Saya memang gemar makan cendawan. Paling suka cendawan shitake dan cendawan tiram. Selalu memang akan pastikan ada cendawan dalam stok bahan masak. Senang nak dibuat lauk. Selain itu, kadang-kadang rajin juga beli enoki atau cendawan butang. Enoki selalunya saya masukkan dalam sayur campur atau buat sup. Cendawan butang pula lazimnya buat inti sandwic, filling pizza atau makaroni bakar.
Di bawah ini ada dua variasi hidangan cendawan tiram. Tidak kiralah cendawan tiram yang kelabu atau yang putih, kedua-duanya saya suka. Asal segar dan sedap dijadikan hidangan.
Antara resepi lain berasaskan cendawan:
Lontong Goreng Cendawan
Resepi Lontong Goreng Cendawan
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Lontong/Nasi Impit/Ketupat secukupnya (potong kecil-kecil)
- 1-2 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 3 ulas bawang putih (cincang halus)
- Beberapa tangkai cili api (hiris halus). Jika tidak mahu hidangan menjadi terlalu pedas, tukarkan kepada hirisan cili hijau.
- Setengah batang lobak merah (potong dadu). Boleh juga gunakan beberapa sudu besar mixed vegetables.
- 1 pek cendawan tiram + 200 - 250g (carik atau hiris menjadi bahagian kecil)
- sedikit serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk lada putih
- beberapa sudu kicap manis
- sedikit minyak bijan (jika tidak guna pun tidak mengapa)
- minyak masak untuk menumis
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, lobak merah dan hirisan cili.
- Masukkan sedikit serbuk kunyit, serbuk lada putih, kicap manis dan perasakan dengan garam.
- Setelah itu barulah dimasukkan cendawan. Biar seketika hingga cendawan lembut.
- Masukkan lontong. Gaul hingga sekata. Tambah lagi kicap, lada putih atau garam jika perlu. Pandai-pandai seimbangkan rasanya ye.
- Akhir sekali, setelah siap, titiskan sedikit minyak bijan ke atas hidangan sebelum dihidangkan. Yummmy yummmm! Wangi semerbak dan menyelerakan!
Rendang Cendawan Tiram
Rendang cendawan tiram pula kebiasaannya saya buat apabila saya habis idea nak masak apa atau tiba-tiba rasa nak tukar selera. Selalunya, apabila masak rendang, kuah rendangnya saya akan buat lebih. Sebelum masukkan ayam atau daging, saya akan asingkan dan simpan sedikit pes rendang di dalam freezer. Jadi apabila teringin nak makan rendang, keluarkan pes, defrost dan tinggal nak masuk ramuan utama sahaja. Separuh kerja dah siap!
Tidakpun, kadang-kadang ada orang bagi perencah segera rendang macam perencah instant rendang Mak Nyonya tu. Saya simpan je sebagai stok. Datang mood malas masak, tak selera nak makan ayam atau daging, kita buatlah rendang cendawan tiram. Sedapppppp!
Psstt! Tulis pasal cendawan ni tiba-tiba teringin nak makan kulat sisir 😉
wahhh rendang cendawan tiram baru pertama kali tengok kak buat ni... lontong goreng tu pernah tengok makan xpernah hahahaha
BalasPadamNanti cubalah buat, Ekin. Buat tukar2 selera.
Padampernah try nasi goreng nasi impit je.. tp sy lg suka makan berkuah..hahaa
BalasPadamSaya kering ke berkuah ke on je :)
PadamAkak biasa makan cendawan busut, cendawan tiram dengan cendawan sisir tu je. Sekarang ni harga cendawan sisir dah mahal kedaruk.
BalasPadamBetul, kak. Mahal bukan main! Insaf nak beli heheeh
PadamSedapnyaaa lontong goreng. Haritu Nani pernah buat sekali. Heheh
BalasPadamBest kan, Nani. Dap dap dap!
PadamBest jugak ni. Sebab kadang2 serius taktau nak masak apa. Masakan macam ni bolehla dicuba sebab macam sedikit rare gitu. Hihi
BalasPadamBuat tukar selera kan,..lagipun bahan2 mudah cari
Padamsedapnya
BalasPadamBoleh cuba. Memang sedap, dik.
Padamsedapnyaa. lama tak datang kat sini.. hehe
BalasPadammaaf ye kak farah.
Hi, wawa! Apa khabar? :)
Padamtak pernah lagi makan lontong goreng. nak mencuba juga one day :)
BalasPadammenarik utk dicuba ni..
BalasPadamsuka jugak cendawan, malas sgt kdg2 goreng jer ngn tepung serbaguna..dap2..
BalasPadamrendang cendawan ni first time dengar. biasa cendawan saya goreng je or campur dalam sup sayur. dapnya cendawan..
BalasPadamsedapnya cendawan...my fav tu
BalasPadamdah la tengah lapaq ni lagi ber kriuk perut
BalasPadamsedapnya.... mrs pip pun suka masukkan cendawan dalam masakan ...
BalasPadam1st time dgr ni tampak sedapppp
BalasPadamSiqah suka makan cendawan goreng je. Hehe. Baru pergi kedai mana entah makan masak lemak cili api kulat sisir. Susah kan nak jumpa kulat sisir. Tapi sedap!
BalasPadamTak pernah lagi masak gini.. Sha memang suka cendawan.. Selalu buat sup sayur je..
BalasPadamBaca entri dalam keadaan perut lapar, memang terkesan sangat. Tak pernah terfikir nak masak cendawan dengan lontong. Nanti nak try.
BalasPadam1st time tgk orng bt cndawan masak rendang
BalasPadam