Satu lagi resepi yang simple tapi super yummy! Siapa penggemar petai di sini? Kita boleh geng! Saya kalau dapat petai, tak kisahlah yang biasa, berebus atau yang berjeruk, memang suka bangat! Pekedai runcit kat area rumah saya pun, kalau ada orang letak petai kat kedai, confirm akan beritahu saya ;)
Kebiasaannya, saya makan cicah dengan budu atau buat sambal petai. Tetapi, kali ini kita buat goreng-goreng, tumis-tumis je. Bahan-bahan yang diperlukan: Hirisan bawang besar (terpulang nak banyak mana), hirisan bawang putih (2 - 3 ulas), hirisan cili merah (2 - 3 tangkai), ikan bilis (digoreng), petai secukupnya dan minyak masak untuk menumis. Oh, bagi yang tidak biasa makan petai raw, boleh rebus petai terlebih dahulu.Orang tua-tua kata, bila kita rebus petai tu, kuranglah sikit bau hebatnya.
Selamat Mencuba!
petai kalo dimakan 'raw' lagi power..rangup je..
BalasPadamBilik air pon wangi jek... Keh keh keh
Padamx perlu cuci lagi sbb dah wangi
PadamFav ni :'))
BalasPadamTelan air liur .. Nyum nyum
BalasPadamBoleh pack n jual ni kak
BalasPadamSedap tu makan dengan nasi panas :)
BalasPadamikan bilis tu wajib garing, cili padi, bawang kena banyak! hahahaha...baru syok!
BalasPadamwahhh kita tak makan petai. tapi mmg suka ikan bilis, lagi lagi yang jenis rangup. kalau mak nak tabur kat nasi goreng, dia kena sorok kan sbb japg tengok tengok pinggan kosong. dari anak, menantu, cucu semua suka. one of lauk fav masa pantang jugak. eheheh
BalasPadamRajinnya Farrah, sangat menyelerakan tengok kut screen ni pun tertelan tekak, ada budu lagi la lazat :)
BalasPadamSedapnya!..yum yum.. dah lama tak makan petai yg boleh menguruskan mummy ni..hehhee :D
BalasPadamtak pernah terfikir pun resepi macam ni sebelum ni.. selalu petai buat ulam atau sambal tumis.. lain macam ni.. makan dengan nasi putih panas.. ohoiii
BalasPadamSalam sis..lama xsinggah...singgah2 dapat jamu mata dengan menu sedap ni....bestnya...terus rasa nak pi cari petak jugak...huhuhuhu
BalasPadamSedapnyaaaaa! Saya tak pernah try petai tapi tengok resipi ni terus rasa macam nak try hehe
BalasPadambahan semua ada ni farrah.
BalasPadammcm sok nak buat.
tgk la dulu tahap kerajinan.
baru balik holiday ni, kepenatan :) hi hi hi...
sedap makan berulam bilis goreng petai ni :)
sedapnyaaa..")
BalasPadamitew makan kalo xdeee petai lalala..
BalasPadamOrang bandar mmg gitew.. He he he
PadamSebelah umah cikgu ada kosong x? Nak sewa... He he he...
BalasPadamsedapnya lah petai dan bilis..akak sukak tu
BalasPadamPETAI!!! ofcoslah my feveret also..sedap kot tp part tak sedap tu bila buang air kecil..hadoi..harum serumah..itu sbb bila mkn petai mesti makan bersama terung supaya bila membuang tak busuk, mulut juga tak berbau
BalasPadamni kalau mkn nasi tgh berasap n7..x perlu lauk lain dah
BalasPadamsambal ikan bilis febret suami ekin.. kalau buat sambal ni tak pandang lauk lain dah la nasi bertambah2
BalasPadamsedapnya petai.. nasib tadi makan ulam petai..
BalasPadam