728 x 90

Selasa, 11 Ogos 2015

Nasi Goreng Paru Berempah

Selamat pagi Selasa! Dah sarapan?
Kalau belum, silalah bersarapan segera. 
Nasi Goreng Paru Berempah di bawah ini bukan hidangan sarapan saya. Tapi, lunch untuk saya dan Cekebon minggu lepas. Masa tu tinggal kami berdua je di rumah. Malaslah nak masak lauk-pauk bila tak ada orang nak makan. Jadi, korek je lah apa-apa bahan yang ada dalam peti ais.

Nasi Goreng Paru Berempah

Mula-mula, paru dihiris nipis, perap sekejap dengan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk kunyit, serbuk halia, serbuk bawang putih (Boleh je guna halia dan bawang putih biasa. Saya guna yang serbuk sebab kebetulan memang ada kat rumah dan lagi mudah semua ingredientsnya menyerap) dan sedikit garam. 

Goreng paru dan ketepikan. Then, tumis bawang besar yang didadu, hirisan cili padi (jika mahu pedas) dan beberapa sudu mixed vegetables. Kemudian, masukkan paru yang telah digoreng tadi, diikuti dengan nasi. Gaul rata dan biarkan seketika hingga masak. Perasakan dengan garam. Siappppppp! Simple tapi yummy!



63 ulasan:

  1. paru goreng berperap herbs..sedappp, diratah, makan begitu saja memang ralit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Makan begitu je pun sedapppppp!

      Padam
    2. lagi-lagi kalau goreng garing

      Padam
    3. Fuhhh! Kalau goreng garing, sekejap je habis!

      Padam
    4. eh betul la.. kalo ratah pun dah sedap.. aiseh..

      Padam
  2. simple mcm ni la yang paling sedap, FM :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Sue Bee. Yang penting kenyang :)

      Padam
    2. nasi goreng sebenarnya.. yg simple tu yang best..
      nasi goreng bawang.. dapnye..

      Padam
  3. wahh sedap ni.. saye suke nasi goreng! tp paru tu kurang makan.. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan cuba langsung resepi ni. Buat nasi goreng tomyam ke,..nasi goreng kampung ke...memang ada orang yang tak makan/tak lalu dengan paru :)

      Padam
  4. Balasan
    1. paru ke papru-paru? ke peparu?

      Padam
    2. Apa2 benda dalaman ayam or lembu ekin xmkn

      Padam
  5. terus rasa lapar ..
    sedapnya la pulak tu... terliur!

    BalasPadam
  6. akak suka makan paru ye? wawa tk pernah makan..")

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sukalah jugak. Lagi2 kalau paru bersambal & paru berempah :)

      Padam
  7. wana hanya breakfast koko krunch ja tadi kak..simple..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alahai,...makan koko krunch je? Kenyang ke Wana?

      Padam
  8. buat wana terliur tengok nasi goreng akak tu..wana pun suka sangat makan paru..erm, nyum2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terliur ke? Sorrylah ye, kali ni dapat jamu mata je :)

      Padam
  9. paru :)
    sgt suka...
    lelebih lagi kalau masak sambal paru...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Aida. Saya pun suka sambal paru :)

      Padam
  10. sedapnya kalau dapat makan paru berempah
    makan dgn nasi putih panas
    auumm...
    hehehe tak pernah mkan nsi goreng paru

    BalasPadam
    Balasan
    1. Paru berempah memeang best kan!
      Nanti cubalah buat nasi goreng paru pula :)

      Padam
  11. Cik Mimie suka paru goreng smbal...memang sedap :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah kita :)
      Paru sambal memang yummmmm!

      Padam
    2. Bulan puasa kalau pergi bazar..memang itu yang Cik Mimie cari..heheh :)

      Padam
    3. yeah.. ada gak menda sama ngan Cik Mimie.. kalo dak cekelat pun Cik Mimie dak suka..

      Padam
  12. wah tak pernah terfikir pun nak letak paru dalam nasi goreng,,selalu saya cuma tau ayam, sosej dan ikan bilis jer boleh campak dalam nasi goreng...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa lepas ni bolehlah cuba campak paru pula :)

      Padam
  13. Balasan
    1. tak pe,...untuk SS kita buat nasi goreng lain ye :)

      Padam
    2. SS dia makan steak je Kak Farrah.. mana layan makan paru..

      Padam
  14. tengok gambar maknn ni buat kte lapor pulak mlm2 ni..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala shiannya. Gi cari makan cepat :)

      Padam
    2. xyah citer malam.. skrang ni pun dok telan air liuq..
      sabar2.. jap lagi nak p luncheon..

      Padam
    3. jgn makan HATI x baik untuk kesihatan

      Padam
  15. suka jugak paru, lagi-lagi kalau masak hijau..tapi nasi goreng paru tak pernah cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Paru masak hijau tu kalau lebih, buat nasi goreng lagi kawwwww!

      Padam
    2. sedapnya.. paru sambal.. paru goreng.. paru itu paru ini..
      semua kita bedal.. yaaabedabedu..

      Padam
  16. sy xreti mkn paru dan xpernah makan paru...kalau tukar dgn hati ayam ok jugak kot farrah kan??? hihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh saja, Sis D! Hati ayam tu dipotong dadu. :)

      Padam
    2. huihh.....mesti sedap kalau buh hati ayam nihh....hihih

      Padam
    3. antara hati ngan pedal.. pedal sedap lagi kot sbb kenyal2 hehe.. kalo hati..
      silalah berhati2 eh..

      Padam
  17. CT betul2 berharap rumah kita bersebelahan.. senang nak ketuk..
    agak2 bau sedap tu terus siap pegi rumah sebelah.. ni acik belakang rumah goreng cempedak..
    bau smpai ke blik tapi x kasi itew pun. huwaaaaa..

    BalasPadam
  18. CT suka makan paru gak.. tapi xleh makan selalu kan..
    kalo makan pun amek sikit je..

    BalasPadam
  19. kalo MamiZ masak paru.. dia akan rebus dulu.. x terus goreng sbb nnt CT tak makan..
    keras.. CT ske kalo ada yang lembut2 sket..

    BalasPadam
  20. selalunya yang simple tuh yang sedap.. tapi Eyda kureng sikit makan paru..

    BalasPadam
  21. kruk kruk kruk...perut ssapa bunyi tu??? ;-)

    BalasPadam
  22. Dah laam tak dapat paru ni. Uishhhhh, tak boleh jadi ni. Mana mahu cari

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...