Resepi Ikan Masak Taucu

Isnin, Jun 05, 2017

Ikan masak taucu ini antara hidangan kegemaran berbuka puasa di rumah. Yelah, rasa masam-masam masinnya tu membuka selera. Memang akan bertambah nasi kalau makan. 😆


Resepi Ikan Masak Taucu

Nak sediakan ikan masak taucu ini mudah sahaja. Bahan-bahan yang diperlukan:  Ikan (terpulang nak guna ikan apa,..kembung, merah, tenggiri pun boleh), dua labu bawang besar, beberapa ulas bawang putih, dua sudu besar taucu, beberapa batang cili hijau atau jika suka pedas, guna cili api, satu keping asam keping dan sedikit minyak masak untuk menumis dan menggoreng ikan. Oh, jangan lupa serbuk kunyit dan garam secukupnya untuk perap ikan sebelum digoreng.

Langkah-langkah penyediaan: Mula-mula goreng ikan hingga masak. Ketepikan. Asingkan minyak yang digunakan untuk menggoreng ikan tadi. Masukkan sedikit minyak masak yang baru, agak-agak sahaja biar cukup untuk tumis bawang. Tumis bawang besar, diikuti dengan bawang putih hingga naik bau. Sesudah itu, masukkan taucu, cili api dan asam keping, biarkan seketika. Masukkan air untuk jadikan kuah. Masak hingga kuah mendidih. Perasakan dengan garam HANYA BILA PERLU. Kebiasaannya apabila guna taucu ni, hidangan dah cukup masin. Simbahkan kuah ke atas ikan goreng. Sedia untuk dihidang.

Untuk hidangan ikan masak taucu yang lebih lazat, boleh masukkan hirisan buah tomato atau belimbing buluh.



8 ulasan

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.