Bersiaran lepas raya. Seperti yang dijanjikan, hari ni saya update resepi mudah untuk Cheese Puffs yang hanya guna 2 bahan tu.
Bahan-bahan:
Langkah-langkah:
Update 29 September 2015
Selain daripada menggunakan parutan keju, boleh juga kita tukar selera dengan gabungan serbuk kayu manis dan gula perang. Tidakpun, bakar sahaja pastry puff yang digolong dan dipotong tanpa inti. Setelah siap, sapukan dengan lapisan nipis mayonis dan taburkan serunding di atasnya.
Resepi lain menggunakan pastry puff:
Bahan-bahan:
Langkah-langkah:
- Biarkan pastry puff pada suhu bilik dalam 10 - 20 minit hingga kulit pastri lembut. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 200 darjah celcius.
- Ambil sekeping kulit pastri. Taburkan parutan keju ke atas kulit pastri rata-rata. Lebih banyak lebih sedap :)
- Gulung kulit pastri. Pastikan gulungan kejap dan inti keju tidak terkeluar. Bentuknya pada stage ini seperti sebiji kek gulung kecil ;)
- Potong kepada beberapa bahagian. Saya potong kepada tiga bahagian. Jika hendak saiz besar sedikit, potong kepada dua bahagian.
- Susunkan potongan kulit pastri secara melintang (permukaan 'keratan rentas' yang bergulung atau berpusar menghadap atas) di atas dulang pembakar yang dilapik dengan baking sheet. Tabur sedikit lagi keju jika mahu.
- Bakar selama 15 - 18 minit sehingga puff bertukar warna menjadi perang keemasan.
- Sedia untuk dinikmati.
Update 29 September 2015
Memandangkan ramai yang agak keliru dengan cara pastry puff ni dipotong, saya import satu gambar daripada Google. Maaflah, masa buat tempoh hari fikir nak makan je, tak sempat nak capture proses langkah demi langkah :)
Cara potong pastry puff seperti di atas ye. Tetapi gulungan pastry puff di atas kosong je. Kita punya akan jadi lebih gebu sedikit sebab ada parutan keju. Lagi satu, gambar di atas potong lima bahagian. Kita hanya nak potong kepada dua atau tiga bahagian. Barulah apabila dibakar nanti akan naik gebu, fluffy membulat! Kemudian, susun atas dulang dengan bahagian bergulung tu menghadap atas (seperti potongan paling kiri tu).
Resepi lain menggunakan pastry puff:
waah cheese puff. sbelum ni selalu makan custard puff je. rajin betul akak masak dessert2 cmni. saya teringin nk buat tapi xde masa :(
BalasPadamAkak kalau yang simple2 begini rajinlah, Mazni. Tak mengapa. Nanti one day, ada peluang boleh cuba buat :)
PadamHaaa dah ada resepinya.. boleh cuba ni
BalasPadamSelamat mencuba, Ros. Boleh jamu anak-anak buah Ros yg comel-comel tu :)
Padamwah senang ni farah, nanti nak try lah kalau ada inti kat dlam tu lagi best kan!!
BalasPadamcopy dulu resepi ni esuk lusa boleh try
Saya yg senang2 macam ni retilah buat, Kak Noor. Fuhh, memang kalau ada inti lagi bestttt!
Padamkak Noor mesti improvise kan? share lah nanti!
Padamhaaaa tudia tudia otai masak mai dah =P
PadamKak Noor bleh create filing hehe.. extra cheesy tau Kak Noor..
jap.. rasa kulit pastry tu ada cem croissant tak ?
PadamKak Noor kalau masuk dapur & improvise, resepi ni terus jadi Cheese Puff Bintang Lima! Meleleh-leleh air liur kita ni nengok gambar air tangan Tok Mak Iman :)
PadamYes, CT. Adalah teksture macam croissant. Tapi kalau nak paip filling cheese leleh extra, akak rasa kelongsong luar tu kita kena buat macam doh cream puff. Baru ada rongga & leh letak filling semewahnya :)
Ini balik Malaysia tunjuk resepi dekat adik. Biar dia tolong buatkan. hihi
BalasPadamBuat sama2lah. Baru meriah sikit. Then boleh enjoy makan sama2 :)
Padamhahaha..terfikir benda sama gak.adik kak Sal minat baking ni.
Padamsuruh adik buat extra sikit ye Farah.. nak tumpang makan..
PadamSalam singgah malam farah...memang mudah resepi ni farah...nak try buat juga nanti...
BalasPadamNanti dah cuba, jgn lupa kongsi hasilnya di blog :)
Padamkelihatan amat sempurna untuk di makan ..bola bola lazat lah...
BalasPadamComelnya nama Etuza bagi - bola-bola lazat :)
Padamoh cheese...saya penggemar cheese! tak penah jumpe lagi cheese puff..yang selalu cream puff..rupenye senang jek ye cheese puff ni..ok! bookmark:)
BalasPadamHaa tapi cheese puff ni takdelah intinya oozing out macam cream puff. Selamat mencuba, Maya.
Padamkita sumbat filing sendiri.. tak pun cream cheese tu makan saja..
Padamlike what i owes do.. tu yg membolat..
uit.. senang je nmpk nk buat ni.. hihi
BalasPadamMemang senang, ezy :)
PadamBiasa wawa makan cream puff je..
BalasPadamLepas ni boleh cuba cheese puff pula :)
Padamsedapnya...easy n cheesy..
BalasPadamYessss, easy peasy cheesy puff :)
Padamcheeeeeesy tu nak extra.. nak dalam pun bila gigit ada cheese keluar..
Padamngadee nak demand =P
owhhh my kebetulan ada puff pastry dan cheese.. kalau free nanti saya nak cuba.. tq resepi awesome ni!!
BalasPadamU r most welcome. Selamat mencuba, Eny :)
PadamKak Eny kena cubaaaa.. Kak Eny kan rajin ehehe.. =D nanti bleh share resepi versi Kak Eny plak..
Padamsi Eny tu mmg pakar masak..sekali buat mesti jadi punya lah
PadamEny mesti boleh buat versinya yang tersendiri..
PadamTak dapat tangkap lah Kak Farrah..
BalasPadamcamna dia leh jadi bulat..??
Lepas dah potong macam kek gulung tu, susun atas dulang pembakar dgn bahagian bergulung tu menghadap atas. Then, tabur sikit cheese lagi. Pastikan oven betul2 panas, barulah puff tu akan naik cantik :)
Padamooo baru paham.. baca sampai banyak kali jugak tak berapa nak paham..
Padamehehe.. kita tayah pening2.. kita serbu rumah Kak Farrah makan je okay tak semua ?
Padamahahaha...itulah Rose...sis baca berkali tetap failed..jika ada step bergambar baru jelas
PadamRose? sapa tu sis JM?
Padamor.. ke memang Firah yang "lampi" sikit since mata tak berapa sihat so dia efek otak..
BalasPadamboleh tak guna alasan tu...
Tak lampi pun. Itu magik pastry puff :)
Padamnak buat, tapi nervous lak, takut tak cukup bulat..hehe
BalasPadamhantar penang sikit.. nak jugak rasa Kak Sal buat kueh =P
Padamlonjong pun x pe Sal janji rasanya sedap
PadamJangan potong nipis sangat. Satu gulungan pastry puff tu potong dua atau tiga je? Kalau potong 4/5 memanglah akan jadi leper dan tak bulat sangat :)
Padamnampak sedap..macam nak cuba jer..
BalasPadamNanti nak cuba! Tapi saya tak pandai guna over tu sangat hm takut hangus pulak haha
BalasPadambest Nye.. tapi kene ada oven baru dapat buat puff ni. huhu (umah saya tak ade oven)..
BalasPadamsamalah kita intan..until now x beli2 lagik
Padamnampak sangat menarik dan sangat sedap... dan comel...!!
BalasPadamtapi saya tak boleh mamam cissss.. yang bnyakk..(sedih kan..?)
hehehehe...
suzie...cissss ke cheese eheheeh...saje carik pasal
Padamkalo kat dalam tu kita pipe cheese filling ? hehe.. pandai la ceq dok ubah resepi =P
BalasPadampipe cheese filling plak!! mesti lah yummy CT!!!
Padamselain lontong.. ini nak request jugak boleh ? andai iols mengetuk pintu rumah mu =P
BalasPadamuntung lah ada warden pandai masak huhuh
Padamsis JM baca still x boleh bayangkan cara nak nak buat..kulit pastry puff tu pun x pernah tgk
BalasPadamnampak sedap.. ada masa boleh aiza try buat.. thanks share resipi ni.. :)
BalasPadamSedapnya jeles2 tgk kak farah buat
BalasPadamsaya belum penah beli kulit pastry puff
BalasPadamkalau dah camni punya senang...nak cuba jugalah
saya kurang paham bab pemotongan tu
BalasPadamhentam ajelah gamaknya...jadi kan? =)
Makkkk aiiiihh... menyesal tengok entry ni! Adussssss... Lapooooooo! Iskksssss....
BalasPadamohhh gambar ni lagi... kejamnya.... meleleh ailio.... huhuh dah beberapa kali cari kulit pastry puff tu.. belum ketemu lagi... :(
BalasPadamhaa baru terlebih paham tengok update baru nih..
BalasPadamnmpk sedap ja... adakah sedap? hihihi
BalasPadamjom kite cube same2 nak x zarul farhana
Padamhehehehe
tq dear...
BalasPadamnanti bebila nak buat.
sebab kebetulan puff pastri tu ada stok.
uiiiitttttttttttttt nampak sedapppp
BalasPadamhuihhh....mcm senang jerr nk buat...hihih
BalasPadamstress plak baca resepi time lapaq ni...Akak, syida copy ye resepi.. buat nya bila tu jangan tanya, ntah bila xtahu..;)
BalasPadamlepas copy resepi tiba2 perut berbunyi.. oh menci bunyi tuu.. Huhuu
BalasPadamaihhh cube bayangkan..
BalasPadamsblm ni mcm xde sebab je nak beli pastry ni tau..
skg mcm byk sebab plak
hehehe boleh try nnt ni
cari kat mana la kulit ni
BalasPadamSedapnya kak farah.. Boleh cuba buat nie.. Tapi tak jumpa pula pastry puff tu dekat sini..
BalasPadam