Khamis, 20 November 2014

Esok Hari Hello!

Esok, 21 November ialah Hari Hello Sedunia. Sambutan ni menggalakkan kita untuk ucap 'Hello' pada sekurang-kurangnya 10 orang yang kita jumpa (atau lebih) sebagai menzahirkan sokongan kita terhadap kepentingan berkomunikasi demi mengekalkan kesejahteraan. Simbolik di sebalik hari ini adalah supaya para pemimpin dunia menggunakan komunikasi yang baik dalam menyelesaikan masalah.

Hello!

Sempena dengan Hari Hello ni, apa kata kita lakukan sesuatu yang lebih baik. Instead of ucap 'Hello', esok kita beri salam pada 10 orang pertama yang kita jumpa (of course lah beri salam pada orang Muslim ye...kalau bukan beragama Islam - HELLO). Tidak kiralah sama ada orang itu kita kenal atau tidak. 

Hello/ Assalamu'alaikum + Senyum manis = Mana tahu kita berjaya gembirakan seseorang dengan tindakan kita ;)

Sedikit perkongsian: 

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahwa Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud : “Kamu tidak dapat memasuki syurga kecuali bila kamu beriman. Imanmu belumlah lengkap sehingga kamu berkasih-sayang satu sama lain. Maukah kuberitahukan kepadamu sesuatu yang jika kamu kerjakan, kamu akan menanamkan dan memperkuat kasih-sayang diantara kamu sekalian? Tebarkanlah ucapan salam satu sama lain, baik kepada yang kamu kenal maupun yang belum kamu kenal.” (Hadis Riwayat Muslim)


Hello & Assalamu'alaikum untuk kalian semua!


Psst! Entri Hari Hello ini ditujukan khas untuk Budak! Hehehe budak tahu kenapa :)


57 ulasan:

  1. hello,assalamualaikum. ada orang dak?=p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummussalam. Ada..ada masuklah :)

      Padam
  2. oh. taktahu pulak. biasa jumpe org senyum je, xpernh berhello.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senyum pun dah ok. Cuma lepas ni kita cuba up sikit, dgn greet Hello atau bagi salam :)

      Padam
  3. hello & Waalaikumsalam.SAlam Jumaat in advance..hehe

    BalasPadam
  4. Helllooo Hehehehehhe Thanks share k =D

    BalasPadam
  5. Ok..Thanx share info Kak..assalamualaikum..:)

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Betul, Acik. Antara kita sedar dgn tidak je,..

      Padam
  7. hello assalamualaikum hehe ^^

    BalasPadam
  8. untuk budak je?? i is dengki tau ! hahaha ! ehem... assalamualaikum kak farrah... Hello Friday !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha budak ada history ngan akak bab sambutan hari hari ni...hello, sha. Waalaikummussalam. Jangan lupa senyum lebar hari ni.

      Padam
  9. Assalamualaikum..hello farra sambil senyum..ngee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummussalam, Khaty. Selamat berhujung minggu, ye.

      Padam
  10. assalamualaikum dan hello kakakku.. :)

    wana tag akak..jom join,
    http://dapurjirankuberasap.blogspot.com/2014/11/simple-1st-giveaway-segment-by-beba-ifa.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummussalam, Wana. Ok, thanks ye :)

      Padam
  11. macam2 hari ada dalam setahun..hehehe.. rabu lepas hari tandas n hari lelaki.. hello2 la esok..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Kadang2 sampai tak boleh nak keep track :)

      Padam
  12. Assalamualaikum.. Hello Farah.. >_<

    BalasPadam
  13. Adab bila berjumpa seseorang yang Islam anjurkan adalah terbaik untuk diamalkan.

    Sayangnya orang kita hari ini jarang bertegur sapa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Jangankan dengan yang tak kenal, yang kenal pun kita berat mulut nak tegur!

      Padam
  14. Assalamualaikum Farrah...sedang buat apa tu..sis JM cuti hari ni baru balik dari ngeteh dengan blogger CT Humairah heee (first time jumpa)...say Salam to her also :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahhhhhh, jelesnya saya!!! Eh, jawab salam dulu, waalaikummussalam. Bestnya!!!

      Padam
  15. hello. waalaikumussalam :)

    hello, assalamualaikum :)

    hehe. patut rasa seperti diseru namaku.

    so harini, playlist kita kena ada lagu hello. altimet kata, lagu hello tu lagu cinta yg kedua dia tulis selepas lagu chantek yg dia buat pada tahun 2008 kot. lama gila kan. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummussalam. Shalom.
      Uih, berapa tahun dah umur lagu tu! Oh, lagu FT Assalamualaikum pun boleh masuk playlist sama :)

      Padam
    2. yes, sedap lirik lagu FT - ASSALAMUALAIKUM tu :)

      Padam
    3. Ape lah yg mereka borakkan, sikit daku tak megerti, haha

      Padam
  16. sambutan cmni pon ada. bagus..
    hello dan assalalamualaikum kak ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummussalam, Nadyya. Guten tag.

      Padam
  17. Assalamu'alaikum.. Amy J in the house! :D

    BalasPadam
  18. saya tengah nyanyi lagu yang ada Hello Hello ni.. boleh tak sis?? kira jugak tak? hihi

    BalasPadam
  19. todaaaay is 26th tapi nak helloooo jugak..!!

    BalasPadam
  20. Hello lah jugak. Dan assalamualaikum. Nak bagi senyum seindah suria jugak :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hello! W/salam. Thanks for ur smile =)

      Padam
  21. Hello dan waalaikumslm... walaupon dah terlambat ni kak farrah...
    heeee ade jugak hari hello

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak terlambat pun. Tiap2 hari leh datang hello akak di sini ;)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...