Rabu, 15 Julai 2015

Rindu Syahdu di Hari Raya



Kini ku di perantauan
Di kota indah dan menawan
Tapi hati rindu pada kampung halaman
Desaku yang telah di tinggalkan


Ku memohon maaf serta ampun
Salamkan ku kirim pengganti diri
Doa restu ayah serta ibu
Menjadi penawar
Rindu syahdu di hari raya


Inilah lagu raya kegemaran saya. Lagu sedih...rindu syahdu konon-kononnya. Tapi saya sangat suka! Selain daripada lagu-lagu raya lama seperti Kepulangan yang Dinanti (Aman Shah), Dari Jauh Ku Pohon Maaf (Allahyarham Sudirman) dan Pulanglah (Aishah) lagu yang dinyanyikan oleh Nurul ini jadi lagu raya wajib dengar buat saya. 

Each time dengar lagu ni, saya akan get carried away nyanyi sama dengan suara sayu. Selalu jadi bahan gelak dengan adik-adik. Apalah yang nak disyahdukan sangat? Bukannya tak balik raya pun! Rasa-rasanya setakat ni,..apabila musim raya, sayalah yang penuh attendance kat rumah berbanding adik-adik yang lain.

Apapun, cubalah dengar lagunya di sini

Lirik Lagu Rindu Syahdu di Hari Raya - Nurul

Indahnya sungai yang mengalir
Nyamanya angin yang beralun
Kicauan burung dipagi yang dingin
Bersama terbitnya mentari

Terbayang sanak saudara
Gurauan sesama keluarga
Mesra berkunjung ruih suasana
Riang menyambut hari mulia

Kini ku di perantauan
Di kota indah dan menawan
Tapi hati rindu pada kampung halaman
Desaku yang telah di tinggalkan

Ku memohon maaf serta ampun
Salamkan ku kirim pengganti diri
Doa restu ayah serta ibu
Menjadi penawar
Rindu syahdu di hari raya


33 ulasan:

  1. Balasan
    1. Feeling2 jadi anak rantau :)

      Padam
    2. tahun ini Ok la xde sedih hihihi, tapi ada tersedu sikit dgn abg hahahaha...

      Padam
  2. selamat hari raya kak farah...kita xpasti penah dgr ke x lagu ni.... kita search, youtube german block plak, xleh dengar....heheheheheh apapon, selamat hari raya kak farrah, maaf zahir batin yer :D Muah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh ye ke,...tak pe. tak pe. Nyanyi je ikut tune sendiri.
      Selamat Hari Raya, Aisya. Raya elok2 kat tempat orang tapi jangan lupa enjoy urself :)

      Padam
  3. CT suka lagu ketupat rendang sila nikmati kawan penat memasak malam ke pagi.. hehe sebab ada sebut kuih ada sebut duit raya... ala2 lagu ni semua sedih2.. kenot la raya kena happening ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. nanti kita raya kat perantauan nak tak, CT..baru tahu.haha

      Padam
    2. hahahah akak nak ke beraya di prantauan ? wakakaka..
      kang ada yang berendam ayaq mata..

      Padam
    3. Lagu2 raya yang catchy memang best. Tang yang sedih ni sekadar nak feeling beraya jauh dr keluarga je. Tapi akak paling tak suka lagu 'Musafir di Aidilfitri'. Sape pun nyanyi akak tak suka

      Padam
  4. SS ske lagu Ceria Aidilfitri... Faizal Tahir... X mo sedih2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboi Faizal Tahir.. ehem ehem SS ehem ehem..
      Assalamualaikum Dunia !!!

      Padam
    2. Ceria Aidilfitri memang best! Oh, tadi saya dengar lagu Assalamu'alaikum versi raya :)

      Padam
  5. saya rasa tak pernah dengar lagu raya ni..lagu raya saya paling suka 'Kepulangan yang Dinanti'..

    BalasPadam
    Balasan
    1. CT nak lagu ketupat rendang jugak !! duit raya lupa nak diberi..
      hint ni !! i is nak duit raya..

      Padam
    2. Hahaha yang seorang ni tak habis2 lagu duit raya dia :)

      Padam
  6. jangan sedih-sedih raya ni kak Farrah..maaf zahir batin!

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheheh ini purak2 sedih je, Sal :)

      Padam
  7. jangan laa sedih-sedih raya nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhik tak sedih pun eyda, saja gatal feeling2 sedih :)

      Padam
  8. Raya2 ni xmo dengar lagu sedih.. kita nak ceria2, xmo sedih2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bestla dengar lagu sedih. Perasan jadi anak rantau. Leh buat kita ingat orang yg unfortunate :)

      Padam
  9. rindu syahdu di hari raya? rindu siapa tu? rindu sis JM ke hihihihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rindu gak lah. Lagi2 orang tu menghilang lepas raya ni :)

      Padam
    2. Sis JM sepi di hari raya kan kan

      Padam
  10. ha ah ea... napa macam tak pasan lagu ni.
    okay saya google sekarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lagu ni memang bukan antara lagu raya yang famous, tapi akak suka :)

      Padam
  11. Nanti nak dgr lagu ni :)

    Selamat Hari Raya Kak Farrah :)

    BalasPadam
  12. Syahdu betul saya.. Raya first baru dpt cuti

    BalasPadam
  13. Sedihnya lagu ni...terus MD teringat kat arwah mak ayah MD....

    BalasPadam
  14. kalau dengar time tak dpat balik raya mmg tambah sedih la kak farrah
    hehehe mujur ayu dekat je

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...