*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.
Psstt! Jika tiada sos BBQ, boleh juga gantikan dengan sos lada hitam. Nak lagi senang? Dapatkan je Honey BBQ Sauce yang ready-made di pasaran. 🙂
Siapa yang suka hidangan sayur campur? Sebelum ini, saya pernah kongsi resepinya di sini. Hari ini, satu variasi sayur campur untuk kalian - Sayur Campur Honey BBQ. Rasanya manis-manis gitu! Untuk pilihan sayur-sayuran, ikutlah citarasa kalian hendak letak/guna apa. Resepi kali ini, saya hanya guna brokoli, lobak merah dan lada benggala hijau. Boleh juga dimasukkan kubis bunga, kacang peas, kacang buncis dan jagung kecil. Dah nama pun sayur campur kan,...campurkan aja ikut selera! 😀
Apa yang berbeza ialah penyediaan kuahnya. Jika sayur campur biasa kita gunakan sos tiram, sayur campur yang ini kita gunakan sos BBQ dan madu. Apa yang diperlukan:- Lobak merah, brokoli, lada benggala yang telah dibasuh, dibersihkan dan dipotong, 3 ulas bawang putih dihiris halus, 2 - 3 sudu besar, sos BBQ dan 1 sudu besar madu.
Saya masak sayur ni guna airfryer. Jadi, apa yang saya buat ialah campurkan kedua-dua sos BBQ dan madu hingga sekata. Setelah itu, gaulkan pada sayur-sayur yang telah dipotong tadi. Saya masukkan sayur-sayuran di dalam aluminium foil (kerajang aluminium) dan bungkus (macam nak bakar ikan tu) supaya tidak menjadi kering sesudah dimasak. Masak di dalam airfyer pada suhu 180-200 darjah celcius selama 15 - 20 minit. Siap!
Alternatively, jika hendak memasak menggunakan kaedah biasa, panaskan satu sudu besar minyak dan tumis bawang putih terlebih dahulu sehingga naik bau. Sesudah itu, masukkan sayur-sayuran diikuti dengan sos BBQ dan madu. Letakkan sedikit air jika sos terlalu pekat dan inginkan lebih kuah. Biarkan seketika di atas dapur sehingga sayur lembut.
Selamat Mencuba!
Psstt! Jika tiada sos BBQ, boleh juga gantikan dengan sos lada hitam. Nak lagi senang? Dapatkan je Honey BBQ Sauce yang ready-made di pasaran. 🙂
wah senang gak tu...camne guna airfryer tu sy slalu guna utk msk yg segera jer hehe
BalasPadamTak rumit sangat, Mrs. Anna. Saya selalu guna temperature 180/200 lepas tu agak2 waktu masaknya. Kalau tak cukup, tambah masa lagi 😊
Padamnmpk menyelerakan, sy tak prnh lg mask pki airfryer, bolh cuba nanti
BalasPadamKalau tak pakai airfryer pun boleh, Zie. Sauté je semua 😊
Padamni kalu dijudukan dgn nasi panas dan ikan masin...perghhh sedapnyerrrrr
BalasPadamMemang sesuaiiiiii 😊
PadamAkak takde air fryer tu. Hehe.
BalasPadamTak mengapa, kak. Stir fry dalam kuali pun jadi 😊
PadamSelamat berehat Kak Farrah ~ moga yang baik2 sahaja...
BalasPadamTerima kasih, Zafirah 😘😘😘
PadamTak de air fryer.. tunggu Kak Farrah la buatkan... boleh tak ? heee
BalasPadamMeh buat appointment, turun sini...
PadamTak suka sangat sayur campur.. lagi suka sayur berdaun.. keh2
BalasPadamKangkung? Bayam? Pak Choy? Suka dak?
Padamgood info ni.. sangat berkhasiat bila masak guna airfryer
BalasPadamYesss, lebih sihat dan jimat minyakkkk 😊
PadamRasanya Farrah dah boleh jadi Duta Airfyer ni.. hehhe
BalasPadamKihkihkih jadi duta?
Padamtengok pun sedap. Fiza suka sgt sayur carrot dan brokoli..
BalasPadamSamalah kita :)
Padammenu sihat ni.. utk berdiet pon bole ni
BalasPadamYesss,..sape nak berdiet boleh masukkan lauk ni dalam menu :)
Padamsedap nampak menu sihat ni
BalasPadamMemang dap dap dap, Ekin.
Padamxcuba buat lagi kena cari sos BBQ dulu.. hahhahha
Padamwah. nanti aida kopipes ekk resepi ni.
BalasPadamnak buat.
mcm mudah ajer.
Memang mudah, Aida. Silakan silakan...
PadamAdehhh... Complicated... Lagi cepat kalu kita tadah pinggan... ha ha ha...
BalasPadammenarik resepi guna airfryer nih.. simple dan cepat..
BalasPadamklu x payah guna aluminum foil pun ok kan
BalasPadamBoleh. Tak ada masalah :)
Padam