Jumaat, 14 November 2014

'Rubber Stamps' untuk Buat Kad Ucapan

Bagi yang suka buat kad ucapan sendiri, 'rubber stamps' (seperti di gambar di bawah) adalah antara keperluan asas yang kalian perlu ada.

Cap getah untuk kad ucapan :)

Selalunya, apabila ada masa lapang, saya akan buat terlebih dahulu 'greetings' yang common/selalu saya guna untuk hasilkan kad.

Sentiments for handmade greeting cards :)

Pilih 'greetings' yang berkenan dan cap atas kertas keras/kad. Saya lebih suka gunakan dakwat hitam dan latar belakang putih berbanding warna lain. Paling tidak pun, saya akan guna kad berwarna kelabu atau 'beige'. Senang nanti nak dipadankan dengan kad kita. Setelah dakwatnya kering, potong ikut bentuk yang dikehendaki. Boleh simpan dalam fail atau sampul surat.

Kemudian, apabila perlukan instant card,..keluarkan je 'greetings' yang dah siap ni. Tampalkan pada kad.

Sekejap je dah siap!

Mudah kan?


37 ulasan:

  1. mudah2,tapi kena rajin la kan. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh kena rajin sikit,...buat sambil2 :)

      Padam
  2. jelesnya jemahhh. beli eh rubber stamps? ke buat sendiri. kadang kalau beli benda2 comel tu, sayang pulak nak guna. so, tak payah beli. hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh jemahhhh, jangan jeles. Beli je rubber stamps tu kat kedai, dah boleh main cop2!

      Padam
  3. Waah bestnyee..
    So far, tak pernah lagi buat kad sendiri, hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau minat, cubalah. Guna bahan/barang yg murah2 dulu :)

      Padam
  4. Salute sama Farrah sbb kreatif dan rajin..kalau sis JM..hurmm..dh le x kreatif..malas pulak tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe saya kena buat mende2 camni utk isi masa, kak. Kalau tidak, tahu nak membuta he :)

      Padam
  5. Xsmpt nk kreatif mcm tu. Tp mmg nmpk cute n simpe
    Belog Miss Balqis

    BalasPadam
  6. Mudah dan cantik ! rajinnya siapa yg buat ni. :D HIHI

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak rajin mana, Jie. Convenient utk buat 'kad segera' :)

      Padam
  7. kak farah tak buat service photo booth ke utk weddings? mesti meletups dgn sentuhan kakak farah. cuba laaahh, mana tahu menjadi? hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat masa ni belum terfikir lagi nak buat, Scha. I'm not that creative huhuhu

      Padam
    2. seriously? scha rasa akk seorang yg creative. serius. ce akak usha2 pasal bidang ni. mana tahu akak tertarik.

      Padam
    3. Thanks for the compliment, Scha. Insya Allah, nanti akak cuba survey ye...Nway, thanks for your suggestion & support. MMuuuaahhhhh!

      Padam
  8. alahai. canteknyaaa kak.. nt nk try buat gini ^^

    BalasPadam
  9. Tolonglah jadi rajin dan kreatip macam Kak Farrah....

    tapi, Firah malas yang lebey.. T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak perlu rajin mana pun, Firah! Akak yang terkenal dgn pemalas ni buat sekejap je hihihi
      Janji barang2nya ada :)

      Padam
  10. senang nk buat tp kena rajin :) baru menjadi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Don't worry, Nina. Cukup barang2 yg diperlukan, sekejap je boleh siap :)

      Padam
  11. Woww..bestnya.
    Banyak benda yang saya baru tau kewujudannya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe omputih cakap, it's never too late to learn! Akak pun masuk blog Shikin macam2 akak belajar ;)

      Padam
  12. ni kalau CT yang buat ni hancus.. hihi..
    tak menjadi la gamaknye.. tangan kaku..

    BalasPadam
  13. Akak beli kat mana? Smart tulisan dia. Ingatkan sticker. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kedai 'favourite-wajib pergi setiap kali outing' akak -- POPULAR :D

      Padam
  14. Wahhh syoknye rubber stamp tu kak farrah... senang la keje jdnye.. maen cop2 je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang, Ayu. Senang kerja. Tulisannya pun cantik2 :)

      Padam
  15. kalau boleh nak tgk sndri semua yg kak farah buat ni. baru faham

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihih sorry ye Zarul kalau kurang jelas. Akak ni tak pandai bab buat2 video. So, kalau nak share pun ikut gambar yang ada.

      Padam
  16. Balasan
    1. Dah semuanya serba ada aRz,...cik puteri pun boleh buat ni :)

      Padam
  17. alaaaaaaaaaaa jelesnyaaaaaaaaa tengokkkkk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhikhik apa yg dijeleskannya tu?

      Padam
  18. Kak Farrah mana beli ucapan ucapan tu

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...