Hari ini saya ingin berkongsi resepi Ayam Bumbu Gurih. Ayam Bumbu ini sebenarnya lebih kurang macam ayam berempah sebab kita guna banyak ramuan sebagai perapan.
Daging ayam yang diperap. |
Pada dasarnya, di Indonesia cara penyediaan ayam ini ada beberapa peringkat. Mula-mula, ayam akan diperap dengan bumbunya. Setelah diperap, ayam akan dimasak seketika di dalam santan supaya rasa lemak santan dapat menyerap pada isi ayam. Kemudian, barulah digoreng/digril hingga bahagian luarnya rangup dan bertukar keperangan.
Untuk ayam bumbu gurih yang saya sediakan, saya guna shortcut. Semua bumbu saya campurkan sekali dengan santan dan perap selama dua jam. Jom intai resepinya di bawah.
Resepi Ayam Bumbu Gurih versi FAMF Tower
Ayam bumbu gurih :) |
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 500g ayam
- 3 - 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil ketumbar/serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 batang serai
- lebih kurang 3cm halia
- sedikit air asam jawa
- beberapa helai daun salam (bay leaf)
- garam dan gula secukup rasa
- 1/2 - 3/4 kotak santan. Seperti biasa saya menggunakan Trim Coconut Milk, Ayam Brand. Rasa tetap enak berlemak, tetapi kandungan lemaknya sudah ditrim :)
- Minyak masak secukupnya
Langkah-langkah Penyediaan:
- Kisar bawang merah, bawang putih, serai, ketumbar, halia dengan sedikit air asam jawa. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk sederhana besar. Letak serbuk kunyit, daun salam dan santan. Perasakan dengan garam dan gula. Gaul hingga semuanya sebati.
- Masukkan potongan ayam dan perap selama dua jam. Saya balut mangkuk dengan plastic food wrap dan simpan di dalam peti sejuk. (Bukan di bahagian freezer tau.)
- Panaskan minyak dalam kuali. Saya hanya gunakan beberapa sudu minyak masak sebab saya tak mahu deep fry ayam tu. Lagipun potongan ayam saya tidak begitu besar dan tak makan masa sangat untuk masak.
- Goreng ayam hingga bertukar kekuningan dan keperangan. Terbalikkan ayam dan biarkan hingga bahagian sebelah lagi bertukar warna.
- Siap! Sedia untuk dihidangkan. Abaikan gambar rempah rentung hitam dalam gambar. Bott punya kerja. Dia nak makan rempah hangus macam nasi ayam berempah tu.
Kalau nak hidangan tidak terlalu kering dan berkuah sedikit, ayam bumbu ni kita boleh panggang/bakar. Bungkus ayam (bersama semua perapan) menggunakan aluminium foil yang jenis heavy duty. Kalau tak ada, kerajang aluminium dibuat jadi dua lapisan. Tebal sedikit. Nanti tidaklah kuah perapannya merembes keluar. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 40 - 45 minit.
Ini hasilnya.
Berkuah macam ni pun sedapppp! |
Selamat Mencuba!
Psstt! Status saya di tower sekarang ni - ADA TAPI TIADA ;)
Maaf seandainya banyak komen kalian yang masih belum berbalas, hutang blogwalking yang belum tertunai. Dengan izin-Nya, nanti kita jumpa.
Pelbagaikan hidangan bakar dan kukus anda dengan memiliki buku resepi di bawah ini:
hmm...macamsedap je nih
BalasPadamBolehlah, Azra. Buat tukar2 selera :)
Padamtgk je pun dah sedap.... mmg sedap...ehhh mcm makan pulakkan... hihihi
PadamWah, dahsyat! Tengok je dapat rasa sekali ye, Ikhwan :)
Padamdan IY kena try semua resepi kak farrah ni hehehe
Padamada lg x? nk seketui ;-)
BalasPadamHeheh dah abislaa
Padamkak anis kena buat sendiri hehehe
Padamtinggal tulang jer...haha
Padamstandard untuk soalan mcm ni jawapannya dah selamat... hihihihihih
PadamKalau jawab ada lagi, nampak sangat membohongnya kan,... ;)
Padamdeep gitu tapi betulla kan
PadamGurih tu mksdnye garingkn.. Lg 1 nk tnye daun salam tu yg org buat ulam ke....
BalasPadamTak silap saya gurih tu enak lazat,...daun salam tu saya tak pastilah orang buat ulam ke tidak. Selalu yg saya guna dlm masakan jenis yg dikeringkan.
Padambaru tahu gurih tu garing aka enak lazat heheh
Padamingtkan goreng.... -_-' hihihihih
PadamAkak dulu ingatkan rangup ke, garing ke,...rupanya sedapppp, enak bangat!
Padambanget gitu!
PadamAishh sdpnya..feveret ni ayam msk berempah
BalasPadamBoleh geng! Akak pun suka ayam berempah :)
Padamnak join geng ayam rempah jugak boleh?
PadamAssalam kak farrah , insyaAllah ada masa ada kerajianan akan cuba .
BalasPadamW/salam. Selamat mencuba bila rajin :)
PadamTak hari ni akan datang mungkin hehhe, dan kalau tak guna daun salam tak boleh eh
BalasPadamBoleh je...sedap gak :)
Padamok lagi senang :)
Padamhidangan macam ni sangat sanagt ummmph rasanya kalau perap lama kan
BalasPadamYesss,...daging ayam akan jadi lebih lembut. Rempah-rempah lagi meresap dengan mesranya :)
Padamhuh, terasa keenakkan nya bila baca komen akak ni
PadamNak betul2 enak, nanti cuba sendiri ye :)
Padamcenggini ceq konpem nak ketuk pintu rumah.. tunggu eh kak..
BalasPadamKalau Dik Iti, tak yah nak ketuk2. Akak kasik kunci spare terus :)
Padammakan dengan nasi planta ke.. ooowh dapnye.. nak paha tau Kak Farrah..
BalasPadamPaha je? Kepak tak mau?
Padamrajinnyer cik farah tuuu., salam jumaat dari wak yg jauh dimata yee., ';p
BalasPadamTak de rajin mana, wak. Tak rajin tak makanlah pula nanti. Salam hujung minggu, wak yang jauh di mata :)
PadamOhh kiranya bumbu tu maksudnya rempah ke Kak Farrah?
BalasPadamYe,..bumbu tu perasa,..rempah2 yang kita guna :)
Padamsedapnyaa. tunggu rajin je nak dating. hihih. tq share recipe,
BalasPadamU r most welcome, Jie :)
Padamrepeat komen dekat entry 'pizza bungkus'..kakakakah
BalasPadamHihihi terima kasih sebab meriahkan entri ni dengan repeat komen :)
Padamfirst entry akak tntg ayam gurih ni ramai yg ingt daun tu daun kari kan... Daun Salam rupanya...
BalasPadamHaah. Daun salam. Omputih panggil bay leaf :)
Padamnampak sedap.bila nak cuba tak pasti. mood masak ke laut.. masak yang senang-senang je sekarang ni. hihihi
BalasPadamfirst time dgr nama nih.. mkanan jawa ke apa yer... hehehehe t nk try jgk sbb nmpk sedap..
BalasPadammakan ratah dgn sos cili pn sedap ni..
BalasPadamhahaha, bucket list kan recipe ni. ahhaha. lepas spm nanti baru buat. ahaha. XD
BalasPadamaida sgt suka apa2 berkuah.
BalasPadamsedap skit nak gaul dgn nasi panas.
Meletup... waaahhb terbaek.
BalasPadamPsssytttt kak farah x nk buat bisnes mangkuk timgkat ke?
Nk order ni...
1st time mkn ni kt sarawak...
BalasPadamOk skrg kita boleh dptkn nya dgn famf delivery....
Yessss
bestnya kalau dpt mkn yg byk bumbu mcm ni....terasa rempahnya tuhhh......nyummm2...hihihi
BalasPadamSedapnya.. boleh cuba kalau aiza rajin nanti.. hehe..
BalasPadammcm renyah je kak farrah
BalasPadamayu klu main dgn santan ni mula la berdebar2
tapi sumbu tu ape kak farrah
tunggu beli santan dulu boleh cuba resepi ni hihihii
BalasPadam