Tutorial Kraf Kertas - DIY Mudah Kad Hari Raya (Bubble Talk)

Isnin, Jun 13, 2016

[Scheduled Post - Will be back on Tuesday, the 14th.]

Assalamu'alaikum,

Tutorial DIY Kad Hari Raya terdahulu:

Tutorial yang seterusnya ini bertemakan bubble talk. Secara peribadi, saya kalau buat kad hari raya memang jarang guna imej masjid, ketupat atau pelita. Saya prefer kad yang simple, tak ada elemen raya sangat. Saja nak kelainan. Apa yang penting, titipan ucapan hari raya dan ingatan tu :)

DIY Kad Raya Bubble Talk ini pun konsepnya sama. Ringkas. Mudah dibuat. Bahan-bahan yang diperlukan lebih kurang sama seperti tutorial-tutorial kad sebelum ini.  Di bawah, ada beberapa template yang boleh digunakan. [Save image dan cetak mengikut saiz yang diingini.]







Dah ada template, pilihlah bubble talk yang sesuai dan mula hasilkan kad :)

Yang paling mudah :)

Serikan dengan washi tape.
Boleh guna dua tiga bubble talk sekali :)
Buat begini pun boleh! Gunakan lebihan kertas yang ada.

Bahagian dalam.

Selamat buat kad!



Muat naik hasil kreativiti anda di Instagram. Gunakan hashtag #famftowercrafts  di Instagram (dan boleh juga tag saya @faidamf) untuk sebarang hasil kreativiti yang anda buat berdasarkan tutorial-tutorial di blog ini.  Anda berpeluang memenangi hadiah istimewa daripada saya :)

46 ulasan

  1. menarik..suka yg simple2..less is more..

    BalasPadam
  2. hipster sangat kad raya ni..biasa ketupat, bunga api semua tu kan.hehe

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. heheh sesekali nak lain drpd yang lain :)

      Padam
  4. Balasan
    1. jom.. hahaha tahap kemalasan tengah tinggi nih..

      Padam
    2. Alemak! Kalau tahap kemalasan tengah tinggi memang tak leh tolong lah :)

      Padam
  5. banyak idea yg boleh kita buat kan kak Farrah.. :D

    BalasPadam
  6. Akak ni bagilah kertas lebih gunting2 semua blh dapat hasil yg kreatip.
    I likeeee sangat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihih takat yg senang2 ni bolehla, Shikin :)

      Padam
  7. Cantik . tapi malas nak buat. Hoho

    BalasPadam
  8. salam!

    akak cantiknya tapi tulah malas! !

    BalasPadam
  9. ada niat nak buat tak tak menyempat nak buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi, busy bebenor bunyinya :)

      Padam
    2. idok le busy bebenor, cuma kalau hari biasa laptop jarang bukak

      Padam
  10. boleh pakai photoscape guna bubble talknya

    BalasPadam
  11. cantiknyaaaaaa.....simple je, sy suka macam ni, kalau serabut sangat tak suka

    BalasPadam
  12. kalau RAJIN semua jadik..cam sis JM ni...serba serbi malas..BLOG pun dah bersawang tu huhuh

    BalasPadam
  13. ishh..jeles ngan Farrah..ada je masa dia nk buat..plus RAJIN & KREATIF!!!

    BalasPadam
  14. buuble talk tu akak biasa print atas kertas keras ke?

    BalasPadam
  15. hahahaha comel gila bubble talk tu. macam nak tampal dekat cubicle ofis ni

    BalasPadam
  16. yang ni menarik... simple jek...

    BalasPadam
  17. kosong kosong yaaa !!!! hehehe.. i is kembali !!

    BalasPadam
  18. wah wah sejak nampak nama kembali di dalam carta i kemain semangat ni..

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.