Mari Makan Buah Dabai!

Isnin, Oktober 15, 2012


"Angah beli buah dabai, tapi tak tahulah nak makan macam mana?" 

Terpinga-pinga juga aku masa mula-mula nampak buah tu. Macam buah kurma pun ada, tapi keras. Angah bawa balik dari Kuching. Inilah pertama kali aku nampak buah dabai ni. Angah kata buah ni tak akan jumpa kat semenanjung, itu sebab dia beli. (Hehehe Angah memang ada kecenderungan untuk beli/cuba macam-macam food,...rasa pelik ke... sedap ke tidak belakang kira!)

OK, inilah rupanya buah dabai. Nama saintifiknya 'Canarium Odontophyllum'. Buah ni banyak di Sarawak, tapi berbuah ikut musim.

Cara nak makan buah ni senang je. Kita hanya perlu bersihkan dan kemudian rendam dalam air suam selama 15 - 20 minit. Once kita rendam, buah tu akan lembut, kemudian bolehlah dimakan. Rasa buah dabai ni lemak-lemak. Tapi agak 'bland'. Lagi 'ummmph' kalau dicicah dengan kuah yang masam-masam atau masukkan dalam sambal belacan.

Lepas makan, aku survey di internet. Rupanya di Sarawak, buah dabai ni dimakan dengan kicap atau dibuat jeruk. Hmmm...aku pun tiba-tiba decide nak makan 'dabai kicap' as supper.


Resepi Dabai Kicap
  • Beberapa biji buah dabai yang telah direndam dan ditus.
  • Kicap manis
  • Limau Kasturi

Gaulkan kicap dan perahan jus limau kasturi dengan buah dabai. Sedia dimakan.

Thanks so much, Cekengah! Berpeluang Along kenal dan rasa buah Dabai ni. Terima kasih juga untuk kek lapis Sarawak, terubuk masin, belacan, pes ikan bilis dan T-Shirt besau! I LOVE U!!!!!!

Resepi Bubur Barli

Khamis, Oktober 11, 2012

Beberapa hari lepas, aku buat bubur barli untuk minum petang. Tengok stok barli kat rumah tak berusik, cubalah buat bubur barli. So, ini resepinya.

Resepi Bubur Bali Cekebon (sebab masa buat bubur ni teringat kat ibu he..heh)

  • 1 cawan barli
  • 2 cawan air
  • Beberapa bahagian ayam (dalam 1 atau dua ketul) - potong kecil-kecil
  • 1 batang lobak merah - potong bulat
  • 1/2 sudu lada sulah/lada putih
  • Garam secukup rasa
  • Beberapa biji limau kasturi - belah dua dan buang biji

Cara-cara:
  1. Rebus barli dengan air hingga masak. 
  2. Masukkan potongan ayam dan lobak merah. Biarkan atas dapur seketika hingga ayam masak.
  3. Kemudian, masukkan lada sulah dan perasakan dengan garam.
  4. Sedap dimakan begitu sahaja ketika bubur masih panas. Lebih lazat jika diperahkan sedikit jus limau kasturi ke dalam bubur. Boleh juga dihidangkan bersama roti atau biskut.

Tatttaaaaaadaaaaaaa!
Inilah Bubur Barli Cekebon.


Angah, Dato' Siti & Hafiz

Khamis, Ogos 23, 2012

Hari ni balik je dari kerja Angah bagi aku dengar lagu baru. Dia suruh teka siapa nyanyi. Alamakkk,...lagu duet...starting je dah ada aura 'I LIKEE!'...tapi tak cam sangat siapa tuan punya suara. Masuk part perempuan, terus cam suara Dato' Siti Nurhaliza.

Oh, inilah lagu baru yang jadi OST drama/telenovela Adam & Hawa. Tajuknya 'Muara Hati', dendangan Hafiz & Dato Siti. Adam & Hawa ni adaptasi novel Aisya Sofea, lakonan Aaron Aziz & Nadiya (pelakon filem Cun). Hmmmm...mesti hit lagu nih.

Kalau tak hit pun, dekat rumah ni dah 'box office' dah heheheh. Angah dah pasang berulang-ulang kali sepanjang malam, buat ringtone dan dah siap karok dengan lagu ni. Berdengung jugaklah telinga aku dengar adik kesayangan aku nyanyi. Mujurlah aku turut jatuh chenta dengan 'Muara Hati'. Best! Best! Best! Muzik videonya pun klasssss gitu! Berminat nak tengok? Searchla dekat youtube, ye.



Lirik Lagu 'Muara Hati' - Nyanyian Dato' Siti Nurhaliza & Hafiz.

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia

Ku percaya kemana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersenandung
Takkan terpisah hati

Korus:
Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu

Hoo uuu..

Aku ada kerna engkau ada
Tercipta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku tertuju padamu
Kemana pun kan pasti kembali

Wooo....hoo..

[Ulang Korus]

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku

Hoo....

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta..

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Resepi Biskut Cornflakes (Mudah & Ringkas)

Sabtu, Julai 21, 2012

Nak makan biskut cornflakes yang rangup dan mudah disediakan? Cuba resepi di bawah ni.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan A (Ayak):
  • 150g tepung gandum
  •  210gm tepung jagung
  •  1/2 sudu teh 'baking powder'

Bahan B:
  • 250g mentega
  • 180g gula halus
  • 2 biji telur kuning
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 180gm cornflakes (diramas sedikit sehingga menjadi serpihan kecil dan kasar)

Cara-cara: 
  1. Krimkan mentega dan gula hingga menjadi ringan dan 'fluffy'. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul hingga semuanya sebati. 
  2.  Masukkan Bahan A yang telah diayak. 
  3. Masukkan cornflakes dan gaul adunan hingga sekata dan menjadi doh yang lembut.
  4. Bentukkan doh bulat-bulat dan letakkan atas 'baking tray' yang telah digris dengan mentega atau shortening. Jika mahu lebih cantik, tekan sedikit permukaan doh dengan garpu.
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 hingga 23 minit. (Bergantung pada saiz biskut anda)


Biskut ni memang simple, rangup dan sekali makan nak makan lagi...lagi...dan lagi! Bolehlah ajak anak-anak tolong buat biskut ni untuk raya :)

 Mahu resepi lain berasaskan cornflakes? Cuba Resepi Chewy Flakes.