Bubur Ikan Bilis |
Dua tiga hari ni, saya teringin sangat nak makan bubur. Pagi tadi bangun-bangun terus basuh beras, campak hirisan bawang besar, bawang putih, halia, lobak merah dan sedikit ikan bilis ke dalam slow-cooker. Masukkan air yang secukupnya. Tinggalkan. Hehehe...tak perlu tunggu. Pergi buat kerja lain ;)
Menjelang tengah hari, bubur saya dah siap! Perasakan dengan garam, lada sulah, taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang,...sedia untuk dimakan! Inilah hidangan makan tengah hari saya. Resepi campak-campak je. Jemput makan semua!
Enjoy the rest of your Monday :)
Campak2 pun sdap juga ni kan..sana pun suka makan bubur..^_^
BalasPadamCampak2 tu yg buat rasanya lagi marvelous! :)
PadamAnda di tag di sini http://mass-naim.blogspot.com/2014/09/liebster-award-2.html
BalasPadamThanks, Mass :)
PadamMenyelerakan bubur ni. Salam kenal. Jemput datang ke http://azyyatiliah.blogspot.com/ ye . Btw done follow your #351
BalasPadamSalam kenal buat Azyyati juga :)
Padamyummmyy... kiter sukerr... :D
BalasPadamSaya akan happyyyyyy dpt mamam bubur, Idah :)
PadamBuburrrr. Sedappp
BalasPadamTeringat bubur mcd. hmm. tapi, kena boikot.
Tak pa, Scha. Masak sendiri, lagi puas hati :)
Padami love slow cooker sebab kalo buat bubur mesti peeergh..!! tapi kat rumah tak ada sbijik. kalau balik rumah nenek baru ada. kami bertiga aje kalau masak kang lebih banyak yang buang dari yang makan hihi
BalasPadamgeng la kite.. CT suka bubur nasik jugak. tekak baby baby gitu kite ni kekeke
Hehehe memang tekak baby2. Senang je nak makan, telan je...
PadamTak pernah msk bubur.hek..
BalasPadamSenang je, Ain. Makannya pun senang hihihi
Padambanyaknya masak campak-campak. hehehe....
BalasPadamInilah menu campak2 yg paling senang. Dgn syarat, airnya kena cukup barulah nasi menjadi bubur :)
Padamuihhh sedap nye kak farrah...
BalasPadamrase terliur plak
mcm nak makn bubo je tghari ni
Klu dok sebelah umah akak,dah dpt semangkuk dah :)
Padam2 hari lepas ada gak buat guna dapur gas..lambat yak mat..so slow-cooked tu adakah sama ngan rice cooker :-)
BalasPadamJM lain kali kalau nak buat bubur cepat guna dapur gas, masukkan semua bahan, letak air cukup2 untuk bagi beras tu kembang. Guna api besar, then bila beras dah kembang, tambah air lagi. Jangan tutup periuk. Kena jaga from time to time. Insya Allah, 30 minit dah siap!
PadamSlow cooker tak sama ngan rice cooker JM. Tempoh memasaknya memang lama. At least 4 jam. Ni sesuai untuk orang yang pergi kerja, balik kerja dah ada benda nak makan. Tak pun masak malam sebelum tidur, pagi dah siap bubur. Kita masak guna power yang minima. Brand terkenal slow cooker ni namanya Crock Pot. Skrg ni mcm2 brand ada.
Akak memang dah terer main campak2 siap :)
BalasPadamHehe. Tapi yg campak2 tu le yg sedap.
Klu masak lauk memang campak2 ni yang best sebab kita adjust ikut taste kita (walaupun salah campak muka jadi 'payau' bila merasa hihihi). Tapi baking, jangan cuba campak2, memang kena campak ke dalam tonglah jawabnya.
PadamBaru tingat..saya pun ada slow cooker ni tapi di mana ya?
BalasPadam#nampak sangat 'rajin' masak.
Hehehe Shikin tu sibuk. Logiklah kalau 'rajin' masak. ;)
Padamsesekali msak bubur sendiri, sedap jugak kan.. Ros tak pernah masak bubur nasi. aduhai.
BalasPadamOh ye ke... Sedappp ros!
Padamamboi nampak sdap.. sejak akhir ni tiba2 suka mam bubur..lg2 msk bubur sonang kan..
BalasPadamnt nak try bubur campak2 gini..hahahaha
*suka stalker resipi2 akak.. sgt sonang n paham.kehkeh*
Memang senang kan! Masuk mulut, telan! :)
PadamHeheh jadi stalker resepi tak pe, Nadyya. Tak mengerikan. Comel!