Assalamualaikum.
Hari ini cerita tentang percubaan pertama saya membuat salah satu daripada kuih tradisi Kelantan, akok. Asalnya, seperti biasalah rasa teringin hendak makan. Dah lama benar tidak jumpa kuih akok. Gerai tempat saya selalu cari kuih akok yang sedap asyik tutup sahaja. Di situ akok pandan pun ada jual. Mungkin mereka sudah tidak berniaga lagi.
Tengah-tengah mengidam akok, ada pula kawan kongsi gambar akok yang dibuat untuk hidangan minum petang. Saya pun apa lagi, terus mengendeng minta resepi. Alang-alang susah nak jumpa, kita cuba belajar buat sendiri!
Sebelum ini, saya tengok banyak video orang buat akok pakai acuan mufin atau kek cawan sahaja. Tak perlu susah-payah cari loyang tembaga untuk kuih akok. Cantik je kejadiannya. Kemudian, bakar akok pun dalam oven. Tidak perlu gigih cari sabut kelapa. Mudah, bukan? Nak akok versi autentik yang ikut cara penyediaan tradisi, kena tunggu rezeki di lain kesempatan. Sementara hendak lepaskan hajat tekak, kita buat cara moden, mudah dan jimat masa.
Resepi Akok Kedut Sedap dan Lembut
Akok kedut |
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 5 - 6 biji telur (bergantung kepada saiz telur)
- 1 cawan santan pekat
- 3/4 cawan nise kerek. Saya guna tidak sampai 3/4 cawan. Lebih kurang 1/2 cawan bumbung. Saya potong dan pecahkan kecil-kecil supaya mudah larut. Jika ingin dapatkan nise kerek yang asli boleh cari di sini.
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 2 - 3 helai daun pandan (dicarik-carik sedikit lalu disimpul)
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk lengser acuan
Langkah-langkah Penyediaan:
- Lengserkan lubang acuan mufin atau kek cawan dengan sedikit minyak. Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu antara 180 - 190 darjah celcius (bergantung kepada oven masing-masing) selama 10 - 15 minit. Masukkan dulang mufin yang telah dilengser tadi. Biar panas di dalam oven.
- Masukkan nise kerek, air dan simpulan daun pandan ke dalam periuk kecil. Masak sehingga gula nise hancur dan larut. Biarkan sejuk.
- Satukan telur, tepung gandum, santan, garam dan larutan air gula ke dalam mesin pengisar. Jangan lupa keluarkan simpulan daun pandan dari laruran air gula tadi. Kisar sehingga semua bahan tergaul sekata dan jadi betul-betul kembang. Tapis adunan. Tekstur adunan akok memang agak cair ya.
- Keluarkan dulang mufin yang telah dipanaskan di dalam oven. Tuangkan adunan akok ke dalam acuan mufin.
- Bakar sekitar 15 - 20 minit atau sehingga akok masak. Ketika dibakar, kuih akok akan naik dan mengembang sebelum masak dan bertukar menjadi akok kedut.
- Keluarkan dari acuan. Sedia untuk dihidangkan.
Wahhh
BalasPadamberjaya
kuih ni dulu x reti mkn, sb rasa telur skrg akak dah blh mkn sb kedai dpn ni buat sedapp
Yeah!! Tahniah Kak Farah.. Terbaiklah.. Cantik hasil kejadiannya..
BalasPadamyes, tahniah juga dari aida.
Padamaida pernah sekali makan kuih ni.
BalasPadamtime tu on the way back ke melaka from kelantan.
kedai tepi jalan, kami berhenti utk beli dan rasa, farrah.
dia bakar guna sabut kelapa.
rasanya sedap. nice di makan panas-panas :)
Alhamdulillah. Syukur. Lepas ni nak makan boleh terus buat..
BalasPadamWah, tahniah! Percubaan pertama sudah berjaya.
BalasPadamSedap kuih akok ni, lemak manis lembut. Lagilah kalau makan sewaktu hangat-hangat. Berbiji-biji masuk perut.
Alhamdulillah..menjadi. Senang dah tahu buat. Bila teringin terus masuk dapur terus buat. Nak cari orang beli agak susah jugak kan.
BalasPadamPandainya kak Farrah. Open order tak? Hehe
BalasPadamfav akok..suka akok pandan..dlu2 mak buat jual
BalasPadam