Hari ni nak update resepi spageti ringkas dalam entri terdahulu 'Saya, Urusan Hari Ini & Spaghetti Aglio e Olio'. Spaghetti Aglio e Olio ni bermaksud spageti minyak dan bawang putih. Version Aglio e Olio yang ini ada elemen pedas sedikit, so, nama resepinya 'Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino' a.k.a Spageti Minyak Bawang Putih & Cili.
Bahan-bahan yang diperlukan:
Cara penyediaan:
Resepi Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
Saiz Hidangan: 3 - 4 orang
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Spageti - 1/2 pek (Dimasak dengan air mendidih yang ditaburkan sedikit garam. Asingkan dalam secawan/ 3 senduk besar air rebusan spageti. Tuskan. Gaulkan spageti dengan beberapa titis minyak zaitun supaya tidak melekat. Nak guna mentega pun boleh. Tapi jangan banyak sangat! Kita nak gaul dengan minyak juga nanti.)
- 6-8 siung bawang putih (cincang halus)
- 3-4 sudu besar minyak zaitun
- Beberapa tangkai cili kering (rendam dalam air panas lebih kurang 10 minit, hiris nipis/memanjang dan buang biji)
- Beberapa tangkai cili api (hiris nipis)
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
- 8 ketul jejari ketam / beberapa ekor udang
- Sedikit parutan keju parmesan
- Daun parsli (untuk garnishing)
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih, cili kering dan cili api atas api perlahan. Apabila bawang putih bertukar keperangan, masukkan pula air rebusan spageti yang kita asingkan tadi.
- Masukkan jejari ketam yang telah dipotong kepada beberapa bahagian. Biarkan masak seketika.
- Masukkan spageti yang telah ditus. Padam api. Gaul pasta hingga sekata.
- Tabur parutan keju dan daun parsli sebelum dihidang.
SELAMAT MENCUBA!
sedapnyee..selalunya ecah buat carbonara or bolognese je..nak cuba la cmni..
BalasPadamCubalah, ecah. Mana tahu kena dengan selera :)
Padamwah bestnya. thank u for resepi
BalasPadamMy pleasure :D
Padamalahai.. sedapnya kak.. rasa mcm nak try harini jugek. heeee
BalasPadamkalau guna minyak biasa pon xpe ke kak? huuu
Boleh je... :)
Padamtq kak ^^
PadamYang hitam2 besaq tu ape, K.Farrah?
BalasPadamOhh, tu cili kering Shikin :)
Padamsedap2. simple ja resepi. ^_^
BalasPadammemang simple :)
Padamsimplenyee.. minyak biase boleh eh.. hihi.. tengkiu kak farah.. :)
BalasPadamBoleh, Anis. Kalau nak guna mentega/marjerin pun boleh :)
Padamu r most welcome.
arghhh.. sukanya tengok tabur2 atas tu. nampak curlass... heheh. teringin nak buat ala2 seafood... tak tau la bila nak buat.. heee
BalasPadamHamboi~ Terliuh naaaaa
BalasPadamNak buat tak rajin, haha
Kang masuk dapur, semua nak rentung. Saba jelah >___<
amboii rentung terus tuu.. hahahahah
Padamwalaupun resipi ni khusus utk cik Nadyya dan Anizz...sis JM nk try buat ikut resipi ni..bahan2 senua dh ada....esojk pagi boleh try...ahakss..gigih tak
BalasPadamselamat mencuba kak ^^ kite je xcuba lagik.. bahan tak cukup lagik. wuuu
PadamMmg sdp. Taruk udang byk2. Fuhh :P
BalasPadamBelog Miss Balqis
Yummyyyy!
Padamakakk, sedapnyaaa. rasa nak masak spaghetti esokk.
BalasPadamSilakan,..jgn lupa hantar kat akak sepinggan hihihi
Padamalahai, terliurnya tengok spaghetti akak tuh..wana peminat spaghetti..semua pun wana suka.. ^_^
BalasPadamWana boleh geng dgn CT Humairah ni :)
PadamSuka olio ni.. tapi parents tak suka sebab kering...
BalasPadamhuk2... tak pe, nak buat jugak nanti.. hehe
Cuba buat portion kecil dulu, Firah. Test market :)
Padamyummy ! nampak meleleh air liur ni haaa, sedap tu :)
BalasPadamMeh akak kasi tisu. Lap mulut tu :)
Padamni nampak senang tapi pemalas nak buat hihihi.. even cem 123 aje..
BalasPadamHehehe kalau malas nak buat, pilih dan tunjuk je CT. Siapkan RM secukupnya :)
PadamBuat sendiri lagi puas kan kak dari order kt restoran. Hehe
BalasPadamOf course. Nak makan puas-puas, memang berbaloi buat sendiri ;)
Padamsedapnya
BalasPadamAlhamdulillah, edible & mengenyangkan :)
PadamUhh best2 aglio olio ni kak farrah.. mmg fav.. tp style ayu bt gune daging cincang.. sllu org bt seafood kan.. heheheh
BalasPadamHaah. Akak pernah tengok orang masak letak air gas macam sprite & 7up lagi,... :)
PadamDatang tengok balik entry ni. Cadang nak buat esok untuk lunch;)
BalasPadamJangan lupa rebus pasta cara baru kita tu :)
Padam