728 x 90

Sabtu, 18 Oktober 2014

I am not fat,..I am zaftig!

Salam Hujung Minggu!
Pstt! Ini bukan e-novel tau! Hehehe...


Lewat malam tadi, saya terima panggilan daripada Kak Sal, salah seorang kenalan saya. Kenapa Kak Sal telefon malam-malam buta ni? Cepat-cepat saya angkat. Mana tahu ada sebarang kecemasan ke.

"Ko tak yah nak buat suara orang mengantuk tu, Paghah! Burung hantu macam ko mana tido lagi time-time ni!" Sergahan Kak Sal buat saya terus celik mata. Of all the nights, kenapa lah akak pilih time saya ngantuk dan bobok awal?

"Ada apa, kak?" Macam cemas je suara.

"Ingat tak dulu ko penah ajar akak satu perkataan tu..."

"Perkataan apa?" Aduhai, kak! Saya mamai lagi ni. Bagilah klu terperinci sikit.

"Alah, perkataan lain untuk describe orang tu gemuk ke,..berisi ke,..tapi yang sopan sikit."

"Plump? Chubby?"

"Bukan! Ini bukan word biasa! Bunyi dia macam zigzag...zagig..."

"Zaftig?"

"Haaaaa! Zaftig! Maksudnya berisi kan?"

"Lebih kuranglah, perempuan yang berisi, plump.  Tapi ni slang. Perkataan tak formal tau! Akak nak buat apa guna 'zaftig'?

"Aahhhh, tak kisahlah formal ke idak! Berat badan akak naik,  Paghah! Pipi ni pun makin tembam. Nanti bila abang Zek (suaminya) tegur, akak nak cakap,...

I am not fat! I am zaftig!

Saya terdiam sekejap. Lepas tu tergelak besar tak henti-henti! Baik punya defence

Nota Senyum: Hari-hari yang saya lalui mungkin biasa sahaja. Nothing extraordinary. Tetapi saya ada insan-insan seperti Kak Sal yang buat hidup saya lebih berwarna.


31 ulasan:

  1. Gemuk ke kurus ke..yang penting sihat dan bahagia =)

    BalasPadam
  2. oh..wana belajar satu perkataan baru hari ni..zaftig..heheh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh tapi wana tak sesuai guna zaftig tau!

      Padam
  3. baru dgr perkataan tue.. zaftig..boleh la guna jgk..

    BalasPadam
  4. I am zaftig too :)
    Celik la mata kak farrah pastu kan. Haha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha memang celik sampai pagi sebab gelak sakan!

      Padam
  5. Yupp..new word.
    Tak pernah dengar lagi ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan guna untuk Shikin pulak,..tak sesuai :)

      Padam
  6. heeheh kak farrah mcm burung antoo lah nie ye...
    hehehe tergelak jugak bace...
    pertahankan kak sal tuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pulak gelak memikirkan Kak Sal mesti struggle berfikir nak ingatkan perkataan zaftig tu.
      Sampai kena buat emergency call kat akak hehehe

      Padam
  7. hahahahahah.

    I'm zatfig toooooooo!

    BalasPadam
  8. hahaha prkataan baru.. :)
    I am not fat! I am zaftig!

    BalasPadam
  9. hahahah ok CT is zaftig too :P
    comelnyee Kak Sal tu.. suruh dia turn abam dia jadi zaftig jugak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak yang tak tahan tu dia susah-payah fikir ayat defence nak pertahankan diri :)

      Padam
  10. north americano punya word..ahaha.. perkataan baru..

    mesti dia kawan yg paling special,ya la call memalam semata2 nak bagitahu pasal word tu..hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, Nana siap bagi origin lagi! Kak Sal ni jenis kalau benda dia fikir tak setel,..dia tak boleh lelap mata :) itu yg kena panggil talian hayat malam2 buta..

      Padam
  11. ahaahha...lawak lah bila baca conversation antara Faraah dan kak Sal ni...zatrfig?...tahu ke suami apa maknanya tu ...alau JM pun akan jawab...apo kobondo lah ni Sal..biscuit ko

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha saya cakap cenggitu jugak kat dia, sis! Paham ke Abg Zek tu nanti? Kak Sal jawab dia tak kisah, nak guna zaftig gak :D

      Padam
  12. hahhahah...comel je conversation akak2 ni... :D hahahahha :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi kurang comel bila membayangkan Kak Sal call akak malam2 waktu akak dah tido huhuhu

      Padam
  13. Hahaha. guling2 aina baca. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bangun cepat! Jgn guling2 lama2 :)

      Padam
  14. Huhhuhu...lawak laa...pasni lepas berhenti menyusu..kalau badan naik..bolehlah guna word ini..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha masuk vocab dalam kepala :)

      Padam
  15. okay, kamus terisi lagi satu word. zaftig. how to pronounce kak? zeftig or zaftig?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...