Beriani Udang

Rabu, Julai 06, 2022

Pernah atau tidak kalian makan beriani udang? Baru-baru ini, saya berpeluang menikmati beriani udang. Tahu tak, sebelum ini saya hanya makan beriani ayam, daging ataupun kambing sahaja. Tidak tergerak hati langsung untuk mencuba beriani udang meskipun kadang-kadang pilihan tersebut tersedia di hadapan mata.

 

Nasi Beriani Udang

Pertama kali mencuba nasi beriani udang, memang wowww! Tengoklah saiz udang besar-besar yang mesra diresapi rempah, cili hijau yang segar dan telur rebusnya ... memang menambat selera! Juadah nasi beriani udang ini agak istimewa dan berbeza bagi saya kerana dihidangkan dengan yogurt raita dan mor milagai vathal. Maaf, dua-dua ini saya lupa hendak ambil gambar. 

Yogurt raita merupakan hidangan sampingan (side-dish) bersos atau kuah putih daripada yogurt yang mengandungi hirisan timun, bawang, daun pudina dan daun ketumbar. Memang sesuai dimakan dengan nasi beriani kerana elemen sejuk bahan-bahan raita ini sangat menyegarkan. Bolehlah seimbangkan rasa pedas berempah beriani. Andai tidak dapat bayangkan, cuba google ya.

Mor milagai (sun dried chillies atau curd chillies) pula cili yang direndam dalam yogurt kemudian dijemur di bawah matahari sehingga kering. Ini memang kegemaran saya. Dahulu, ada seorang teman sekolah berbangsa India yang ajar saya makan. Menurutnya curd chillies ada banyak manfaat untuk kesihatan - elok untuk paru-paru, bantu pencernaan dan kawal tahap kolestrol.

Mor milagai

 

Bayangkanlah makan nasi beriani panas-panas dengan yogurt raita dan mor milagai ... nikmat tidak terkata! Selama ini jadi geng beriani kambing. Sekali-sekala layan beriani udang memang asyik!

Ada antara kalian pernah cuba? Mana yang kalian lebih gemar?


14 ulasan

  1. Belum pernah cuba lagi
    Biasanya cari baryani kambing aje

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ni pun baru pertama kali cuba, wak. Selama ni layan kambing dan ayam je

      Padam
  2. Gwmuk-gemuk udangnya. Adoi terliur betul walaupun dah makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak setiap kali tengok gambar ni memang akan auto lapar hahaha

      Padam
  3. rare ni beriani udang.. bg bkn peminat udang mmg x ambik menu ni... sy prefer kambing... mbekkk... hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun geng mbekkk sebenarnya, Kakmim. Ni first time berpeluang rasa beriani udang :)

      Padam
  4. Wooo.... cili hijau tu yang tak tahan tengok...krup krap krup krap buat ulam nasi beriani!

    BalasPadam
  5. Sesungguhnya snagat sedap. hihi

    BalasPadam
  6. aduhai, farrah :)
    sedap sgt ni kalau dpt sesuap dua.
    udangnya...
    cili ijaunya...

    BalasPadam
  7. Aduh!! Aduh!! Mengancam sungguh udang itu..

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.