Assalamu'alaikum,
Salam Jumaat. Beberapa hari ni tak larat nak masuk blog, tulis entri, balas komen atau blogwalking. Penangan ubat batuk + ubat selesema = groggy! Hari ni pun, matahari dah meninggi masih lagi nak bermalas-malasan atas katil. Mata tu ruyup je. Tambah pula, lately cuaca di tempat saya sejuk-sejuk dingin. Tak panas terik membahang seperti dua tiga hari sebelumnya. Ergo, officially I am a slugabed!
So, kita buat entri throwback la ye. Throwback jengah entri-entri saya yang dahulu. Kali ni saya picked hidangan/treat yang sekali dengar rasa macam pelik,..tetapi apabila dinikmati, memang yummy super awesome-lah!
Ada siapa-siapa berani cuba? Sedap ke makan aiskrim yang dicampur dengan serbuk kari? Cubalah, takkan menyesal punya. Treat di atas ni, sengaja saya tambah kepingan pretzel supaya ada elemen rangup untuk dikunyah-kunyah. Krup krap krup krap! Boleh juga ditabur dengan kepingan badam atau kekacang yang lain. Resepinya boleh intai di sini. Tetapi, barang diingat,...penggunaan serbuk kari tak perlu berlebih-lebihan. Kita bukan nak buat kari ye....cukup sekadar ada rasa spicy kari yang berlawan dengan lemak manis vanila. Gabungan kedua-duanya - yummehhhhh!
Perlukan something hot yet menyelerakan untuk minum petang? Jom cuba Air Koko Panas Bercili.
Jangan terkejut dengan air koko letak cili ni. Kalian hanya perlukan asebarang air malt atau air koko, Milo, Horlicks, Ovaltine, Vico,..apa sahajalah yang ada...dan sebatang cili merah. Itu pun, kita tidak akan guna semuanya. Minum something chocolatey with a hint of spiciness,....tentulah yummmehhhhhh! Nak tahu lebih lanjut, boleh baca di entri ini. Pesanan penting daripada penaja, bersederhanalah waktu gunakan cili tu. Biar yang sedang-sedang aja portionnya. Trust me, you'll love it!
Bagi yang dah lama ikut blog dan baca entri-entri saya, tentu kalian dah familiar dengan 'bislor' ni. Inilah hidangan favourite saya ketika demam, kurang sihat, tekak payau, hidung sumbat...err,..come to think of it,..waktu sihat walafiat pun enjoy gak makan bislor ni as supper ;) Dulu-dulu, selalu merengek versi manja mengada-ngada kat Cekebon, minta dibuatkan bislor. Sekarang ni dah tua bangka, buat sendirilah. Hanya tiga bahan diperlukan - telur, biskut tawar dan cili hijau. Dap dap dap! Budak-budak pun boleh makan sama sebab tak pedas. Ala-ala nestum gitu.
Hmmmm, terpancing tak nak cuba salah satu? Nanti kalau dah cuba, jangan lupa inform saya. Kongsi sekali pandangan kalian...suka ke idak,..kena dengan citarasa ke atau sebaliknya. OKlah, till we meet again. Selamat bercuti. Selamat berhujung minggu. Selamat meluangkan masa dengan yang tersayang. Tata Titi Tutu!
Hmmmm, terpancing tak nak cuba salah satu? Nanti kalau dah cuba, jangan lupa inform saya. Kongsi sekali pandangan kalian...suka ke idak,..kena dengan citarasa ke atau sebaliknya. OKlah, till we meet again. Selamat bercuti. Selamat berhujung minggu. Selamat meluangkan masa dengan yang tersayang. Tata Titi Tutu!
Ohhooo... get well soon Kak Farrah..
BalasPadamThanks so much, Firah :)
PadamKak ! Firah dapat rasakan yang ais krim dan serbuk kari tu sangat hebat di lidah.. manis sejuk pedas...
BalasPadammemang da bomb lah !
Memang da bomb kan?! ;)
Padamtengok gambar je dah boleh rasa..hehe
PadamCuaca sejuk ..? ingat di kelantan dan perak ja.. selangor sekali ea?
BalasPadammeh la kat Penang ni sekali.. fanas sini.. huk2
Ntah. Dua tiga hari ni sejuk, hujan...kalau sebelum tu malam pun panas bahang sampai tak selesa nak tido...Firah jangan lupa jaga diri :)
Padamkat Johor pun sama..tabah je, kenduri kahwin dalam hujan..terbang shawl I macam iklan sunsilk..
PadamMoga cepat sembuh kak farrah..
BalasPadamThanks so much, Wana :)
PadamAir milo dengan cili yg wana nak try..;)
BalasPadamSelamat mencuba :)
PadamSpecial treat ni belum pernah cuba Farrah cuma, dulu la pernah terai coke dengan serbuk lada hitam, power gak :)
BalasPadamSaya pun pernah cuba coke ngan pepper, BP. Mula2 teguk tu,...sosssss naik kat idung hihihi tapi not bad gak la. BP cubalah koko bercili. I think u'll like it :)
PadamBunyinya begitu pelik. "experiment food" bagi sy. Hahah, adui. Kalau sy mmg tak boleh go makanan2 mcm ni Kak Farah. Tekak kampong sungguh. kehkeh. Btw, saya pun selesema jugak. Cuaca tak menentu sekarang. Cukup sebulan batuk harini. Hohoii.. Klinik takut nak p. Mengidap la sendiri.
BalasPadamOh,..mekja macam bestfriend akak. Selalu geleng2 kepala tengok akak cuba itu ini. Tapi akak ada limit gak,...yang terlalu eksprimen ni akak tak leh go juga :) nway, get well soon, mekja. Moga batuk tu faham2 sendiri dia dah kena pindah rumah ;)
PadamHa'ah, tu lah. Tolong la pergi dari tekak ni. Tak larat da rasanya. Ni yg nak suami doktor ni. Kahkah, tak payah pergi klinik, dia boleh cekkan sendiri. Eh, tetiba lari topik. Bhahahaha
PadamX pernh plak tefikir nak buat hihi..sdp ke kak
BalasPadamSilalah cuba. Insya Allah sedapppppp :)
Padamget well soon kak Farah :) haha kalau pelik tapi sedap teringin gak nak rasa
BalasPadamThanks so much, Farhana. Haaa,..cuba pilih salah satu drpd resepi di atas, then try buat :)
Padamom follow sini #548
BalasPadamhttp://ombakbergigis.blogspot.com
Speedy recovery Farrah.
BalasPadamTerima kasih, Ros :)
PadamMemang pelik ni.. tapi menarik untuk cuba ( bila tu tak tau ).hahaha
BalasPadamHihihi tak pe, Ros. KIV dulu :)
Padamhadiah dah diterima..thanks a lot! I like it..
BalasPadambislor tu mcm best..
Alhamdulillah, dah sampai.
PadamKak Nohas cubalah bislor. Nyummm nyumm!
Macam pelik tapi menarik esp part koko panas bercili tu haha
BalasPadamsemoga kak farah cepat sembuh ya.. ekin tak berapa sihat gak ni
BalasPadamsalam kak , dua hari tak mai jenguk sini. maaf la xdang kihkih
BalasPadamwah seronok tengok akak berexperiment ,, boleh cuba, sebab ada pedas pedas gitu.
BalasPadamTganu pon dah sejuk sangat kak , duk bilik pakai kipas macam pakai aircond pastu liat la nak bangun dari katil tu
BalasPadamsemoga cepat sembuh kak, kawan yana punya tips dia cakap if tak sihat jgn layan sangat mood tak sihat tu hehehhe. tapi take arest la :)
BalasPadamdan jgn lupa kim salam cekebon tau
cekebon pon pandai buat experiment ye.
BalasPadamYa Salam Ya Fattah sis.... macamana hari ni dh ok ke? cam menarik ja bislor tu... nk cuba la... hehe
BalasPadamSemua plik2 ye.. Hehe
BalasPadammenarik eksperimen kak Farrah ni..esspecially air koko bercili tu.mau mata cerah sampai ke petang
BalasPadamais krim memnag sangat win!
BalasPadamais krim tu memang sangat win!
BalasPadamgonna try eskrim tu soon.. btw yg koppi tu kan kak.. do u know mmg elok utk kurus ? heee.. tp iols is kenot go sngt the recipe kalo ekot betul2 sukatan yg diberikan.. utk leisure2 ok kot.. kalo serious nk kurus xleh laa..
BalasPadamPernah try aiskrim vanilla kari tu.. sedap walaupun pelik..
BalasPadam