Tercari-cari idea masakan menggunakan terung? Boleh cuba resepi ringkas yang saya kongsikan ini. Mudah sahaja membuatnya. Waktu makan, pasti bertambah nasi. Juadah terung ikan bilis cili api ni meriah dengan rasa. Ada masin, ada pedas dan ada masam. Masin ikan bilis, pedas cili api dan masam air asam jawa - kombinasi rasa ketiga-tiga bahan memang best!
Jom tengok resepi!
Terung Ikan Bilis Cili Api |
Resepi Mudah Terung Ikan Bilis Cili Api
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 3 biji terung bulat, dipotong, digoreng dengan sedikit minyak sehingga lembut, kemudian ketepikan. Jika hendak guna terung panjang pun tiasa masalah. Ikut apa yang ada ya.
- segenggam kecil ikan bilis, dibersihkan, dibasuh lalu dituskan
- 1 biji bawang besar, dihiris. Jika suka banyak bawang, lebihkan.
- 5 ulas bawang putih, dihiris atau dicincang halus
- segenggam cili api, ditumbuk separa lumat
- 1/4 cawan air asam jawa. Penggunaan asam jawa agak-agak sahaja tau. Rasa hendak lebih masam atau lebih berkuah, tambahlah lagi air asam jawa
- garam hanya jika perlu kerana kita sudah ada masin ikan bilis
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng terung dan menumis
Langkah-langkah penyediaan:
- Panaskan kuali. Masukkan 3 sudu besar minyak masak. Goreng ikan bilis buat seketika.
- Kemudian, masukkan bawang putih diikuti dengan bawang merah. Tumis hingga naik bau.
- Seterusnya, masukkan pula cili api yang telah ditumbuk. Tumis semuanya hingga masak. Pada peringkat ini boleh juga letak sedikit belacan untuk menambahkan kelazatan dan potong rasa pedas cili api. Saya tidak guna sebab memang suka pedas.
- Akhir sekali, barulah dimasukkan terung goreng, sedikit air asam jawa (ikut cita rasa) dan jika perlu perasakan dengan sedikit garam.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba! 😊
Memang sedap terung dimasak begini :)
BalasPadamSimple tapi sedap! :)
PadamNampak sedapnyer
BalasPadamMemang dap dap dap ni, wak!
PadamSedapp mkn dgn nasi ni
BalasPadamSemestinya :)
PadamSebenarnya saya tak pernah merasa terung. Tak tau bagaimana rasanya.
BalasPadamOrang rumah makan tak? Suatu hari Fairus kena cuba rasa. Mana tahu kena dengan selera.
PadamSedap ni. Simple dan sedap! Buat bersahur pun dari ngantuk boleh buntang mata.
BalasPadamSetuju. Waktu sahur lauk nilah yang boleh buka selera :)
Padamsedap ni!
BalasPadamYummeh!
Padamresipi yang senang dan sedap! Suka sangat makan menu ni on weekend.
BalasPadamSenang, sedap, makan confirm bertambah!:)
Padamwalaupun tak suka terung sangat, tapi sebab puasa teliur jugaklah. dah boleh start take note menu nak masak apa. haha
BalasPadamTak suka terung gantikan dengan kentang, Sal. Hahahah betul! Puasa-puasa ni kan... semua terliur :)
Padammenu sahur ccl pagi tadi
BalasPadamBertambah tak makan? :)
Padamnanti boleh la cuba. skrg masih ada idea lg nk memasak. hehee
BalasPadamIni simpan dalam poket jadi menu spare hihih
PadamYeay favourite ni!
BalasPadamSep sikit kita geng!
Padammenu paling sedap.. Makan pula waktu sahur.. best..
BalasPadamSetuju 100% :)
PadamSuka lauk terung tapi yang peliknya saya suka terung panjang ungu je. Jenis bulat saya tak makan. Pelik kan. Terung kalau masak ikan bilis cili api memang sedap. Berselera makan.
BalasPadamHihihi memang pelik. Fiza suka terung panjang je ye... akak balun semua :)
PadamBetul tu, dik. Terung cili api ni kalau jadi lauk memang bertambah-tambah selera!
saya bayangkan dapat mkn ni dgn ikan masin fuhhhh
BalasPadam