Assalamu'alaikum,
Belakangan ini, saya asyik buat entri mengenai makanan je. Hari ini nak 'berbagi' resepi salah satu kuih kegemaran saya, kuih sagu berkuah. Selalu buat sebagai hidangan minum petang atau pencuci mulut selepas meal. Nak menyediakannya pun mudah!
Beginilah rupanya :)
Resepi Mudah Kuih Sagu Berkuah
Bahan-bahan:
- 1 cawan sagu
- 2 cawan air (untuk tanak sagu) + secukupnya untuk kuah santan
- 1 kotak santan
- Gula kabung atau gula melaka secukupnya
- secubit garam
- sedikit pewarna
- 1 helai daun pandan
Langkah-langkah Penyediaan:
- Rendam dahulu sagu selama lebih kurang 20 minit. Ini untuk memudahkan proses sagu tu mengembang apabila dimasak. Tidaklah memakan masa sangat. Setelah direndam, buang airnya dan tuskan.
- Masukkan dua cawan air ke dalam periuk. Didihkan. Kemudian, masukkan sagu dan sekali sekala kacau sehinggalah sagu bertukar menjadi jernih. (Sila abaikan sagu saya yang masih ada lagi tak betul-betul kembang. Ni kes tak sabar nak cepat sangat siap!)
- Setelah sagu jernih, kembang dan mengental. Masukkan beberapa titis pewarna. Saya guna pewarna kuning. Kacau rata hingga semuanya tergaul sebati.
- Pindahkan sagu ke dalam loyang/mangkuk hidangan. Rata dan mampat-mampatkan. Biarkan sejuk.
- Sementara itu, panaskan santan dengan sedikit air (lebih kurang secawan). Letak daun pandan dan secubit garam. Gula kabung/gula melaka dimasukkan ikut citarasa dan nak manis mana.
- Sedia untuk dihidangkan.
Saya suka hidangkan kuih sagu ini dengan kuah santannya panas/suam-suam. Jika tidak mahu menggunakan santan, boleh juga tukar dengan susu cair.
Selamat Mencuba!
Sedapnya.. Rsa mcm nk cri skrng jgk.. Lapo.. Hihi
BalasPadamApa lagi,...cari sagu segera. Boleh buat untuk minum petang :)
Padamwahh sedapnyer kuih sagu berkuahj., ;)
BalasPadamMemang sedap, wak. Tak cukup semangkuk!
Padammkn sejuk2 sedap ni
BalasPadamkalau makan sejuk2 memang refreshing!
Padamsedap nye
BalasPadamdap dap dap! :)
PadamPaling best makan sagu tu dulu then hirup kuah dia sejuk2.. perghhh
BalasPadamBetul. Lagi2 bila dah simpan dlm peti sejuk beberapa jam. Memang best!
PadamNmpk sdp sgt ni kak..mudah plak ya nak mmbuatnya
BalasPadamMemang mudah, Lya. Sedap dijamu utk minum petang :)
PadamSS ske kuih sagu kaler pink yang ada kelapa tu... X tahu apa nama kuih tu tapi sedap..
BalasPadamKat tempat saya panggil kuih sagu je. Saya pun suka! Cekebon pun suka! Bott pun suka! :)
PadamBelum pernah makan yg versi cikgu ceketed... Cam sedap je...
BalasPadamBolehlah, SS. Tapi yg ni saya buat tak manis sangat. Manja2 gitu :)
PadamCekebon boleh makan tak?
BalasPadamBolehla sepotong dua. Tapi dia tak makan dengan kuah. Makan kosong je :)
PadamSedapnya kuih sagu berkuah ni farah.....
BalasPadamYang penting mudah dan murah nak buatnya, Diana :)
PadamSedap makan ni farah bila time cuaca panas² ni kan...
BalasPadamMemang sedap! Tak cukup semangkuk :)
Padamwahhh dapnyaaa. lamanya xbuat. dulu masa xkeje rajin la buat. skg da xde masa. wuu
BalasPadamTak mengapa,..Nadya gigih bekerja sekarang kan,..nanti bila free terus buat dua tiga loyang. Puas makan! :)
PadamNak sikit ...
BalasPadamNak sikit ...
Nak sikit ...
Nak sikit ...
Nak sikit ...
Nak sikit ...
Nak sikit ...
Nak sikit ...
nak banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....hahhaha
PadamYana tak pernah makan pon hehehe
BalasPadamsuka hat niiii ! selalu makan warna merah.. yang ni kuning diraja pulak... heee
BalasPadamkuih sagu kuih kegemaran sy...sekian...hahahah
BalasPadamsedap nyer !!!!!
BalasPadamasben aida suka kuih gini.
tapi bini nyer tak reti buat :) ha ha...
Haaaa ni lah resipi yang saya nak cariii! Haritu baru makan yang colour merah then cakap kat ibu nanti nak buat sendiri hehe
BalasPadamSedapnya.. cepat dan mudah disediakan..
BalasPadambalik kg nanti nak buatla.. ramai2 makan sedap sket kan..
BalasPadamkalo buat ngan susu cair.. kena masak jugak ke Kak Farrah ?
BalasPadamtak pernah mkn
BalasPadamayu kalau makanan mcm nii ayu angkat tangan la kak farrah
BalasPadamayu tau makan je
hehehehe