Siapa suka makan gulai rebung? Hari ini saya nak kongsi resepi gulai rebung rendah lemak. Kenapa rendah lemak? Sebab kita guna Trim Coconut Milk Ayam Brand.
Lemaknya sudah 'dilangsingkan'. |
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Stok ayam - saya rebus kaki ayam, leher dan sedikit isi ayam dengan asam keping untuk buat stok.
- Hirisan rebung - ikut suka nak banyak mana. Rebus bagi lembut kemudian tuskan airnya.
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- segenggam kecil cili api (ditumbuk)
- kunyit hidup lebih kurang 2 sentimeter (ditumbuk) - Kalau nak senang guna serbuk kunyit pun boleh.
- 2 batang serai - dititik
- 1 helai daun kunyit - dicarik sedikit dan disimpul
- 1 kotak Ayam Brand Trim Coconut Milk
- garam secukup rasa
Cara-cara Penyediaan:
- Sediakan stok ayam. Setelah itu, masukkan bawang merah, kunyit dan cili api yang telah ditumbuk diikuti dengan serai. Biarkan seketika sehingga mendidih.
- Masukkan santan, rebung dan daun kunyit. Perasakan dengan garam. Kacau hingga kuahnya mendidih dan memekat. Siapppppp!
Nyummmm nyummmm! Gulai rebung kegemaran saya. Walaupun guna santan rendah lemak, rasanya tetap ummmphhh! Lagi-lagi dengan penangan cili api. Selamat Mencuba!
salam ! wah resepi disamping jaga kesihatan
BalasPadamJaga lemak yang masuk badan :)
Padamrebung tak pernah makan , masak lemak kuning pernah la makan
BalasPadamCubalah makan rebung,...
PadamLamanya tak makan rebung....
BalasPadamSaya dah lepas fasa mengidam rebung :)
Padamlemak sudah dilansingkan..hihihih.. terbaiklah.. :D
BalasPadamKihkihkih rasa kurang dosa lemak sikit ;)
Padamwow.. rebung.. cicah dgn budu pon best jgok.. :D dulu ayah saya slalu jgk pergi cari kak bila balik dari kebun..
BalasPadamresepi gapooo cicah budu tu weh ??? eerk..
Padammek kalte mano sesak ni wehh??hihihihihhi..
Padampatutnya tece tulis:
resepi nape cicoh budu tu wehh?? hahahahaha..
btw, dia bukan resepi teacher.. hihihih
betul ke xtahu ni.. ehh.. kak farrah tahu??
Kihkihkih mengekek-ngekek akak baca komen korang berdua. By the way, rebung cicah budu? Akak nak cubalah. Akak ni punya suka budu, ayam goreng pun akak cicah budu makan ngan nasi :)
Padam...akak orang tua,..lebih dulu makan garam. Mestilah tau hahahaha
Padamfavorite saya kerabu rebung kak.. best. :D
BalasPadamUishhh sedap gak tu!
Padamsedapnyaaa! walaupun tak makan rebung tapi suka gulai rebung. makan kuahnya saja :D
BalasPadamOhhh, Siqah macam kawan akak. Tak makan rebung, tapi kuah gulai rebung dia makan. Tak makan petai,..tapi sambal petai,..sambalnya tu dia makan :)
Padamlauk gulai lemak rebung best sangat sangat
BalasPadamfavourite saya!
Kita geng! Sep sikit!
Padamsedapnya rebung.. lepas makan tu sendiri mau ingat laa.. rebung tu kan berangin skit.. hehehe..
BalasPadamHahahah betul tu, eyda. Sendiri mau ingatlah kan :)
PadamSedap tu... ! yum yum ...
BalasPadamMummy suka masak pakai santan kotak ni.. kini tak perlu penat memerah santan.hehhee :D
BalasPadamMasak Lemak rebung ni kalo pekena ngan sambal belacan , ulam, ikan goreng dan nasi panas2 mau 3 pinggan mummy makan.. hahaha :P
BalasPadamtak pernah makan rebung ehehe..
BalasPadamKita gang !
Padamkesiannyerr..hihihihihi
Padamkalo kita makan ni.. kita boleh langsing jugak x ?
BalasPadamKalao langsing Yana pon nak makan jgk
Padamkalaulah kan..hihihhihihi
Padamaida cukup suka rebung ni tau.
BalasPadamkalau gi kedai, ada rebung, confirm amik.
tak pernah masak sendiri.
biasa nye mak masak dgn daging ~ masak lemak daging rebung.
sedap juga tu Aida makan dengan daging.. tetiba terbayang2..
PadamSedapnya rebung....
BalasPadamLama rasanya tak makan rebung...
BalasPadamsedapnya. nak buat jugaklah nanti
BalasPadamsedapnya...rebung buluh ke ni... kalau ya ekin xleh makan... sebab kedua2 belah keluarga aboh n ma xleh makan sebab pesan tok nenek moyang dulu2 la
BalasPadamahaaa..that one rendah lemak..sis JM biasa guna kotak warna BIRU
BalasPadambiasa masak gulai rebung ni tapi tak pernah letak stok ayam..so leh tambahlah pasni
BalasPadamlagi pedas lagi sedap kan
BalasPadam