Ahad, April 03, 2022

Doa Harian untuk Sepanjang Ramadan

Assalamualaikum. 
Salam Ramadan 1443. Alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan oleh Allah untuk bertemu dengan Ramadan sekali lagi.

Photo by Thirdman from Pexels

Bagaimanakah hari kalian setakat ini? Semoga semua baik-baik sahaja.


Doa Harian untuk Sepanjang Ramadan

Perkongsian untuk hari ini - untaian doa yang boleh kita baca setiap hari di bulan penuh kemuliaan ini.

Jom sama-sama kita amalkan doa harian di bawah:

Doa 1 Ramadan

Ya Allah, 
Jadikanlah puasaku sebagai puasa orang yang benar-benar berpuasa dan ibadah malamku sebagai ibadah orang yang benar-benar melakukan ibadah malam. Jagalah aku dari tidurnya orang-orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku, Wahai Tuhan sekalian alam! Dan ampunilah aku, Wahai Pengampun para pembuat dosa.

Doa 2 Ramadan

Ya Allah, 
Dekatkanlah aku kepada keredhaan-Mu dan jauhkanlah aku dari kemurkaan serta balasan-Mu. Berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-Mu dengan rahmat-Mu, Wahai Maha Pengasih dari semua pengasih!

Doa 3 Ramadan

Ya Allah, 
Berikanlah aku rezeki akal dan kewaspadaan dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan. Sediakanlah bahagian untukku dari segala kebaikan yang Kau turunkan, demi kemurahan-Mu, Wahai Dzat Yang Maha Dermawan dari semua dermawan! 

Doa 4 Ramadan

Ya Allah,
Berikanlah kekuatan kepadaku untuk menegakkan perintah-perintah-Mu, dan berilah aku manisnya berdzikir mengingati-Mu. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-Mu, dengan kemuliaan-Mu. Dan jagalah aku dengan penjagaan-Mu dan perlindungan-Mu, Wahai Dzat Yang Maha Melihat. 

Doa 5 Ramadan

Ya Allah,
Jadikanlah aku di antara orang-orang yang memohon keampunan, dan jadikanlah aku sebagai hamba-Mu yang soleh dan setia serta jadikanlah aku di antara Auliya'- Mu yang dekat disisi-Mu, dengan kelembutan-Mu, Wahai Dzat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih. 

Doa 6 Ramadan

Ya Allah,
Janganlah Engkau hinakan aku kerana perbuatan maksiat terhadap-Mu, dan janganlah Engkau pukul aku dengan cemeti balasan-Mu. Jauhkanlah aku dari hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-Mu, dengan anugerah dan bantuan-Mu, Wahai Puncak Keinginan orang-orang yang berkeinginan! 

Doa 7 Ramadan

Ya Allah! Bantulah aku untuk melaksanakan puasanya, dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku dari kelalaian dan dosa-dosanya. Dan berikanlah aku dzikir berupa dzikir mengingat-Mu secara berkesinambungan, dengan Taufiq-Mu, Wahai Pemberi Petunjuk orang-orang yang sesat. 

Doa 8 Ramadan

Ya Allah,
Berilah aku rezeki berupa kasih sayang terhadap anak-anak yatim dan pemberian makan, serta penyebaran salam, dan pergaulan dengan orang-orang mulia, dengan kemuliaan-Mu, Wahai Tempat Berlindung bagi orang-orang yang berharap. 

Doa 9 Ramadan

Ya Allah, 
Sediakanlah untukku sebahagian dari rahmat-Mu yang luas, dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran-ajaran-Mu yang terang, dan bimbinglah aku menuju kepada kerelaan-Mu yang penuh dengan kecintaan-Mu, Wahai Harapan orang-orang yang rindu.

Doa 10 Ramadan

Ya Allah, 
Jadikanlah aku di antara orang-orang yang bertawakal kepada-Mu, dan jadikanlah aku di antara orang- orang yang menang di sisi-Mu, dan jadikanlah aku di antara orang-orang yang dekat kepada-Mu dengan ihsan-Mu, Wahai Tujuan orang-orang yang memohon. 


Doa 11 Ramadan

Ya Allah,
Tanamkanlah dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik, dan tanamkanlah dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan. Jauhkanlah dariku kemurkaan-Mu dan api neraka dengan pertolongan-Mu, Wahai Penolong orang-orang yang meminta pertolongan. 


Doa 12 Ramadan

Ya Allah, 
Hiasilah diriku dengan penutup dan kesucian. Tutupilah diriku dengan pakaian qana'ah dan kerelaan. Tempatkanlah aku di atas jalan keadilan dan sikap tulus. Amankanlah diriku dari setiap yang aku takuti dengan penjagaan-Mu, Wahai penjaga orang-orang yang takut. 

Doa 13 Ramadan

Ya Allah, 
Sucikanlah diriku dari kekotoran dan kejelekan. Berilah kesabaran padaku untuk menerima segala ketentuan. Dan berilah kemampuan kepadaku untuk bertaqwa, dan bergaul dengan orang-orang yang baik dengan bantuan-Mu,Wahai Dambaan orang-orang miskin. 

Doa 14 Ramadan

Ya Allah,
Janganlah Engkau hukum aku, kerana kekeliruan yang kulakukan. Dan ampunilah aku dari kesalahan-kesalahan dan kebodohan. Janganlah Engkau jadikan diriku sebagai sasaran bala dan malapetaka dengan kemuliaan-Mu, Wahai Kemuliaan Kaum Muslimin.

Doa 15 Ramadan

Ya Allah, 
Berilah aku rezeki berupa ketaatan orang-orang yang khusyu'. Dan lapangkanlah dadaku dengan taubatnya orang-orang yang menyesal, dengan keamanan-Mu, Wahai Keamanan untuk Orang  yang Takut. 

Doa 16 Ramadan

Ya Allah,
Berilah aku kemampuan untuk hidup sebagaimana kehidupan orang-orang yang baik. Dan jauhkanlah aku dari kehidupan bersama orang-orang yang jahat. Dan naungilah aku dengan rahmat-Mu hingga sampai kepada alam akhirat. Demi ketuhanan-Mu, Wahai Tuhan seru sekalian alam.

Doa 17 Ramadan

Ya Allah, 
Tunjukkanlah aku kepada amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-citaku. Wahai Yang Maha Mengetahui keperluan, tanpa pengungkapan permohonan. Wahai Yang Maha Mengetahui segala yang ada di dalam hati seluruh isi alam. Selawat atas Muhammad dan keluarganya yang suci.

Doa 18 Ramadan

Ya Allah, 
Sedarkanlah aku akan berkah-berkah yang terdapat di saat saharnya. Dan sinarilah hatiku dengan terang cahayanya dan bimbinglah aku dan seluruh anggota tubuhku untuk dapat mengikuti ajaran-ajarannya, demi cahaya-Mu Wahai Penerang Hati Para Arifin.

Doa 19 Ramadan

Ya Allah, 
Penuhilah bahagianku dengan berkat-berkatnya, dan mudahkanlah jalanku menuju kebaikan-kebaikannya. Janganlah kau jauhkan aku dari keterkabulan amal-amalku di dalamnya, Wahai Pemberi Petunjuk kepada kebenaran yang terang. 

Doa 20 Ramadan

Ya Allah, 
Bukakanlah bagiku pintu-pintu syurga dan tutupkanlah bagiku pintu-pintu neraka, dan berikanlah kemampuan padaku untuk membaca AI-Quran Wahai Penurun Ketenangan di dalam hati orang-orang Mu'min.

Doa 21 Ramadan

Ya Allah, 
Berilah aku petunjuk menuju kepada keredhaan-Mu. Dan janganlah Engkau beri jalan kepada syaitan untuk menguasaiku. Jadikanlah syurga bagiku sebagai tempat tinggal dan peristirahatan, Wahai Pemenuh Keperluan orang yang meminta.

Doa 22 Ramadan

Ya Allah,
Bukakanlah bagiku pintu-pintu kurnia-Mu, turunkan untukku berkat-berkat-Mu. Berilah kemampuan untukku kepada penyebab-penyebab keredhaan-Mu, dan tempatkanlah aku di dalam syurga-Mu yang luas, Wahai Penjawab Doa orang-orang yang dalam kesempitan.

Doa 23 Ramadan

Ya Allah,
Sucikanlah aku dari dosa-dosa dan bersihkanlah diriku dari segala aib. Tanamkanlah ketaqwaan di dalam hatiku, Wahai Penghapus Kesalahan orang yang berdosa.

Doa 24 Ramadan

Ya Allah,
Aku memohon kepada-Mu hal-hal yang mendatangkan keredhaan-Mu, dan aku berlindung dengan-Mu dari hal-hal yang mendatangkan kemarahan-Mu, dan aku memohon kepada-Mu kemampuan untuk mentaati-Mu serta menghindari kemaksiatan tenhadap-Mu, Wahai Pemberi para peminta.

Doa 25 Ramadan

Ya Allah, 
Jadikanlah aku orang-.orang yang mencintai Auliya-Mu dan memusuhi musuh-musuh-Mu. Jadikanlah aku pengikut sunnah-sunnah penutup Nabi-Mu, Wahai Penjaga Hati Para Nabi.

Doa 26 Ramadan

Ya Allah, 
Jadikanlah usahaku sebagai usaha yang disyukuri dan dosa-dosaku diampuni, amal perbuatanku diterima dan seluruh aibku ditutupi, Wahai Maha Pendengar dan semua yang mendengar.

Doa 27 Ramadan

Ya Allah,
Rezekikanlah kepadaku keutamaan Lailatul Qadr, dan ubahlah perkara-perkaraku yang sulit menjadi mudah. Terimalah permintaan maafku dan hapuskanlah dosa dan kesalahanku, Wahai Yang Maha Penyayang Terhadap Hamba-Hamba-Nya yang soleh. 

Doa 28 Ramadan

Ya Allah, 
Penuhkanlah hidupku dengan amalan-amalan Sunnah, dan muliakanlah aku dengan terkabulnya semua permintaan. Dekatkanlah perantaraanku kepada-Mu di antara semua perantara, Wahai Yang Tidak Tersibukkan oleh Permintaan Orang-orang yang Meminta. 

Doa 29 Ramadan

Ya Allah, 
Liputilah aku dengan rahmat dan berikanlah kepadaku taufiq dan penjagaan. Sucikanlah hatiku dari noda-noda fitnah, Wahai Pengasih Terhadap Hamba-hamba-Nya yang Mu'min.

Doa 30 Ramadan

Ya Allah,
Jadikanlah puasaku disertai dengan syukur dan penerima di atas jalan keredhaan-Mu dan keredhaan Rasul. Cabang-cabangnya kukuh dan kuat berkat pokok-pokoknya, demi kenabian Muhammad dan keluarganya yang suci dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam.

Selamat menunaikan ibadah Ramadan!


17 ulasan:

 1. Selamat menyambut bulan Ramadan Al-Mubarak...syukran for sharing..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Selamat menunaikan ibadah Ramadan buat Sis Nohas dan keluarga :)

   Padam
 2. Selamat menyambut ramadhan.. Selamat berpuasa utk farah sekeluarga

  BalasPadam
 3. Aamiin doa2nya
  Salam ramadan dan selamat berpuasa

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam Ramadan, wak! Selamat menunaikan ibadah Ramadan!

   Padam
 4. alhamdulillah , terima kasih atas perkongsian , salam ramadhan

  BalasPadam
 5. Amin YRA> Salam 4 Ramadan kak Farrah

  BalasPadam
  Balasan
  1. Thanks so much, Sal. Semoga Ramadan kali ini lebih indah dan bermakna.

   Padam
 6. Amiinnn... Salam Ramadhan dan selamat berpuasa untuk Kak Farrah sekeluarga!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih, Cik TK. Salam Ramadan buat Cik TK dan keluarga juga. Selamat menunaikan ibadah Ramadan ya.

   Padam
 7. Salam Ramadan..
  Terima kasih kak Farah..

  BalasPadam
 8. Alhamdulillah...
  Terima kasih berkongsi doa harian sepanjang Ramadhan.

  BalasPadam
 9. bla agaknya dapat ketemu ramadan lgi...

  BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.