Bagi kalian yang suka memasak, membakar kek, biskut dan kuih, tentu kalian gemar mencuba resepi baharu, bukan? Pernah atau tidak jumpa mana-mana resepi yang memerlukan buttermilk sebagai salah satu bahannya?
Cara Membuat Buttermilk
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 1 cawan susu (tidak kira sama ada susu segar, penuh krim, rendah lemak, oat atau badam)
- 1 sudu besar perahan jus lemon atau cuka putih
Langkah penyediaan:
- Campurkan kedua-dua bahan. Kacau sedikit supaya sebati.
- Biarkan selama 15 - 20 minit pada suhu bilik sehingga tekstur susu menjadi sedikit mengental seperti gambar di bawah.
- Sedia untuk digunakan.
Jika dilihat, tekstur buttermilk akan jadi lebih pekat daripada susu biasa tetapi tidaklah sepekat krim. Dari segi rasa pula, rasanya sedikit masam seperti yogurt kosong. Guna kaedah ini mudahlah kita untuk sediakan pengganti buttermilk apabila diperlukan. Baki yang tidak digunakan boleh disimpan sehingga 3 ke 4 hari di dalam peti ais.
Saya memang suka guna buttermilk untuk bake. Kalau buat kek, roti atau muffin akan jadi lebih lembut dan lembap. Buat lempeng (pancake) jadi lebih gebu dan berongga.
Antara resepi kegemaran saya menggunakan buttermilk ialah Honey Butter Biscuits ala Texas Chicken. Resepinya di sini.
Selain itu, saya juga biasa gunakan buttermilk untuk buat ayam goreng. Rangup di luar, isi lembut di dalam.
Ayam Buttermilk |
Insya-Allah, nanti ada kesempatan saya muat naik resepi ayam buttermilk kemudian.
tq for sharing..tak pernah guna buttermilk..boleh try lepas ni..
BalasPadamammi tak pernah gunakan buttermilk dalam masakan..
BalasPadamkalau rasa nak masam ammi guna yogurt asli je
selalu nampak resepi yg guna, tapi x pernah buat.x de la susah mana yer
BalasPadamSedap masakan buttermilk. Rasa macam lagi sedap dimasak fresh. Tak pasti pulak boleh dibekukan atau tidak. Ayam buttermilk, udang buttermilk, ketam buttermilk ketiga tiga menyelerakan.
BalasPadam