728 x 90

Ahad, 3 April 2016

Light It Up Blue!

Assalamu'alaikum,

Saya sebenarnya tengah AWAY ni, tetapi kebetulan di sini ada WIFI dan saya tengah menunggu seseorang, jadi cepat-cepat terbitkan entri ini. Apa yang penting sangat?

Haa,..semalam pagi-pagi lagi reminder phone dah bagi notification. #liub Ya Allah! Saya terlalu sibuk dengan macam-macam perkara, saya terlupa terus tentang perkara yang satu ini. Apa itu #liub? Hashtag ini sebenarnya merupakan singkatan untuk Light It Up Blue.

Light It Up Blue sebenarnya tema sambutan kempen Hari Kesedaran Autisme Sedunia yang disambut pada 2 April setiap tahun. Saya pernah tulis mengenainya di sini. Boleh juga baca fakta menarik tentang pesakit autisme di sini. Sempena hari ini, kita boleh tunjukkan sokongan kita terhadap pesakit-pesakit autisme dengan memakai pakaian berwarna biru dan menyalakan lampu biru. 

Di Malaysia, saya tidak pasti jika ada bangunan/tempat tertentu yang ambil bahagian dengan menyalakan lampu biru. Since dari awal tahun lagi saya dah pledged untuk pakai biru sempena Autisme Awareness Day (nak nyala lampu biru saya bukan di rumah sendiri,..kang kena halau pulak!), sepanjang hari semalam saya 'berbiru-biruan'.

Light It Up Blue

Bagi yang tak sempat, kita tunggu tahun hadapan ye. Oh, tapi kalau nak pakai biru, boleh teruskan. April merupakan bulan kesedaran Autisme.

#LIUB
Selamat Menyambut Hari Kesedaran Autisme Sedunia! Kira wish 'belated' jugalah ni ;)
Tata Titi Tutu! See all of you once I get back.



42 ulasan:

  1. oh..menarik juga info ni..wana baru tau tentang ni..

    okey..akak take care tau..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Wana. Same goes to you! :)
      Akak pun semalam baru heboh2 suruh orang #liub

      Padam
  2. Salam ouh Yana ada dgr pasal ni Kat Nlko ke mhi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, bulan ni bulan kesedaran Autisme :)

      Padam
  3. Tapi depa xada sebuut pasal baju biru tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baju biru, lampu biru and all the blue stuff rasanya utk sambutan hari kesedaran autisme je,..specifically on the 2nd April :)

      Padam
  4. alamak.. baru baca.. hari ni kuning... heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahun depan ada lagi,..Dont worry :)

      Padam
  5. sambutan hari2 ni kurang tahu sangat.. ada yg update cerita dlm paper ke mana2 boleh la tahu.. hoho. autism kaler biru ya kalau payu dara cancer pink. Jaga diri elok-elok kak farra

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Nana! Nana pun jaga diri baik2 ye :)

      Padam
  6. ehh kena pakai biru ke Farrah? tak tahu plak.. thanks kongsi info nih.. tahun depan 2 April nak ready awal laa.. tahun nih ketinggalan skit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes hari ni pakai warna biru.. hehehe..

      Padam
    2. Tepuk tangan utk Eyda :)

      Padam
  7. alamak takdak baju biru.. kalo tak bole gak join..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lengn saja warna biru Kira boleh la ye mummy

      Padam
    2. Pakai eyeshadow/eyeliner biru pun boleh gak hihihihi

      Padam
  8. Anw baru mummy tau pasal hari Hari Kesedaran Autisme Sedunia ni.. Anw thanks for the info..

    BalasPadam
  9. Oohhh... Baru tahu pasal niih. Makasih kak farah. Saya ada spupu autisme, selalu mengusik dia.. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kirim salam pada sepupu Kim Chaa ye :)

      Padam
  10. Ohhh, Nani baru tahu. Heheh :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak jadi hal,..tahun depan kita berbiru-biruan ye :)

      Padam
  11. acecececeh Kak Farrah.. bebiru gituuu..

    BalasPadam
  12. away ke mana ni ? curious tau dak !! balik la cepat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama terus sabaq tunggu kak Farrah balik

      Padam
    2. Ala tak gi jauh,...dekat2 sini je, adik-adik :)

      Padam
  13. Esok kat MHI ada bicara pasal anak Autisme ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bulan ni memang akan ada byk aktiviti/hebahan berkenaan autisme :)

      Padam
  14. Saya tak sure tahun ni dekat sini diaorang buat ke tak, tapi tahun lepas CN Tower punya lampu diaorang tukar warna biru :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantik kan sekali sekala berlampu biru :)

      Padam
  15. hihihih.. tak tahu pon pasal ni.. patutlah kat radio fynn jamal dijemput untuk bg talk pasal autisme ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa si Arjuna tu autisme kan,..

      Padam
  16. tq farrah utk info ni.
    aida tak tau.
    kena support ekk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Just an awareness campaign buat kita semua. Tunjuk support yg kita aware mereka ada di sekeliling kita :)

      Padam
  17. saya pun tetibe tertanya pasal autisme, sebab skrang my hubby kene buat research pasal kanak2 autisme kat permata kurnia.. kebetulan plak, skrang hari kesedaran apsal autisme ni .. ermm, kebetulan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, husband Intan sedang buay research on autisme ye,.. :)

      Padam
  18. tak taw pun ada hari LIUB ni masuk kak farah baru taw

    BalasPadam
  19. sebut BLUE ingat SS..sebut PINK ingat sape..ce teka..ingat Mummy Julia kan ;p

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...