Buat stok untuk kunyah-kunyah. Kuaci :)
Langkah-langkah mudah penyediaan:
Saya gunakan:
- 100g sunflower seeds
- 50g melon seeeds
Langkah-langkah mudah penyediaan:
- Sangai (dry toast) atas kuali leper dengan api sederhana perlahan hingga warnanya bertukar keperangan. Jangan lama sangat, nanti hangit pula. Dalam 3 ke 5 minit. Once bau nutty dah naik, boleh padamkan api.
- Taburkan garam secukup rasa. Gaul sekata.
- Biarkan sejuk. Kemudian, simpan dalam bekas kedap udara.
wak pon sukak mamam kuaci ., ;p
BalasPadamMamam kuaci ni memang asyikkk! :)
Padamdah makan tak boleh berhenti..
PadamBetulll! Selagi tak habis, tak berhenti!
Padamsy suka mkn kuih koci...hahahah...motip nk bgtau...
PadamKak Farrah, apa beza rasa sunflower dengan melon seeds ehh? Saya suka kuaci tapi biasanya macam pernah makan yang sunflower seeds je :/
BalasPadamAkak pun biasa makan sunflower seeds je, Dylla. Tak silap akak melon seeds ni drpd biji tembikai. Lebih leper dan warnanya lebih putih :)
Padamtak pernah makan pun melon seeds.. kuaci jeee biasa..
Padamor yang kaler putih tu..
Personally akak kurang suka dengan melon seeds. Rasanya bland. Selalu orang guna utk hias cookies atau letak sekeping atas cheese tart :)
Padamkuaci ni sbb best dimakan... saya suka yg pedas tu kak.. Slalu beli kat stesen minyak.. hihihih
BalasPadamKalau yang pedas2 tu lagilah,..tau2 dah habis kan....sedap sangat makan tak sedar! :)
Padambetul tu kak.... nasib plastik tu xleh makan.. hihihihihi....
Padamhahaha terasa nak mengunyah..baca kuaci..tips bagus..kepada penggemar kunyah2 ni..usah kunyah gula2 lah ya..gigi cepat rosak nanti
BalasPadamSetuju, Cikgu Etuza. Kunyah kuaci ni lebih baik daripada kunyah gula-gula. Tak elok makan manis2 sangat :)
Padamgaram sikit ja..nanti masin terlebih garam kan Farah...)
BalasPadamAntara kelebihan buat sendiri kuaci ni berbanding beli, kita dapat kawal jumlah garam yang kita gunakan :)
Padampandai buat , bila nak makan ade je stock kan! :)
BalasPadamBenda2 senang macam ni kena buat stok, TKK. Nanti bila sindrom gatal gigi datang, dah ada obatnya :)
PadamSalam singgah sini farrah...sedapnya...kat sini bnyak bunga matahari...tak lama lagi boleh buat kuaci juga...hihi
BalasPadamYelah, terbayang-bayang saya bunga matahari kat rumah Diana tu. Lepas ni bolehlah cuba buat kuaci sangai ni ye :)
Padamsedapnyaaaa... bab nk mengupas tu yg malas. kalau beli kedai kek pon boleh
BalasPadamyg sedia kopek dah ada jual eh ? ehehe ceq tatau..
PadamYang akak beli ni memang dah sedia kopek. Beli kat kedai jual barang kek macam yang Nina cakap tu lah. Then, kita sangai, kita garamkan sikit,..you know what happen next ;)
Padamyes.. step 4 !! haaha
Padamsha pon nak try lepas ni.. ^_^
BalasPadamCubalah, Sha. Buat sendiri lagi banyak kita dapat berbanding beli :)
PadamKak Farrah buat sendiri? :O
BalasPadamFamily saya selalu beli je kat kedai.
Hehehe bila datang rajin tu, buat sendirila, Farah. Puas sikit makan :)
Padam4. makan tanpa toleh kiri kanan ehehe.. macam hamster ngeh3..
BalasPadamHahahah step yang ke 4 memang perlu.
PadamKalau makan macam hamster maknanya, simpan sikit stok dalam mulut kat kedua-dua belah pipi :)
simpan sket kak.. time tidooo kalo lapar senang. da ada stock dlm mulot.. ahaha membiar la cavity kalo cemtu.. dats why gigi hamster kaler oren.. isk isk..
PadamOMG OMG Kecur air liur... Hahaha Yummy.....
BalasPadamNie kalau ada depan mata tak sampai satu hari gerenti dah habis nie XD
Oh ye.... Saya rasa....... Saya belum pernah makan melon seeds..... Saya rasa laa.... Heee....
Lepas ni leh cuba. Tapi, melon seeds tak sesedap sunflower seeds :)
PadamIn shaa Allah, kak :)
PadamOh yeke? Hehe Saya kalau dah makan kuaci terus layan tak hengat dunia gamaknya. Haha XD
Blh mkn smbl tgk tv ini...hehe
BalasPadamSemestinya! Sesuai sangat!
Padamakak ada banyak idea untuk snek gatal gigi..
BalasPadamorang kreatif, memang selalu kreatif kan... heee
orang yang bebuat kreatif macam Firah, kekadang je dia datang.. sobbb
Ayat Firah memang kelakau! Bab-bab makan ni bukan kira kreatif, sayang. Asal ada bahan-bahan dan 'semangat rajin berusaha utk makan',...mesti jadi hahahaah :)
PadamTak suka sangat kunyah kekacang camni.. tapi kalau kerepek memang layan.. krup krap bunyi.. sampai berdengung telinga..hehek
BalasPadamHikhikhik sampai berdengung telinga, sampai jatuh dagu :)
Padamsedapnya la hai... buat kudap2an mmg sodap ni!!
BalasPadamMemang makan tak berhenti :)
Padameh boleh juga buat sendiri eh. x pernah tahu pula. hahahahahhahahaa. sadis
BalasPadamLagi puas buat sendiri. Kalau tak sangai, bakar sekejap dalam oven pun boleh :)
PadamHaha... kita beli je kak...
BalasPadamPastu mkn pakai sudu...
Tp kita mcm alah sikit... nnt jd gatal2...
Bila btl2 teringin je kita berani kn diri mkn...
Sbb bila dh start menyudu... x blh nk stop
buat sendiri??? eyja beli jerk. ahaha
BalasPadamAiyarkkkk, sedapnya... ralik makan ni.. akak buat sendiri ke?
BalasPadamKuaci tu beli kat mana nakbuat sendiri tu
BalasPadamlama x makan kuaci..time blaja dulu slalu beli makan waktu study...hehehe
BalasPadamkuaci ! best...
BalasPadamlepak depan tv dgn anak2.
homemade plak tu... terbaik!
Lame betul x makan! Hehe mmg best kunyah bnda ni. Lg2 time bosan
BalasPadamKdg2 banyak bnde kita blh buat sendiri dari beli mahal2 kat luar.. cuma rajin atau tidak jer huhuu..
BalasPadamsuka mkn gak tp x leh lelama skt rahang ;-)
BalasPadamSedap tu.. Makan kuaci sambil tengok tv.. Hehe..
BalasPadamsy tabik spring toink toink kat org yg suka mkn koci...tabik sebab gigih buang kulit koci....hihihihi
BalasPadammakin gatal kalau makan ni kak farrah
BalasPadamhalus sgt ha..
xleh nak main dgn rahang sgt
hehehehe
silap2 tertelan