kena campak sebab dah tak edible,..
Sangat berkhasiat.
BalasPadamTambahan pula ulaman yang ditanam sendiri.
Petik sayur yg kita tanam sendiri puas hati :)
Padamwahh...ada kebun tu..senang le nak mkn kerabu nanti..JM biasa buat kerabu taugeh + pucuk paku je..leh try + pegaga lak lepas ni..mkn nasi ngan kerabu?..wahh..mmg marbeles..
BalasPadamfuhhh, memang tak toleh kiri kanan dah JM :)
Padamsaya kurang sikit pucuk paku sebab tak tahan angin.
Campak-campak pun nampak sedap apa..
BalasPadamXadalah sedap mana. Alhamdulillah, cukup rasa utk dimakan :)
Padam