SOCIAL MEDIA

Laksa Sarawak Derhaka

Rabu, Mac 12, 2025

Beberapa hari lepas, sewaktu kemas pantri sambil cari idea hendak masak apa untuk berbuka, saya jumpa Pes Laksa Sarawak Hj. Manan. Terus jadi teringin makan laksa Sarawak! 

Bayangkan, kuah laksa pekat berlemak, panas-panas dimakan dengan bihun, ada hirisan ayam, taugeh, daun ketumbar, sambal… Uishhh, sedapnya! Okey, laksa Sarawak for iftar!

Pes Laksa Sarawak Hj. Manan | Boleh dapatkan di sini.

Inilah pes laksa Sarawak yang saya maksudkan. Tahu tentang pes laksa ni sebab ada orang bagi. Selepas pertama kali cuba dan pes laksa ini kena dengan selera, saya selalu pastikan ada sepek dua di dalam pantri. Buat stok. 


Laksa Sarawak Derhaka

Saya punyalah yakin semua bahan ada dan cukup, sekali nak masak baru tergigit lidah. Daun ketumbar dan taugeh tak ada! Saya pula, dah petang-petang tu kudrat ibarat Ultraman hanpir kalah bertarung dengan raksasa. Tak larat nak melangkah pergi kedai meskipun kedainya bawah rumah je. 

Tak apa. Kita pakai sahajalah bahan-bahan apa yang ada. Derhaka sedikit dari resepi asal.

Kuah laksa Sarawak


Kuah siap!

Tak perlu potong, hiris, kisar. Masukkan sahaja pes ke dalam periuk, tambah air dan santan. Terus siap kuahnya! Mudah dan jimat masa. 

Saya guna dada ayam dan bebola ayam. Sayur, memandangkan tiada tauge, saya ganti dengan kubis Cina. Habiskan bahan-bahan yang ada di dalam peti sejuk je. 

Hiris cili merah, cili hijau, limau nipis, sedikit bawang goreng supaya laksa yang dihidangkan lebih beraroma… sedia untuk dinikmati!

Laksa Sarawak derhaka main tukar-tukar bahan. 😆

Alhamdulillah, biarpun buat laksa versi derhaka, rasanya tetap enak! Maklum sahajalah pes kuahnya memang sudah cukup semua, dah sedia sedap. Berselera kami di rumah ni berbuka puasa dengan laksa Sarawak.

Saya biasa beli pes laksa ni sama ada di Shopee atau TikTok. Sekarang lebih rajin beli di TikTok sebab banyak baucar penghantaran percuma. Bagi yang ingin cuba masak laksa Sarawak sebagai juadah berbuka atau untuk raya nanti, bolehlah cuba beli di sini. Ada pek 200g dan 500g.






9 ulasan

  1. Semua laksa semenanjung saya tak makan, tapi laksa Sarawak saya makan. Best.. 😋

    BalasPadam
  2. Setiap negeri ada laksa kan. Sedapnya terliur pulak tengok.

    BalasPadam
  3. Ish sana sini laksa nampaknya... Tadi ke dapur Linda pun jamu laksa :D
    Senangkan ada pes masakan gini

    BalasPadam
  4. ldy pernah makan sekali laksa sarawak... sedap...

    BalasPadam
  5. pernah makan tapi x pernah buat lagi..senang je ada pes nya yer

    BalasPadam
  6. x pe derhaka... sbb bukan buka kedai punya😁😁

    BalasPadam
  7. Saya sukaaaaaaa paste laksa Sarawak iniiii 😍😍😍😍. Pernah dibagi oleh blogger Carneyz. ❤️

    Sampai jakarta LGS saya masak. Sedaaaaap memang. Tapi tuhlaah, tak ada dj jual di shoppee sini kak. Pernah tanya Carneyz dj KL ada jual tak. Sebab saya rutin ke KL. Tiap tahun.

    Tp Carneyz kata tak ada. Hanya di Sarawak atau beli online 😔. Padahal teringin sangat nak stock buat di rumah

    BalasPadam
  8. Cuya tak pernah try laksa Sarawak.. sekarang ni dah tak perlu ke Sarawak ya, sendiri buat dah bole hehe

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.