Ini antara entri resepi peram saya. Buat resepi ni tahun lepas, baru sekarang dapat terbit sebagai entri. Susulan beli Kedondong Reduced to Clear dari Tesco (maaf, ini juga kisah 2019), banyak jugalah resepi berasaskan kedondong yang saya olah untuk santapan diri dan keluarga. Antaranya ialah kerabu kedondong.
Beginilah rupa paras kerabu kedondong saya.
Resepi Kerabu Kedondong
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 6-8 biji buah kedondong (isi dihiris memanjang). Jika nak guna lebih banyak pun boleh.
- beberapa biji bawang merah atau sebiji bawang holland (dihiris halus)
- segenggam kecil ikan bilis (disangrai/disangai - goreng tanpa minyak). Kalau nak goreng seperti biasa dengan minyak pun boleh, asalkan ikan bilis tu garing.
- beberapa helai daun limau (dihiris halus)
- 2 batang serai (dihiris halus)
- air perahan limau kasturi (secukupnya)
- garam secukup rasa
- Satukan isi kedondong, bawang, daun limau, serai di dalam sebuah mangkuk.
- Tumbuk kasar ikan bilis yang telah disangai. Masukkan juga ke dalam mangkuk tadi.
- Seterusnya, masukkan air perahan limau kasturi dan hirisan daun limau. Gaul sekata semua bahan.
- Imbangkan rasa dengan garam.
- Sedia untuk dihidangkan.
Bagi yang suka makan pedas, masukkanlah hirisan cili padi. Lagi kawwwww! Nak lebih wangi dan beraroma, letak hirisan bunga kantan. Saya tak letak sebab masa buat ni tak ada rezeki jumpa bunga kantan. Pergi tiga kedai runcit, tiga-tiga tak ada bunga kantan. Kerabu kedondong ni super yummy sebab teksturnya yang crunchy, sedap diratah dan makan begitu sahaja. Bagi yang kurang gemar makan kerabu mangga dek rasanya yang agak masam, saya sarankan kalian cuba kerabu kedondong. Masamnya manja-manja sahaja.
Selamat Mencuba!
Pernah makan kerabu jeruk buah pala sagat tak? Saya buat guna jeruk buah pala sagat keluaran Pak Ali. Boleh cuba intai olahan resepi saya di sini.
Kedondong ni macam gantikan epal.
BalasPadamMesti sedap ni dengan kemasaman buah kedondong.
Blogwalking sini.
Terima kasih atas kunjungan. Betul, masam-masam kedondong tu yang sedap tuh :)
Padamoh belum pernah makan dan belum pernah jumpa juga kerabu kedondong. huhu
BalasPadamNanti boleh cuba buat, sis. Sedapppppp!
Padamtimbul selera nampak ..hehehe
BalasPadamNanti cikgu boleh cuba....
PadamTak pernah cuba. One day Insha Allah. Tapi akak pernah makan kari buah kedondong, mak mertua masak long time ago. Sampai lupa dah kari apa, ikan ke ayam ke tak ingat dah :)
BalasPadamSelamat mencuba, Puan Hazel. Uishh...memang sedap tu kari buah kedondong. Saya pula meleleh air liur dibuatnya!
Padamkerabu ni kadang2 sy suka makan gitu je macam jeruk asam..
BalasPadamdengna nasi kureng sket hehe..
kecuali krabu perot =D
Oh my...kerabu perut! Tiba-tiba akak jadi teringin....
PadamOk. Kerabu kedondong saya tak pernah cuba lagi. Rasanya tak masam kan?
BalasPadamSelalu makan mangga.. Kedondong pun boleh ye kak.. menarik nie untuk dicuba..
BalasPadam