Jumaat, 30 Januari 2015

Cekodok Roti CT Humairah

Dalam entri Resepi Cucur Roti Berkeju saya, Dik CT (Siti Yang Menaip) ada kongsikan version cucur rotinya.

Komen CT :)

Baca tang rangup macam kulit aiskrim tu sungguh menggoda, OK. Jadi, bila ada lebihan roti, memang Cekodok CT ni lah yang pertama sekali terlintas di kepala. Saya gunakan susu rendah lemak, marjerin instead of butter,...dan selepas blend roti tu saya tambah sedikit carikan-carikan roti untuk bagi tekstur pada bater. Perasakan dengan garam. Goreng!

Tattadaaaaaaa! 

Cekodok Roti CT Humairah

Bahagian kulit luarnya memang rangup! Rasanya lemak bersusu dan bahagian dalam lembut. Ala-ala macam puding roti yang digoreng. Bott makan dengan aiskrim. It's more like affogato enjoyed with cekodok roti heheh. Saya batuk. Main kerling-kerling jelah tapi saya punya share pun best gak! Cekodok roti dipped with Nutella! Bak kata Scha, "Magadddddd!" :)

Siapa-siapa ada lebihan roti yang tak tahu nak buat apa, cubalah Cekodok Roti CT Humairah ni. Memang dap dap dap! CT, thanks for sharing this recipe with me.


Psst! Nak resepi mudah Affogato, klik sini!


42 ulasan:

  1. boleh cuba... sebelum ni ekin ada buat cekodok roti buat yg biasa2 jah xde letak apa2... letak tepung gandum, daun kucai, garam lada serbuk jer.... tu pun sedap.... hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu pun dah yummy kan! Akak biasa buat version macam ekin lah, tapi tak letak tepung. Yang ini memang lebih creamy :)

      Padam
    2. lepas ni boeh try ni... hihihi.....

      Padam
  2. Ya Allah sedapnyaa . kena cuba bt ni . kena bgtaw mak ni . .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedappp! Ha, apalagi, sila buat saranan kat ketua chef di rumah :)

      Padam
  3. Cikgu Farrah MF pakar improvice food!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini idea Cikgu CT heheh itupun I dah derhaka resepi, SS. Tak letak tepung :)

      Padam
    2. oops Cikgu CT nak menuntut ngan Cikgu Farrah.. kalo
      tak letak tepung still okay ye ? ingatkan takut jadi lembik hahaha..

      Padam
    3. sifu masak2 kak siti n kak farah nie..huhuhu... tunjuk ajar ku sifu.. :D

      Padam
    4. resepi di renovate still sedap

      Padam
  4. uuuuuhuk mmglah sungguh.. dok dalam kete ni saja gatai mai taip blog akak.. haha rupanya kena seru ^^

    uish baguuih Kak Farrah.. CT sendiri lama da tak buat hahaha.. makan ngan eskrim vanila waaalah.. maigaaaadd..!! hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sungguh amat tersedap sekali, CT! Akak dah rosakkan bahasa demi nak gambarkan betapa yummynya treat ni :)

      Padam
    2. hehehe sekali sekala kak.. insyallah kalau ada kerajinan CT nak buat. konon nak buat itu ini tapi mood bukan ada pun.. pemalas =P weee ~

      Padam
    3. mood CT nak masak2 ni tenggelam timbol.. kalo kat rumah kami brtiga aje mmg x masak.
      kang tend to membazir.. kalo kt kg kekakaks sepupu ramai jadi dorang konker dapur.. hehehe..

      Padam
  5. lapar tengok makanan ni. nak jugakk kak farrah.pos kan sikit :D

    BalasPadam
  6. MAGADDDD SEDAPNYAAA!

    NAK TRYY! ADA LEBIHAN ROTI KAT RUMAH! HAhAHAHAHAHA

    Sorry eksaited sikit sbb tgah laparrr. haha.

    Roti tu kena blend dgn susu smpai hancur? And akk tak letak tepung ek? Akk gantikan dgn carik2 roti ke? Kuantiti dia tak kisah ke sesedap rasa je? haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahah! Scha & magadddd nya dah sampai!
      Yes, Scha. Akak tak letak tepung sebab stok roti lebih akak memang banyak. So, semua guna roti. Kuantiti agak-agak. Sebolehnya kalau masa blender tu jgn letak banyak sangat susu. Nanti cair sangat pulak. Tapi jangan risau, boleh balancekan bater tu dengan letak tepung. Agak-agak je. I think this one of the fail-proof recipe yang kita boleh buat ikut sedap rasa :)

      Padam
    2. okay kak. noted. muah ciked!hehe

      Padam
    3. actually CT pun try and error ended up sedap la jugak..

      wooo tau dak awat Kak Farrah tak guna tepung =)

      Padam
  7. Boleh buat lepas ni. Saya ada banyak lebihan roti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan, Farah. Nanti jgn lupa kongsi hasilnya :)

      Padam
  8. Amboiii...Bott. Makan dengan eskrem.
    Mesti sedap hingga menjilat jari, kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang menjilat jari! Eksyen je dia makan cekodok tu ngan aiskrim. Hahaha

      Padam
  9. wooo..nampak best la resepi ct humairah tu kak..nak try juga cekodok yang unik ni..hehe..kalau malas buat nak datang umah ct atau umah kak farah ja la boleyyy?? heheh.. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh,..boleh... ting tong je loceng pagar heheh

      Padam
    2. hihi amboi Kak Wana jejauh datang iols xkan nak jamu cekodok aje..
      kita makan gempak2 la..

      Padam
  10. cekodok cicah dgn nutella?..resepi baru ni..hihi

    BalasPadam
  11. Aduhh siap makan dengan aiskrim.. Dah boleh bayang kesedapannya.. Nyum nyum

    BalasPadam
  12. woww...uniknya nama resipi nih..heeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. sis cepat cipta satu resepi... nnt boleh letak nama Jari Manis

      Padam
  13. dok besa makan cekodok pisang ja. boleh try la lepas nim tu pun bila mood rajin masak mai balik. hehe

    BalasPadam
  14. Magaddd dapnyeee...hahahha... sori gune ayat kak SS..huhu

    BalasPadam
  15. saya xpernah lagi cuba.. ingatkan kak ct nak buat puding roti,sbb blend rupanya cekodok..hehe
    tp betul la.,bila ada xnak makan,bila xada,kempunan nak makan roti..huhu

    BalasPadam
  16. cekodok roti
    alahai mudahnya nak buatnya tapi kalau dah malas...hurmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. geng geng.. senang kan tapi kalau dah malas..
      tuang air dalam cawan pun tanak =D

      Padam
  17. sedapnya.. kalau boleh nak cuba skrg. heheh :)

    BalasPadam
  18. wahhh...resipi baru!! suka suka suka... selalu beli roti tak smpat nk mkn, tau2 tengok dh xpred tp selagi xkulat mkn jer..hehe.. so pasni boleh try buact cekodok ni pula

    zinziemeewah

    BalasPadam
  19. Cekodok roti.. uish.. resepi baru...

    Kat rumah jarang roti tak habis..

    sebab selalunya, even da expired, tapi letak dalam peti ais, still boleh makan...

    tak dak kulat or etc.. so, kedarah sampai clear... heee

    BalasPadam
  20. wahh resepi baru nie...
    boleh cube kalau ade lebihan2 roti ni

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...