Ahad, 4 Oktober 2015

Snek Gatal Gigi - Kuaci Sangai

Buat stok untuk kunyah-kunyah. Kuaci :)


Saya gunakan:

  • 100g sunflower seeds
  • 50g melon seeeds

Langkah-langkah mudah penyediaan:

  1. Sangai (dry toast) atas kuali leper dengan api sederhana perlahan hingga warnanya bertukar keperangan. Jangan lama sangat, nanti hangit pula. Dalam 3 ke 5 minit. Once bau nutty dah naik, boleh padamkan api.
  2. Taburkan garam secukup rasa. Gaul sekata.
  3. Biarkan sejuk. Kemudian, simpan dalam bekas kedap udara.

56 ulasan:

  1. wak pon sukak mamam kuaci ., ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mamam kuaci ni memang asyikkk! :)

      Padam
    2. dah makan tak boleh berhenti..

      Padam
    3. Betulll! Selagi tak habis, tak berhenti!

      Padam
    4. sy suka mkn kuih koci...hahahah...motip nk bgtau...

      Padam
  2. Kak Farrah, apa beza rasa sunflower dengan melon seeds ehh? Saya suka kuaci tapi biasanya macam pernah makan yang sunflower seeds je :/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun biasa makan sunflower seeds je, Dylla. Tak silap akak melon seeds ni drpd biji tembikai. Lebih leper dan warnanya lebih putih :)

      Padam
    2. tak pernah makan pun melon seeds.. kuaci jeee biasa..
      or yang kaler putih tu..

      Padam
    3. Personally akak kurang suka dengan melon seeds. Rasanya bland. Selalu orang guna utk hias cookies atau letak sekeping atas cheese tart :)

      Padam
  3. kuaci ni sbb best dimakan... saya suka yg pedas tu kak.. Slalu beli kat stesen minyak.. hihihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau yang pedas2 tu lagilah,..tau2 dah habis kan....sedap sangat makan tak sedar! :)

      Padam
    2. betul tu kak.... nasib plastik tu xleh makan.. hihihihihi....

      Padam
  4. hahaha terasa nak mengunyah..baca kuaci..tips bagus..kepada penggemar kunyah2 ni..usah kunyah gula2 lah ya..gigi cepat rosak nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju, Cikgu Etuza. Kunyah kuaci ni lebih baik daripada kunyah gula-gula. Tak elok makan manis2 sangat :)

      Padam
  5. garam sikit ja..nanti masin terlebih garam kan Farah...)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Antara kelebihan buat sendiri kuaci ni berbanding beli, kita dapat kawal jumlah garam yang kita gunakan :)

      Padam
  6. pandai buat , bila nak makan ade je stock kan! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benda2 senang macam ni kena buat stok, TKK. Nanti bila sindrom gatal gigi datang, dah ada obatnya :)

      Padam
  7. Salam singgah sini farrah...sedapnya...kat sini bnyak bunga matahari...tak lama lagi boleh buat kuaci juga...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yelah, terbayang-bayang saya bunga matahari kat rumah Diana tu. Lepas ni bolehlah cuba buat kuaci sangai ni ye :)

      Padam
  8. sedapnyaaaa... bab nk mengupas tu yg malas. kalau beli kedai kek pon boleh

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg sedia kopek dah ada jual eh ? ehehe ceq tatau..

      Padam
    2. Yang akak beli ni memang dah sedia kopek. Beli kat kedai jual barang kek macam yang Nina cakap tu lah. Then, kita sangai, kita garamkan sikit,..you know what happen next ;)

      Padam
  9. Balasan
    1. Cubalah, Sha. Buat sendiri lagi banyak kita dapat berbanding beli :)

      Padam
  10. Kak Farrah buat sendiri? :O

    Family saya selalu beli je kat kedai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe bila datang rajin tu, buat sendirila, Farah. Puas sikit makan :)

      Padam
  11. 4. makan tanpa toleh kiri kanan ehehe.. macam hamster ngeh3..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah step yang ke 4 memang perlu.
      Kalau makan macam hamster maknanya, simpan sikit stok dalam mulut kat kedua-dua belah pipi :)

      Padam
    2. simpan sket kak.. time tidooo kalo lapar senang. da ada stock dlm mulot.. ahaha membiar la cavity kalo cemtu.. dats why gigi hamster kaler oren.. isk isk..

      Padam
  12. OMG OMG Kecur air liur... Hahaha Yummy.....
    Nie kalau ada depan mata tak sampai satu hari gerenti dah habis nie XD
    Oh ye.... Saya rasa....... Saya belum pernah makan melon seeds..... Saya rasa laa.... Heee....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas ni leh cuba. Tapi, melon seeds tak sesedap sunflower seeds :)

      Padam
    2. In shaa Allah, kak :)

      Oh yeke? Hehe Saya kalau dah makan kuaci terus layan tak hengat dunia gamaknya. Haha XD

      Padam
  13. Blh mkn smbl tgk tv ini...hehe

    BalasPadam
  14. akak ada banyak idea untuk snek gatal gigi..

    orang kreatif, memang selalu kreatif kan... heee


    orang yang bebuat kreatif macam Firah, kekadang je dia datang.. sobbb

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayat Firah memang kelakau! Bab-bab makan ni bukan kira kreatif, sayang. Asal ada bahan-bahan dan 'semangat rajin berusaha utk makan',...mesti jadi hahahaah :)

      Padam
  15. Tak suka sangat kunyah kekacang camni.. tapi kalau kerepek memang layan.. krup krap bunyi.. sampai berdengung telinga..hehek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhikhik sampai berdengung telinga, sampai jatuh dagu :)

      Padam
  16. sedapnya la hai... buat kudap2an mmg sodap ni!!

    BalasPadam
  17. eh boleh juga buat sendiri eh. x pernah tahu pula. hahahahahhahahaa. sadis

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lagi puas buat sendiri. Kalau tak sangai, bakar sekejap dalam oven pun boleh :)

      Padam
  18. Haha... kita beli je kak...

    Pastu mkn pakai sudu...

    Tp kita mcm alah sikit... nnt jd gatal2...

    Bila btl2 teringin je kita berani kn diri mkn...
    Sbb bila dh start menyudu... x blh nk stop

    BalasPadam
  19. buat sendiri??? eyja beli jerk. ahaha

    BalasPadam
  20. Aiyarkkkk, sedapnya... ralik makan ni.. akak buat sendiri ke?

    BalasPadam
  21. Kuaci tu beli kat mana nakbuat sendiri tu

    BalasPadam
  22. lama x makan kuaci..time blaja dulu slalu beli makan waktu study...hehehe

    BalasPadam
  23. kuaci ! best...
    lepak depan tv dgn anak2.
    homemade plak tu... terbaik!

    BalasPadam
  24. Lame betul x makan! Hehe mmg best kunyah bnda ni. Lg2 time bosan

    BalasPadam
  25. Kdg2 banyak bnde kita blh buat sendiri dari beli mahal2 kat luar.. cuma rajin atau tidak jer huhuu..

    BalasPadam
  26. suka mkn gak tp x leh lelama skt rahang ;-)

    BalasPadam
  27. Sedap tu.. Makan kuaci sambil tengok tv.. Hehe..

    BalasPadam
  28. sy tabik spring toink toink kat org yg suka mkn koci...tabik sebab gigih buang kulit koci....hihihihi

    BalasPadam
  29. makin gatal kalau makan ni kak farrah
    halus sgt ha..
    xleh nak main dgn rahang sgt
    hehehehe
    silap2 tertelan

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...