Hari ni saya nak kongsi satu resepi hidangan ayam yang simple dan sedap. Kebiasaannya, pada hari raya, apabila ada lebihan lontong atau nasi himpit, saya akan sediakan juadah ni. Saja nak tukar selera setelah dua tiga hari menghadap rendang :)
Ayam Daun Kari |
Resepi Ayam Daun Kari
Bahan-bahan
- Setengah ekor ayam (diperap dengan sedikit serbuk kunyit dan garam kemudian digoreng hingga masak)
- 2 biji bawang besar (potong bulat)
- 5 - 7 tangkai cili kering (dipotong kepada beberapa bahagian)
- 3 tangkai daun kari
- 1/4 cawan kicap pekat
- 1/4 cawan kicap manis
- Sedikit air asam jawa
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Langkah-langkah Penyediaan
- Panaskan beberapa sudu minyak masak. Masukkan bawang, cili kering dan daun kari. Tumis hingga bawang lembut dan daun kari jadi garing.
- Kemudian, masukkan ayam yang telah digoreng, diikuti dengan kicap pekat, kicap manis dan air asam jawa. Kuantiti air asam jawa bergantung kepada kadar kemasaman yang kita mahukan.
- Biarkan masak di atas dapur buat seketika hingga kuahnya mengering. Perasakan dengan garam.
- Sedia untuk dihidang.
Selamat Mencuba!
kak Deanna mesti suka ni!dia kan ratu kari..hehe
BalasPadammesti dia akan olah menu ni..letak rempah kari sikit
PadamHaaaa, mesti terangkat rasa karinya :)
PadamJangan diseru2 kari ni... Kang si Kari datang... Keh Keh Keh...
BalasPadamTakpelah Sis Kari oops Sis D datang. Meriah sikit :)
Padamaida x pernah masak guna daun kari tau farrah.
BalasPadamsebab x brape reti.
and mak pun x pernah masak guna daun daunan ni hi hi hi...
but this resipi mcm sungguh best aje.
boleh try later :)
Oh,..tak biasa masak guna daun kari ye...tak pe aida cuba yg simple2 dulu. tgk kena tak dgn citarasa. saya pula kalau masak kari tak guna pun daun kari. saya guna utk masak2 tumis begini. goreng garing2 je :)
Padamsedap nih Farrah..
BalasPadamHihihi saya memang kalau ada lauk daun kari garing2 begini makan bertambahhhhh :)
Padambetul tu kalau makan ni memang boleh bertambah2..
PadamKak eyda memang bertambah nasi hahahaha taw
Padammudah je sebenarnya ek..ishh..sedap ni..ptg ni nk try..nak singgah pasar beli ayam
BalasPadamJadi buat tak sis? Kena tak dgn seleranya?
Padamdah buat ke sis JM
Padamsalam kak farah! mak aih..tghari nie jenguk sini sambil cuci mata tgk ayam daun kari tu.
BalasPadamberbunyi terus perut den..hahahaha..
sori la da lme x jenguk sini..busy la jgk keje kali nie..
sampai blog sy pun da bersawang sikit..hehehe..
btw selamat hari raya in advance yer! XD
Cik Balqis! Lamanya tak dgr citer! Busy bebenor nampak gayanya. Dah vacuum dan sapu sawang blog tu ke?
PadamHappy hari raya to you too! Moga Syawal tahun ni lebih meriah penuh warna-warni :)
macam air masak kicap.. tapi wangi sikit.. heee
BalasPadamYesss basically mcm masak kicap tapi ada sentuhan daun kari :)
Padamsimple n sesap.. masuk buku.. thanks...
BalasPadamsesap pun boleh..
PadamHahahah sesap sesappppp :)
Padamdaun kari kat belakang rumah semakin hari semakin berseri2..macam mintak diambil.. hehe.. guna bila masak kari ngan ayam goreng berempah je..
BalasPadamBestnya! Kat umah akak pokok kari dah mati. Tanam balik tak mo idop dah :(
PadamLontong tu . eghhhhh kenapa semua taip lontong t.t FAV tu .
BalasPadamRaya ni kita lontong puas2 :)
Padammacam masak kicap cume letak daun kari jela ni ea
BalasPadammesti wangi je ni
Yesss,...baunya semerbak tak ingat! Hilang ingatan jap heheh
Padamterlioq tengok haih farra
BalasPadamHihihi nah amik tisu, lap air liur tu :)
Padamnampak sedap ayam tu..haish, puasa2..hehehe
BalasPadamHikhikhik jamu mata jelah ye :)
PadamNampak besttt.. Tak rugi klau cuba ni kann..
BalasPadamMemang tak rugi, Yani :)
Padamwahhh sdappnya kak.. terliuqq kite. leh try nt :)
BalasPadamHaaa ni cuti ni bolehlah buat eksperimen kat dapur :)
Padammasalahnya krajinan itu tiada lagi hehe..
PadamKerajinan akan hadir bila tiba masanya hikhikhik
Padamsimple resepi ni. nak try la kak... thanx. selalu buat masak kicap je..
BalasPadamSila cuba, nanti kongsi kat blog ye hasilnya :)
Padammasak kicap sedapnya =) tapi selalu CT yang makan..
Padammak ayah x makan masak kicap.. katanya lauk bebudak haaaaih..
Kat rumah ni, akak yang hantu masak kicap. So, kalau datang angin suka masak kicap tu, tekak2 lain kena belajar tolerate lah kecuali Cekebon. Cekebon dietnya special :)
Padamhehehe CT antara spesis yang xleh makan rendang lama2.. adus bosan.. kadang tu pi buat sambal ikan bilis kecik2 tu goreng garing2 sbb nk makan dgn nasi impit.. dah muak dgn rendang.. resepi gini x penah try lagi.. hihhi tahun ni kalo rajin boleh cuba..
BalasPadamBetul kan...akak leh tahan rendang sehari dua je. So, kalau ada rendang memang akan jamu tetamu yg datang beraya puas-puas biar habis. Berkat tak bazir :)
Padamboleh Cuba gak nanti ni
BalasPadamKak farah ekin dah cuba ayam ni... cuma ada tambah bahan lain sikit... memang sedap dimakan... siap ekin buat entri kat blog nanti jemput singgah
BalasPadamSimple nnt Cuba try resepi kak Farah
BalasPadamKali ni kena screnn shot masuk album masakan... Mudah sgt resepi
PadamMcm senang jak nak buat ni....terima kasih sis sudi kongsi resepi yang senang nak masak ni...
BalasPadamermmm sedap sedapnya ...
BalasPadam