Dalam entri Resepi Cucur Roti Berkeju saya, Dik CT (Siti Yang Menaip) ada kongsikan version cucur rotinya.
Psst! Nak resepi mudah Affogato, klik sini!
Komen CT :) |
Baca tang rangup macam kulit aiskrim tu sungguh menggoda, OK. Jadi, bila ada lebihan roti, memang Cekodok CT ni lah yang pertama sekali terlintas di kepala. Saya gunakan susu rendah lemak, marjerin instead of butter,...dan selepas blend roti tu saya tambah sedikit carikan-carikan roti untuk bagi tekstur pada bater. Perasakan dengan garam. Goreng!
Cekodok Roti CT Humairah |
Bahagian kulit luarnya memang rangup! Rasanya lemak bersusu dan bahagian dalam lembut. Ala-ala macam puding roti yang digoreng. Bott makan dengan aiskrim. It's more like affogato enjoyed with cekodok roti heheh. Saya batuk. Main kerling-kerling jelah tapi saya punya share pun best gak! Cekodok roti dipped with Nutella!
Siapa-siapa ada lebihan roti yang tak tahu nak buat apa, cubalah Cekodok Roti CT Humairah ni. Memang dap dap dap! CT, thanks for sharing this recipe with me.
Psst! Nak resepi mudah Affogato, klik sini!
boleh cuba... sebelum ni ekin ada buat cekodok roti buat yg biasa2 jah xde letak apa2... letak tepung gandum, daun kucai, garam lada serbuk jer.... tu pun sedap.... hihihi
BalasPadamItu pun dah yummy kan! Akak biasa buat version macam ekin lah, tapi tak letak tepung. Yang ini memang lebih creamy :)
Padamlepas ni boeh try ni... hihihi.....
PadamYa Allah sedapnyaa . kena cuba bt ni . kena bgtaw mak ni . .
BalasPadamMemang sedappp! Ha, apalagi, sila buat saranan kat ketua chef di rumah :)
PadamCikgu Farrah MF pakar improvice food!
BalasPadamIni idea Cikgu CT heheh itupun I dah derhaka resepi, SS. Tak letak tepung :)
Padamoops Cikgu CT nak menuntut ngan Cikgu Farrah.. kalo
Padamtak letak tepung still okay ye ? ingatkan takut jadi lembik hahaha..
sifu masak2 kak siti n kak farah nie..huhuhu... tunjuk ajar ku sifu.. :D
Padamresepi di renovate still sedap
Padamuuuuuhuk mmglah sungguh.. dok dalam kete ni saja gatai mai taip blog akak.. haha rupanya kena seru ^^
BalasPadamuish baguuih Kak Farrah.. CT sendiri lama da tak buat hahaha.. makan ngan eskrim vanila waaalah.. maigaaaadd..!! hahaha
Sungguh amat tersedap sekali, CT! Akak dah rosakkan bahasa demi nak gambarkan betapa yummynya treat ni :)
Padamhehehe sekali sekala kak.. insyallah kalau ada kerajinan CT nak buat. konon nak buat itu ini tapi mood bukan ada pun.. pemalas =P weee ~
Padammood p mana CT
Padammood CT nak masak2 ni tenggelam timbol.. kalo kat rumah kami brtiga aje mmg x masak.
Padamkang tend to membazir.. kalo kt kg kekakaks sepupu ramai jadi dorang konker dapur.. hehehe..
lapar tengok makanan ni. nak jugakk kak farrah.pos kan sikit :D
BalasPadamAlamak, dah abisssssss ;)
PadamMAGADDDD SEDAPNYAAA!
BalasPadamNAK TRYY! ADA LEBIHAN ROTI KAT RUMAH! HAhAHAHAHAHA
Sorry eksaited sikit sbb tgah laparrr. haha.
Roti tu kena blend dgn susu smpai hancur? And akk tak letak tepung ek? Akk gantikan dgn carik2 roti ke? Kuantiti dia tak kisah ke sesedap rasa je? haha
Hahahahah! Scha & magadddd nya dah sampai!
PadamYes, Scha. Akak tak letak tepung sebab stok roti lebih akak memang banyak. So, semua guna roti. Kuantiti agak-agak. Sebolehnya kalau masa blender tu jgn letak banyak sangat susu. Nanti cair sangat pulak. Tapi jangan risau, boleh balancekan bater tu dengan letak tepung. Agak-agak je. I think this one of the fail-proof recipe yang kita boleh buat ikut sedap rasa :)
okay kak. noted. muah ciked!hehe
Padamactually CT pun try and error ended up sedap la jugak..
Padamwooo tau dak awat Kak Farrah tak guna tepung =)
Boleh buat lepas ni. Saya ada banyak lebihan roti.
BalasPadamSilakan, Farah. Nanti jgn lupa kongsi hasilnya :)
PadamAmboiii...Bott. Makan dengan eskrem.
BalasPadamMesti sedap hingga menjilat jari, kan?
Memang menjilat jari! Eksyen je dia makan cekodok tu ngan aiskrim. Hahaha
Padamwooo..nampak best la resepi ct humairah tu kak..nak try juga cekodok yang unik ni..hehe..kalau malas buat nak datang umah ct atau umah kak farah ja la boleyyy?? heheh.. ^_^
BalasPadamBoleh,..boleh... ting tong je loceng pagar heheh
Padamhihi amboi Kak Wana jejauh datang iols xkan nak jamu cekodok aje..
Padamkita makan gempak2 la..
cekodok roti CT.. nama baru
BalasPadamcekodok cicah dgn nutella?..resepi baru ni..hihi
BalasPadamAduhh siap makan dengan aiskrim.. Dah boleh bayang kesedapannya.. Nyum nyum
BalasPadamwoww...uniknya nama resipi nih..heeee
BalasPadamsis cepat cipta satu resepi... nnt boleh letak nama Jari Manis
Padamdok besa makan cekodok pisang ja. boleh try la lepas nim tu pun bila mood rajin masak mai balik. hehe
BalasPadamMagaddd dapnyeee...hahahha... sori gune ayat kak SS..huhu
BalasPadamsaya xpernah lagi cuba.. ingatkan kak ct nak buat puding roti,sbb blend rupanya cekodok..hehe
BalasPadamtp betul la.,bila ada xnak makan,bila xada,kempunan nak makan roti..huhu
cekodok roti
BalasPadamalahai mudahnya nak buatnya tapi kalau dah malas...hurmmm
geng geng.. senang kan tapi kalau dah malas..
Padamtuang air dalam cawan pun tanak =D
sedapnya.. kalau boleh nak cuba skrg. heheh :)
BalasPadamwahhh...resipi baru!! suka suka suka... selalu beli roti tak smpat nk mkn, tau2 tengok dh xpred tp selagi xkulat mkn jer..hehe.. so pasni boleh try buact cekodok ni pula
BalasPadamzinziemeewah
Cekodok roti.. uish.. resepi baru...
BalasPadamKat rumah jarang roti tak habis..
sebab selalunya, even da expired, tapi letak dalam peti ais, still boleh makan...
tak dak kulat or etc.. so, kedarah sampai clear... heee
wahh resepi baru nie...
BalasPadamboleh cube kalau ade lebihan2 roti ni