Saya suka makan buah jambu batu. Kaya dengan serat, buah ini juga jatuh kategori rendah indeks glasemik. Jadi, apabila makan ikut portion yang betul, kandungan gula dalam darah tidak akan spike dan kita akan lambat rasa lapar.
Sebut tentang jambu batu, siapa pernah makan kerabu jambu batu? Jom cuba resepi mudah ni. Senang sahaja untuk membuatnya. Sedap ke tidak? Dap dap dap!
Bahan-bahan yang diperlukan:
Langkah-langkah penyediaan:
Sebut tentang jambu batu, siapa pernah makan kerabu jambu batu? Jom cuba resepi mudah ni. Senang sahaja untuk membuatnya. Sedap ke tidak? Dap dap dap!
Kerabu Jambu Batu |
- 1 biji jambu batu (hiris nipis)
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- beberapa tangkai cili padi (hiris)
- 1 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- 3 - 4 sudu besar kerisik kering/kelapa goreng
- garam dan gula secukup rasa
- perahan jus air limau nipis secukupnya
Langkah-langkah penyediaan:
- Tumbuk cili api bersama bawang putih dan belacan.
- Satukan dengan bahan-bahan lain. Masukkan air limau nipis mengikut kemasaman yang dikehendaki.
- Perasakan dengan garam dan gula. Gaul hingga semuanya sekata.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!
sedapnya..
BalasPadamMemang dap dap dap, nohas :)
PadamWahhh jambu batu leh wat kerabu ke...adess
BalasPadamBelacan tu alahan la jwbnya
tak yah laa letak belacan Ekin.. cuma rasanya jadi kureng skit..
Padamyang tak boleh buat kerabu cuma batu aje... he he he...
PadamKak eyda ok2... nak cari jambu batu la lps ni...
PadamBetul cakap eyda tu, ekin. Tak yah letak belacan pun sedap je. Akak ni pun allergic belacan, cuma bila buat kerabu ni saja gatal letak sikit :)
PadamStatement kerabu SS kelakau la :)
PadamOk kak farah hihihi... x cubaxtaw kan...kena cuba la
Padam1st time dengar kerabu jambu batu.. selalu buat makan saja atau cicah ngan garam belacan jer..
BalasPadamHehe akak memang asingkan siap2 sebiji utk dibuat kerabu, eyda. Kalau tidak memang tak sempatlah :)
Padamselalu jambu wat cicah..hurm sedaaapppp..
BalasPadamselain pelam(mangga), jambu batu pun boleh wat kerabu..
Kalau jambu tu nak diparut memanjang macam buah mangga pun sedapppp :)
Padamsedapnyee... tertelaN liur tengok gambar T__T
BalasPadamMemang sedap, Hafiz. Jamu mata jela ye...
Padamtelan air liur...
BalasPadamkenyang ke?
Padamtelan banyak banyak
PadamJadilah kan,...
PadamAikkk.. Semalam khamis... Patutnya Kekhamis Jambu Batu.. Kalu tak abis... Simpan sampai jumaat... Jadi Kejumaat Jambu Batu.... He He He...
BalasPadamabis laa semua Ke dah keluar..
PadamSaya balas komen hari Isnin, SS. So, kesnin jambu batu lah ye...
Padamuiiiii meleleh da niiiii
BalasPadamEh, baik-baik, Nies! Jatuh air liur kena baju kang! :)
Padamsedap di makan begitu sahaja
BalasPadamYesssss! Semestinya, sis!
Padamsedapnyeee..i likeeee.... :D
BalasPadamU like? Akak dah tolong makankan :)
Padamnangis laaaa mangga asam boi lepas ni ada saingan ahahaha..
BalasPadamHahaha mangga asam boi tetap jadi pojaan ramai.
Padamwana tak penah try makan kerabu jambu batu..sesuatu yang jaragn dibuat dan sangat2 menarik ni kak..
BalasPadamLagi best kalau sebelum makan tu kita sejukkan dulu, Wana :)
Padamsedap sedap nak sikit
BalasPadamhabis sudah!
Padamfarra buat frozen,pack mai kat khaty ckit..hahaha
BalasPadamTak kick, Khaty. Meh datang sini, saya jamu :)
PadamTerliur tgk..tapi Cik Mimie alah dengan belacan...
BalasPadamTak payah letak belacan pun tak pe, Cik Mimie. Tetap sedappppp!
Padam