728 x 90

Ahad, 3 April 2016

Resepi Gulai Rebung Rendah Lemak

Siapa suka makan gulai rebung? Hari ini saya nak kongsi resepi gulai rebung rendah lemak. Kenapa rendah lemak? Sebab kita guna Trim Coconut Milk Ayam Brand.

Lemaknya sudah 'dilangsingkan'.


Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Stok ayam - saya rebus kaki ayam, leher dan sedikit isi ayam dengan asam keping untuk buat stok.
  • Hirisan rebung - ikut suka nak banyak mana. Rebus bagi lembut kemudian tuskan airnya.
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • segenggam kecil cili api (ditumbuk)
  • kunyit hidup lebih kurang 2 sentimeter (ditumbuk) - Kalau nak senang guna serbuk kunyit pun boleh. 
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 helai daun kunyit - dicarik sedikit dan disimpul
  • 1 kotak Ayam Brand Trim Coconut Milk
  • garam secukup rasa

Cara-cara Penyediaan:
  1. Sediakan stok ayam. Setelah itu, masukkan bawang merah, kunyit dan cili api yang telah ditumbuk diikuti dengan serai. Biarkan seketika sehingga mendidih.
  2. Masukkan santan, rebung dan daun kunyit. Perasakan dengan garam. Kacau hingga kuahnya mendidih dan memekat. Siapppppp!

Nyummmm nyummmm! Gulai rebung kegemaran saya. Walaupun guna santan rendah lemak, rasanya tetap ummmphhh! Lagi-lagi dengan penangan cili api. Selamat Mencuba!


39 ulasan:

  1. salam ! wah resepi disamping jaga kesihatan

    BalasPadam
  2. rebung tak pernah makan , masak lemak kuning pernah la makan

    BalasPadam
  3. Lamanya tak makan rebung....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya dah lepas fasa mengidam rebung :)

      Padam
  4. lemak sudah dilansingkan..hihihih.. terbaiklah.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kihkihkih rasa kurang dosa lemak sikit ;)

      Padam
  5. wow.. rebung.. cicah dgn budu pon best jgok.. :D dulu ayah saya slalu jgk pergi cari kak bila balik dari kebun..

    BalasPadam
    Balasan
    1. resepi gapooo cicah budu tu weh ??? eerk..

      Padam
    2. mek kalte mano sesak ni wehh??hihihihihhi..

      patutnya tece tulis:

      resepi nape cicoh budu tu wehh?? hahahahaha..

      btw, dia bukan resepi teacher.. hihihih

      betul ke xtahu ni.. ehh.. kak farrah tahu??

      Padam
    3. Kihkihkih mengekek-ngekek akak baca komen korang berdua. By the way, rebung cicah budu? Akak nak cubalah. Akak ni punya suka budu, ayam goreng pun akak cicah budu makan ngan nasi :)

      Padam
    4. ...akak orang tua,..lebih dulu makan garam. Mestilah tau hahahaha

      Padam
  6. favorite saya kerabu rebung kak.. best. :D

    BalasPadam
  7. sedapnyaaa! walaupun tak makan rebung tapi suka gulai rebung. makan kuahnya saja :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhh, Siqah macam kawan akak. Tak makan rebung, tapi kuah gulai rebung dia makan. Tak makan petai,..tapi sambal petai,..sambalnya tu dia makan :)

      Padam
  8. lauk gulai lemak rebung best sangat sangat
    favourite saya!

    BalasPadam
  9. sedapnya rebung.. lepas makan tu sendiri mau ingat laa.. rebung tu kan berangin skit.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah betul tu, eyda. Sendiri mau ingatlah kan :)

      Padam
  10. Mummy suka masak pakai santan kotak ni.. kini tak perlu penat memerah santan.hehhee :D

    BalasPadam
  11. Masak Lemak rebung ni kalo pekena ngan sambal belacan , ulam, ikan goreng dan nasi panas2 mau 3 pinggan mummy makan.. hahaha :P

    BalasPadam
  12. tak pernah makan rebung ehehe..

    BalasPadam
  13. kalo kita makan ni.. kita boleh langsing jugak x ?

    BalasPadam
  14. aida cukup suka rebung ni tau.
    kalau gi kedai, ada rebung, confirm amik.
    tak pernah masak sendiri.
    biasa nye mak masak dgn daging ~ masak lemak daging rebung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap juga tu Aida makan dengan daging.. tetiba terbayang2..

      Padam
  15. Lama rasanya tak makan rebung...

    BalasPadam
  16. sedapnya. nak buat jugaklah nanti

    BalasPadam
  17. sedapnya...rebung buluh ke ni... kalau ya ekin xleh makan... sebab kedua2 belah keluarga aboh n ma xleh makan sebab pesan tok nenek moyang dulu2 la

    BalasPadam
  18. ahaaa..that one rendah lemak..sis JM biasa guna kotak warna BIRU

    BalasPadam
  19. biasa masak gulai rebung ni tapi tak pernah letak stok ayam..so leh tambahlah pasni

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...