Khamis, April 14, 2022

Popia Tuna Frozen

Assalamualaikum. Kisah buat popia tuna frozen ini kisah sebelum puasa sebenarnya. Sengaja saya buat beberapa jenis kuih frozen buat stok. Saya ni kurang gemar ke bazaar Ramadan. Jadi, kalau rasa hendak makan kuih untuk berbuka puasa atau moreh, adalah kuih dalam peti dingin beku yang boleh dimasak. Tidak pun, buat goreng dan kongsi-kongsi dengan jiran sebagai salah satu hidangan tambahan berbuka puasa.

Rancangan asal hanya ingin buat popia goreng biasa sahaja. Bab buat popia, sebenarnya saya tukang buat inti sahaja. Sayalah yang akan parut semua bahan-bahan, tumiskan, tuskan supaya tidak berair... apabila inti sedia, proses selanjutnya akan disudahkan oleh Bott. Dia ada 100 biji popia yang hendak digulung.


Resepi Popia frozen boleh lihat di sini.


Sementara Bott gulung popia, saya kemas pantri. Terjumpa beberapa tin tuna. Dari situlah tergerak hati hendak buat popia tuna. Saya potong dadu bawang Holland setengah biji, masukkan beberapa sudu mayones, serbuk lada putih dan garam secukup rasa kemudian gaul semua bahan sehingga sekata.

Inilah inti popia tuna saya.

Inti popia tuna

Popia biasa inti lobak merah dan sengkuang yang bulat gebu tu. Saya punya popia tuna agak leper. Ala... macam popia otak-otaklah lebih kurang. Satu tin tuna tu dapatlah dalam 12 - 15 biji popia tuna.

Popia yang sedia untuk didinginbekukan.

Popia Tuna Sedap

Di bawah ini rupa popia tuna saya setelah digoreng. Saya goreng guna air fryer sahaja. Mudah. Tidak perlu hendak nyahbeku. Dari freezer terus masukkan ke dalam air fryer. Cuma kena terbalikkan popia di pertengahan proses memasak supaya gorengan jadi sekata.


Popia tuna yummeh!

Sedap! Makan begitu sahaja tanpa sebarang sos pun dah enak. Saya bayangkan lain kali jika ingin buat popia tuna saya akan masukkan hirisan cili api. Barulah terangkat! Batch yang ini memang tidak letak cili sebab nak beri orang lain makan.

Selepas ini, andai ada masa saya hendak cuba buat Crab Rangoon yang viral tu, tapi kita 'popia' kan.


Okey, itu sahaja untuk hari ini. Insya-Allah, saya akan terjah blog kalian dalam masa terdekat. Dua tiga minggu ini memang tidak larat berblogging. Apatah lagi hendak blogwalking. Kita jumpa nanti!



29 ulasan:

  1. ada stock frozen mmg senang...nk2 bln puasa..trus goreng..kt rumh ni MIL beli popia frozen carbonara

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Ada stok frozen, dah tak payah pening soal kuih sangat. Uishh, popia carbonara memang dap dap dap!

      Padam
  2. wah rajin nya diaaa....!
    Kita beli je frozen ni hahaha tahap kemalasan tu menghantui :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebetulan barang ada, kak. Kena rajinkan diri buat kalau tak nanti mulut sunyi hahahah

      Padam
  3. uniknya. nak cuba jugaklah. tapi ganti dengan sardin. rajinnya Bott menggulung popia sampai 100

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba, Sal. Kak Bott bab-bab ni memang surprisingly dia rajin dan teliti. Dapat kat akak, baru gulung 5 dah kecoh penat dah...

      Padam
  4. nampak sedap..buh cili api lg ummph..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semestinya.... letak cili api lebih terangkat!

      Padam
  5. Pandainya gulung popia, pernah gulung popia tapi masuk minyak,sedap tu isi sardin, nak cuba la juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba, babYpose. Tak mengapa, boleh terus cuba sampai dapat versi yang tak masuk minyak.

      Padam
  6. Wahh,sesekali pekena begini nikmat tak terkata jugak. ^^

    BalasPadam
  7. Menarik ni . Boleh cuba . Siap boleh buat frozen lgi .

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. Kalau makan tak cukup sekadar satu ni, Cik Nur :)

      Padam
  9. Nak cuba jugalah...
    Kemasnya gulungan popia Farrah ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba, PH. Gulungan popia saya yang tak kemas kena sorok kat bawah hahaha

      Padam
  10. Senang ada stok frozen kuih. Kemas betul balutan popiah kak Farrah. Sedap tu popiah inti tuna. Popiah premium gitu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekali-sekala kita premium hehehe Balutan yang kemas Kak Bott punya, akak punya kemas untuk 5-6 yang pertama je hahaha

      Padam
  11. belum pernah cuba goreng popia dalam AF..ammi cuba fry drummet ayamas tu jadi lemau kulitnya..tapi nugget semua tu jadi sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin sebab suhu kena pakai tinggi sedikit untuk drummet tu, Ammi. Air fryer ni tulah dia... kita kena pandai2 begakan suhu.

      Padam
  12. Okay.. save dulu.. menarik untuk dicuba..

    BalasPadam
  13. mcm ada lebih je tu? ok jap lg sy sampai

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.