Hari ini hampir seharian di luar. Outing dengan family kecuali Cekengah yang sekarang ni tengah sambut Diwali di bumi India :) Dah balik, sempat lagi melawat taman herba. 'Tuai' thyme. Nak dikeringkan. Sebelum ni saya pernah keringkan daun pudina. Ingin tahu caranya? Jemput baca di sini :)
Thyme. Sesudah dibasuh. Nak diikat untuk dikeringkan. |
Insya Allah, esok saya jalan-jalan ke blog kalian. Dah bookmarked dan buat senarai lagi! Hari ni agak letih. Mata dah ruyup! Selamat Malam!
Thyme selalunya masak apa kak? Saya nak tanam thyme macam tak tahu nak guna utk apa. hahaa
BalasPadamAkak selalu guna untuk perap ayam panggang...boleh dibega-begakan dengan masakan lain sebab bau thyme ni wangi! Best!
Padamohh baru tahu lahh. First time dengar and first tengok
Padamhihihi lepas ni boleh first time cuba makan lak :)
Padamtapi kite tak makan sayur atau nama die dlm kamus idup kite : makanan hijau, haha
PadamMana tahu nanti tastebuds Nur berubah,..tiba2 suka giler kat 'makanan hijau' :)
Padamamboi akak...macam2 tanamnya...tunggu tau akak, kite nk tayang kat blog kita jugak nnt, kita tanam apa kt umah...heheheheh :D tapi kena tunggu seminggu lagi lah...hehehehe :D
BalasPadamTanam yg senang hidup je, Aisya :)
PadamOK, akan ku tunggu! Jangan lupa share tau!
first time dgr nama thyme...
BalasPadamWangi tau herba ni, Zarul :)
Padamha, tu lah.. rasanya macam pernah bau thyme ni.. tapi x sure. bila akak cakap wangi, okay, confident sikit. hee
PadamTak pernah kenal lagi jenis herba ni..irrayyan.com
BalasPadamNi antara herbs yang akak suka :)
Padamselalu beli yang dalam botol je kak thyme ni. tinggal tabur je atas ayam. hehe. kalo x silap, hafiz suip punya nama restoran pun thyme. dia bukak kat area the atmosphere seri kembangan. haha. nampak tak saya ambik tahu pasal retis. actually terbaca kat paper haritu. hehe
BalasPadamStatement budak buat akak gelak la...
PadamBetul. Akak memang suka guna thymen utk tabur atas ayam. Atas pasta pun sedap. Lagi-lagi kalau buat aglio
saya teringin nak tgk taman mini herbs akak tu,suka juga makan daun2 herba mcm pudina etc.. tapi thyme belum ada rezeki untuk merasa. hehe..mahal kan ? sebotol pun dah berapa ringgit. pudina tu selalu la juga kalau buat laksa letak banyak2..hehe..segar ja mulut.
BalasPadamcekengah tu study kat india ka?
heheh nanti satu hari akak share kat sini. Nana sama macam akak lah. Akak kalau makan laksa memang suka letak daun pudina banyak2 :)
PadamCekengah gi vacation, ngam2 time diwali :)
thyme... pernah dgr.. tak pernah gune.. tak pasti pernah rasa ke tak.. haha...
BalasPadamheheh no hal lah :)
Padamtak tahu pun ape thyme ni.
BalasPadamlepas baca komen atas atas ni baru faham. ngeh ngeh
Alhamdulillah, dapat ilmu baru ye..mana tahu lepas ni Izzati suka masak guna thyme pula :)
Padamthyme? first time dnga..hehe
BalasPadamThere always be a first time for every thing ;)
Padamwow Kak Farrah bestnya. kalau menanam and menjadi memang best. CT beli thyme aje yang dah siap. tapi kalau masak pasta suka oregano. thyme kekadang aje..
BalasPadamOhhh pasta pasta! Akak jarang guna thyme utk pasta, CT. Sebab wangi dan rasanya boleh overpower ingredients lain :)
PadamTyme ayu.beli yg kering je.. tp.bile masuk dlm makanan en asben xbape nk suke lak bau dia.. heee
BalasPadamBetul. Kadang-kadang memang ada orang tak tahan bau thyme :)
PadamOh. Untuk apakah ini. Hahaha. Ai ni budak2 tahu makan je lahm hahah.o(〒﹏〒)o
BalasPadamWell, Dik Na enjoylah zaman jadi budak-budak sepuas-puasnya! Dah besau nanti baru fikir rempah ratus dan herba ni semua :)
PadamBanyaknye hasil tuaian K Farrah.
BalasPadamJauhnya cekengah pi sampai ke India
Bolehlah Shikin. Buat simpan-simpan dalam botol rempah :)
PadamCekebon x ikut cekengah ke?
BalasPadamCekebon takut nanti rindu kat akak hahahah perasan tak? Sebenarnya Cekebon tak larat nak travel jauh-jauh. Dia cepat penat.
Padam