Kau dan aku tak bisa bersama ... Mencari Cinta Sejati

Jumaat, Jun 17, 2016


 ♪♫ Kau dan aku tak bisa bersama, 
Bagai syair lagu tak berirama. ♪♫


Baru je masuk kereta M, bait-bait lagu ni pancing perhatian saya. Jiwangnya! Lagu siapa ni?! Lagu baru Cakra Khan ke? Suara gagah serak-serak tu memang suara Cakra. M ketawa. Dia dah agak saya akan tanya tentang lagu tu. Selalunya memang kalau nak dengar lagu-lagu baru, artis sini atau seberang, saya akan godek-godek playlist M. M memang kerja dalam bidang muzik dan selalu kena travel ke Indonesia. So, sedikit sebanyak perkembangan artis di sana saya dengar fresh dari M. Kawan-kawan saya di Jakarta dan Bandung pun kebanyakannya kawan-kawan M juga.

Well, ini memang lagu baru nyanyian Cakra Khan untuk OST Rudy Habibie (Habibie dan Ainun 2). Tajuknya Mencari Cinta Sejati. Lagu ini ciptaan Melly Goeslow dan susunan muziknya oleh Anto Hoed.  Filem Rudy Habibie ini akan ditayangkan di Indonesia hujung bulan ni. Siapa yang dah tengok Habibie dan Ainun sebelum ini tentu tahu kisahnya mengenai siapa kan,..


Secara peribadi, saya paling suka bahagian korusnya. Mula-mula dengar, saya rasa verse biasa je,..tapi lama-lama dengar jadi suka the whole song! Seperti biasa, lirik magis nukilan Melly Goeslow memang dahsyat! Meaningful! Chords mudah lagu Mencari Cinta Sejati di bawah ya.

Kord Gitar From FAMF Tower

Kunci Gitar dan Lirik Mencari Cinta Sejati - Cakra Khan (Easy Chords)

OST Rudy Habibie
Ciptaan: Melly Goeslow & Anto Hoed




(Intro)
Am D F C Em
Am D F C Em


Am Dm
Hembusan angin meniup wajah alam
G C
Mataku tak berkedip menatap langit
F Dm
Terlalu luas tak bertepi pandang
B7 E
Bisakah aku menyentuh awan

Am Dm
Berwaktu-waktu aku mengasuh rasa
G C
Mendengarkan jiwaku berkata-kata
F Dm
Tak mungkin aku abaikan kata hati
B7 E
Ku harus jujur pada hatiku

(Chorus)
Dm G C F
Kau dan aku tak bisa bersama
Dm E Am
Bagai syair lagu tak berirama
Dm G C F
Selamat tinggal kenangan denganku
B7 E
Senyumku melepaskan kau pergi

Am Dm
Engkau bukanlah sebuah kesalahan
G C
Tak pernah aku menyesal mengenalmu
F Dm
Tapi biarkanlah aku terbang bebas
B7 E
Mencari cinta sejati

Am Dm
Berwaktu-waktu aku mengasuh rasa
G C
Mendengarkan jiwaku berkata-kata
F Dm
Tak mungkin aku abaikan kata hati
B7 E
Ku harus jujur pada hatiku

Ulang (Chorus)



49 ulasan

  1. Macam best aje lagu ni, nak pergi dengar jap. Haha !

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Alaaaa orang citer pasal lagu,..M jugak yg ditanya! ;)

      Padam
  3. nanti nak dengar jugak.. suka suara CK.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti carikla. Akak memang gemor dgn suara CK.

      Padam
    2. hahhahah , cakra padat pon boleh la dik oiii

      Padam
  4. mesti best..biasanya lagu Melly tak menghampakan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yess, tapi lagu yg dia buat utk Cinta dan Ibadah tu akak rasa kurenggg sikit.

      Padam
  5. nak dengar laa lagu nih..

    BalasPadam
  6. akak kita baca entry ni sambil dengar. igtkan akak nak bermadah mula2. bukak2 oh entry lagu rupanya.
    .
    Okay tengah layan lagu
    .
    awwwww melting dengn suara cakra
    .
    okay chorus
    .
    lagu dia mcm mendayu2 gitu.
    .
    Okay best! Lirik dia menusuk kalbu
    .
    Sekian. hehehe .
    kau dan aku tak bisa bersama~~~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kihkihkih akak kalau bermadah, tak siapa sudi baca lah,... ;)
      Yesss, suara CK memang meluruhkan jiwa!

      Padam
  7. salam.. tak pernha dengaq lagi lagu ni

    BalasPadam
  8. punyalah lama tak dengar radio, tak update pun pasal lagu2 baru. kena menghayati jugak lagu ni. hihi

    BalasPadam
  9. Baru tahu kewujudan lagu ni..minat jugak dgn Cakra Khan..suara serak2 tu memukau...hehe..
    nanti nak cari kt youtube... :)

    BalasPadam
  10. Ok jap lagi mummy cari lagu ni.. macam best je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nape nak jap lagi? Skrg laa! Jap lagi dah basi... He he he

      Padam
  11. ciptan melly goeslow?..lirik sangat syahdu

    BalasPadam
  12. terbang bebas mencari cinta sejati tu

    BalasPadam
  13. lagu2 dari Indon ni mmg best tau kalau layan

    BalasPadam
  14. tapi tak boleh dengar selalu hahhaa :P

    BalasPadam
  15. Memang best lagu nie. Tambah lagi gandingan yang mantap.

    BalasPadam
  16. Balasan
    1. hahahha , kak farrah ramai yang tanya siapa M, yana baca entry ni sepintas lalu tak jumpa pon M, terus ke lagu hahaha

      Padam
  17. hahaha misteri betul nama M tu. sampai menjadi tanda tanya semua orang. lagu Cakra Khan! pergh memang kena dengar. kita suka lagu dia.

    BalasPadam
  18. MAcam pernah dengar... Macam tak... Ehhh... Entah... ha ha ha...

    BalasPadam
  19. akak !!! M tu sapa !!! meow meow ka ?

    BalasPadam
  20. penuh curiosity ni.. siapakah M !!!

    BalasPadam
  21. Hahahahaha ingat zaman ekin gewe dulu.. Nama singkatan untuk encik dulu guna M...

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.